Autor: Dijana:) Tema: Krofne  (Pročitano 703 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dijana:)

  • moderator
  • *****
  • poruke: 19.936
  • 3442 date prim. 2313
    • http://loneliness.blogger.ba/
« poslato: 17. jul 2012, 22:53 »
Krofne



Sastojci:

2 kom jaja
3 dl mlijeka
100 g margarina
20 g kvasca
3 kašike šećera
1 kašikica soli
malo ruma, naribane korice limuna
po potrebi brašna (650-700g)
i još
ulje za prženje
šećer u prahu za posipanje

Priprema:

1. U malo mlakog mlijeka razmutiti kvasac, malo šećera, malo brašna i ostaviti na toplom da nadođe.
   
2. Umutiti jaja, dodati šećer, so, rastopljeni margarin, nadošli kvasac, rum i koricu limuna.
   
3. Kad se sastojci sjedine dodati par kašika brašna, izmiješati, sipati malo mlijeka i tako do kraja sipati naizmjenično brašno i mlijeko. Brašno dodavati postepeno da se umijesi glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu. Tijesto treba da je elastično i ne treba da se kida kad se kašikom povlači na gore.
   
4. Pokriti krpom i ostaviti na toplom da tijesto udvostruči zapreminu. Premijesiti ga, ali ne lupati već povlačiti kašikom na gore i ostaviti da još jednom narasta.
   
5. Tijesto istresti na pobrašnjenu radnu površinu, premijesiti ga i ostaviti da se odmara 15-tak minuta.
   
6. Tijesto rastanjiti 1 cm debljine i vaditi krugove (obavezno odmaknuti 2-3 mm od krajnjih ivica ) prečnika oko 8 cm. Ostaviti da narastaju 20 min (nakon 10-tak min prevrnuti i ostaviti još 10-tak min.
   
7. U duboku šerpu sipati ulje i zagrijati ga (ulje ne smije biti previše zagrijano jer će krofne brzo preplanuti)
   
8. Nadošle krofne stavljati u vruće ulje, prevrnute u odnosu na ono kako su stajale na radnom stolu, strana koja je bila prema gore ide prva da se prži.
   
9. Od ove količine dobije se oko 30 krofni.

Van mreže Dijana:)

  • moderator
  • *****
  • poruke: 19.936
  • 3442 date prim. 2313
    • http://loneliness.blogger.ba/
« Odgovor #1 poslato: 17. jul 2012, 22:56 »
Posne krofne



Sastojci:

250 ml mlake vode
40 gr svežeg kvasca
500 gr brašna
50 gr biljne masti ili margarina
2 kašike šećera
šećer u prahu
2 vanil šećera u prahu

Priprema:

1. U mlaku vodu staviti kašičicu šećera, izmrvljen kvasac i kašičicu brašna. Ostaviti da kvasac nadođe.

2. Sjediniti mast i šećer, zatim dodati vodu sa nadošlim kvascem i brašnom zamesiti testo. Ostaviti da testo nadođe zatim raditi krofne po vašem uobičajenom načinu.

Van mreže Dijana:)

  • moderator
  • *****
  • poruke: 19.936
  • 3442 date prim. 2313
    • http://loneliness.blogger.ba/
« Odgovor #2 poslato: 18. jul 2012, 14:22 »
Princes krofne

Recept za klasične princes krofne. Recept sam dobila još davne 1981. godine od moje svekrve, a ona ga je zabeležila daleke 1954. godine od njene svekrve. Recept je stvarno odličan. Sve moje koleginice su ga proverile i primenjuju ga. Ko jednom proba ovaj recept za princes krofne, ne menja ga.

http://www.recepti.org/uploads/2008/06/princes-krofne.jpg
Krofne


Potreban materijal za krofne:

6 što krupnijih jaja
150gr masti ili margarina ili putera
150gr mekog brašna
250ml vode


Priprema:

Masnoću staviti u hladnu vodu, a potom na ringlu da provri. Čim provri dodati brašno, intezivno mešajuci i brzo skinuti sa vatre da ni malo ne uvri. U međuvremenu umutiti 6 jaja posebno belanca, posebno žumanca. Kad su dobro umućena spojiti ih pa ih dodati još toplom masnom testu. Dobro izmešati. Masa je dovoljna za tačno 40 krofni.

Vršna mala kašika testa se stavlja u pleh na 20 pravilno raspoređenih mesta, jer krofne porastu te da se ne slepe. Peći 7 minuta u već zagrejanoj rerni na 220 °C, a zatim jos 13 minuta na 200 °C.

Potrebni sastojci za fil:

1L slatkog mleka
6 jaja
12 supenih kašika šećera
12 vršnih kašika brašna ili 2 pudinga od vanile

Priprema:

Umutiti jaja, šecer i pudinge u 100 ml mleka. Posebno prokuvati 900ml mleka i u njega polako mešajući, dodati prethodno umućenu masu. Kuvati fil da se zgusne, da ne curi sa kašike u mlazu.

Ohlađene krofne filovati po sredini, ohlađenim filom. Odozgo mogu da se preliju topljenom čokoladom, ili da se pospu šećerom u prahu.



Van mreže Leta

  • Počasni član
  • *****
  • poruke: 16.645
  • 3381 date prim. 2484
« Odgovor #3 poslato: 18. jul 2012, 19:22 »
Krofne iz rerne


Sastojci:
300g brašna
50 ml tople vode
1 kašikica šećera
20g svežeg kvasca
50g šećera
70 ml toplog mleka
2 žumanca
70g maslaca, otopljenog
1 kašikica vanile
prstohvat soli
1 jaje za premazivanje

džem po izboru
šećer u prahu za posipanje

Postupak:
Kvasac rastvoriti u 50 ml tople vode i dodati kašikicu šećera. Ostaviti da nadođe. Brašno pomešati sa šećerom, pa dodati nadošli kvasac, žumanca, mleko, vanilu, so i na kraju otopljeni maslac. Sve sastojke dobro izmešati i zamesiti testo. Ostaviti da nadođe, oko sat  i po.

Kada je testo nadošlo, oklagijom ga razvući, na pobrašnjenoj površini, na otprilike 1 cm debljine. Vaditi krugove čašom ili modlicom. Ređati u pleh obložen pek papirom, utisnuti rupice na sredini svake krofne i ponovo ostaviti da nadođu oko sat vremena. Posle sat vremena, krofne premazati umućenim jajetom i u svaku rupicu sipati džem.
Peći na 200° C oko 20-ak min ili dok ne dobiju lepu zlatnu boju.

Izvor - Prstohvat soli ...


Van mreže Dijana:)

  • moderator
  • *****
  • poruke: 19.936
  • 3442 date prim. 2313
    • http://loneliness.blogger.ba/
« Odgovor #4 poslato: 18. jul 2012, 19:40 »
Pekarske krofne



Sastojci

1 čaša (200 grama) vode
1/2 čaše mleka
2 kašike šećera
25 grama kvasca
1 šoljica ulja
600 grama mekog brašna
narendana kora 1/2 limuna
ulje za prženje

Način pripreme

Staviti kvasac sa šećerom u 1/2 čaše mlakog mleka. Kad kvasac uskisne, zamesiti testo, dodajući u brašno vodu, ulje i narendanu koru limuna. Dobro izraditi testo i ostaviti ga da se odmori dok ne udvostruči zapreminu. Razviti koru na pobrašnjenoj dasci, modlom vaditi krofne i ređati ih na čistu krpu.

Staviti ulje u posudu za prženje, ugrejati ga i na vrelu masnoću staviti krofne da se prže. Pržene krofne vaditi i ređati na poslužavik prekriven papirnim ubrusom koji upija višak masnoće.

Krofne se posipaju prah šećerom zamirisanim vanilom, ili se prelivaju voćnim ili čokoladnim prelivom. Moguće je šrpicom puniti ih džemom ili eurokremom.

Vreme pripreme: 60 minuta

Van mreže Dijana:)

  • moderator
  • *****
  • poruke: 19.936
  • 3442 date prim. 2313
    • http://loneliness.blogger.ba/
« Odgovor #5 poslato: 18. jul 2012, 19:42 »
Krofne s jogurtom i čokoladom



Sastojci

2 jajeta
2 dl jogurta
1 čaša od 2 dl brašna
1 pecivo
1 čokolada za kuvanje

Način pripreme

Sva sastojke, sem čokolade, dobro pomešati, vaditi kašikom i stavljati u vralo ulje i pržiti. Kašikom vaditi, stavljati na papir da se ocedi, pa premazati čokoladnom glazurom.

Van mreže Leta

  • Počasni član
  • *****
  • poruke: 16.645
  • 3381 date prim. 2484
« Odgovor #6 poslato: 19. jul 2012, 19:28 »
MICINE KROFNE

1 paketić kvasca rastopiti u 300 gr. mlakog mleka i 8 kašika šećera. Kada kvasac krene zamesiti ga sa 500 gr. brašna,
4 žumanca malo soli i 7 kašika ulja. Testo dobro uraditi .
Ostaviti malo da se odmori pa ga razvući na dasci.
Vaditi krofne i ostaviti da narastu. Takve ih peći na vrelom ulju.

Izvor- Krstarica kuvar


Van mreže Dijana:)

  • moderator
  • *****
  • poruke: 19.936
  • 3442 date prim. 2313
    • http://loneliness.blogger.ba/
« Odgovor #7 poslato: 28. jul 2012, 22:25 »
Krofne



Priprema:

Zagrijati 3 dcl mlijeka sa 3 kasike secera i prstohvatom soli.U toplo dodati 1 svjezi smrvljeni kvasac.Ostaviti da se namjehuri.U drugoj posudi odvaditi 500 grama brasna,u to staviti jedno jaje,jedno zumance 2 kasike ulja i kasiku margarina,malo limunove korice.Kad kvasac nadodje sjediniti mase,i pustiti da se tijesto udvostruci.Razvaljatii na pobrasnjenoj podlozi,vaditi casom i opet ostaviti da nadodju.Peci na zagrijanom ali ne vrelom ulju,i to prvo brasnjavu stranu.Vaditi na ubruse te posuti secerom u prahu ili cokoladom-po zelji.

Van mreže Leta

  • Počasni član
  • *****
  • poruke: 16.645
  • 3381 date prim. 2484
« Odgovor #8 poslato: 30. jul 2012, 16:12 »
Prave Srpske Krofne



1 kg   oštrog brašna, 2 žumanca, 1 celo jaje, malo soli, 2 kašike šećera, 2 kesice vanilin šećera, 50 g margarina, malo mleka, pakovanje svežeg kvasca, šećer u prahu.

 1Kilogram oštrog brašna staviti u činiju, napraviti mali krater, pa u sredinu staviti 2 žumanca i 1 celo jaje, na vrh noža soli, 2 kašike šećera, 2 kesice vanilin šećera i 50 g rastopljenog margarina. Sve sastojke zamesiti sa mešavinom mlakog mleka i vode, u kojoj je rastopljen kvasac. Testo dobro izmešati, rukom ili mikserom, sve dok se ne odvoji od posude. Masu posuti brašnom, prekriti salvetom i ostaviti da naraste. Premesiti i razviti oklagijom debljine 1 cm. Čašom ili modlom vaditi testo i pržiti na dobro zagrejanom ulju. Najbolje je uzeti dublju manju šerpu, ali sipati veću količinu ulja da se krofne dobro isprže. Pržene krofne posuti šećerom u prahu.



Izvor - serbiancaffe

Van mreže Dijana:)

  • moderator
  • *****
  • poruke: 19.936
  • 3442 date prim. 2313
    • http://loneliness.blogger.ba/
« Odgovor #9 poslato: 22. septembar 2012, 22:06 »
Krofne



Sastojci:

3 dcl mlijeka
3 kasike secera
prstohvat soli
1 kockica svijezeg kvasca
500 gr brasna
1 jaje
1 zumance
2 kasike ulja
1 kasika margarina
malo limunove korice

Priprema:

Zagrijati 3 dcl mlijeka sa 3 kasike secera i prstohvatom soli. U toplo dodati 1 svjezi smrvljeni kvasac. Ostaviti da se namjehuri. U drugoj posudi odvaditi 500 grama brasna, u to staviti jedno jaje, jedno zumance 2 kasike ulja, kasiku margarina i malo limunove korice.
Priprema: Kad kvasac nadodje sjediniti mase i pustiti da se tijesto udvostruci. Razvaljati na pobrasnjenoj podlozi,vaditi casom i opet ostaviti da nadodju. Peci na zagrijanom ali ne vrelom ulju, i to prvo brasnjavu stranu.Vaditi na ubruse te posuti secerom u prahu ili cokoladom-po zelji.

Prijatno!!!