Autor: Venera Tema: Ulja  (Pročitano 347 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Venera

  • admin
  • *****
  • poruke: 46.082
  • 4807 date prim. 5423
    • Venerin san
« poslato: 06. jul 2012, 18:45 »
Maslinovo ulje



Maslinovo ulje Maslinovo ulje spada medju najstarija kulinarska ulja. Starorimska filozofija dugovjecnosti spominje dvije kljucne namirnice njihova života: vino i maslinovo ulje. Svjetska zdravstvena organizacija mediteransku prehranu uzela je kao uzor dugovjecnosti i zdravog života, te pucanstvu preporucila upravo taj model prehrane. Mediteranska prehrana sadrži maslinovo ulje kao izvor masnoca. Maslinovo ulje zadržava sva svoja prirodna i hranjiva svojstva zahvaljujuci nacinu proizvodnje, te se smatra nezamjenjivom namirnicom s dugackim popisom ljekovitih svojstava. Zahvaljujuci svom uravnoteženom sastavu, maslinovo ulje ima zaštitnu ulogu u borbi protiv prijevremenog starenja naših krvnih žila, štiti želudac, i jetru. Potice rast tijekom djetinjstva, produžava životni vijek, dok istovremeno daje onaj jedinstven, nenadmašiv okus jelu.


Maslinovo ulje u svom sastavu sadrži u najvecem postotku mononezasicenu oleinsku kiselinu (55-83%). Zasicene masne kiseline - palmitinska kiselina zastupljena je od 7.5-20%, a stearinska od 0.5-5%. Ostatak otpada na palmitoleinsku i na višestruko nezasicene: linolnu i linolensku kiselinu.

Najzdravije ulje je, svakako, cisto djevicansko maslinovo ulje jer se proizvodi jednostavnim prešanjem i filtriranjem zdravih maslina. Nutricionisticki gledano, cisto djevicansko maslinovo ulje je dragocjena hrana, bogata klorofilom i karotenoidima koji služe kao prirodni antioksidansi i sprecavaju užegnuce ulja. Antioksidativnom djelovanju maslinovoga ulja pridonose i vitamin E, koje se ovdje nalazi u svome naboljem obliku, kao alfa tokoferol, te fenolne komponente.



Maslinovo ulje je lako probavljivo, a ima blagotvoran utjecaj na srce i krvne žile. Naime, zbog visokog sadržaja jednostruko nezasicenih masnih kiselina (77%), maslinovo ulje štiti HDL ili “dobar” kolesterol, a smanjuje udio lošeg, LDL kolesterola. Mala ga djeca probavljaju neusporedivo lakše nego bilo koje druge vrste masnoca, buduci da je majcino mlijeko najbogatije upravo oleinskom kiselinom.

Nutritivna vrijednost maslinovog ulja
Jedna žlica (15 ml) sadrži :

Energetska vrijednost: 119 kcal
Proteini: 0,0 g
Ugljikohidrati: 0,0 g
Masti, ukupno: 13,5 g
Vlakna: 0,0 g

Kruno Krunić (zdravlje iz prirode)

Van mreže Leta

  • Počasni član
  • *****
  • poruke: 16.634
  • 3381 date prim. 2484
« Odgovor #1 poslato: 08. jul 2012, 17:04 »


Thyme essential oil - Timijan - Majčina dušica
(Thymus vulgaris L.)


Eterično ulje timijana je poznato po svom snažnom antimikrobnom i antiseptičkom delovanju. Odlično smiruje upalu zubnog mesa i uništava bakterije koje uzrokuju karijes i ulazi u sastav različitih pasta za zube i voda za dezinfekciju usta.

Izvor - Aromatica

Van mreže Venera

  • admin
  • *****
  • poruke: 46.082
  • 4807 date prim. 5423
    • Venerin san
« Odgovor #2 poslato: 09. april 2013, 19:31 »
Kokosovo ulje



Kokosovo ulje sve je cesce zastupljeno u ishrani sportista i onih osoba koje imaju problema sa viskom kilograma. Osnovni razlog za to jeste cinjenica da je kokosovo ulje manje kaloricno od ostalih ulja, brzo se pretvara u energiju i ne doprinosi talozenju masti na krvnim sudovima. Kokosovo ulje, takodje, povecava nivo izdrzljivosti organizma i na taj nacin poboljsava performance sportista a ujedno je visoko rangirano na spisku najzdravijih ulja na svetu. Zbog toga zasluzuje svoju stranicu na kojoj cemo opisati njegove osobine i lekovita svojstva.

Pre svega da kazemo da se kokosovo ulje sastoji od 90% zasicenih masnih kiselina (vecina od njih su trigliceridi srednjeg lanca), zatim visestruko nezasicenih masnih kiselina (linoleic acid), mononezasicenih masnih kiselina (oleinska kiselina), odredjenih derivata masnih kiselina, masnih alkohola, polifenola koji su odgovorni za miris i ukus kokosovog ulja, vitamina (E, K) i minerala. Na nizim temperaturama moze se stegnuti pa ga je u tom slucaju pre upotrebe potrebno malo zagrejati.


 
Kokosovo ulje doprinosi resavanju mnogih zdravstvenih problema i preporucuje se kao pomocno prirodno sredstvo za sprecavanje nastanka i lecenje sledecih oboljenja: gojaznost, dijabetes, srcane bolesti, problemi sa bubrezima, visok krvni pritisak. Zatim za podizanje imuniteta, odrzavanje normalnog nivoa holesterola, regulisanje varenja, regulisanje metabolizma, pomaze zdravom funkcioniranju stitne zlezde...

Pored toga kokosovo ulje ima antivirusno i antibakterijsko dejstvo pa je vrlo efikasno sredstvo protiv raznih infekcija. Kokosovo ulje ubija viruse koji izazivaju ospice, grip, herpes, hepatitis, SARS, itd. Zatim bakterije koje izazivaju razne infekcije grla, infekcije mokracnih kanala, upalu pluca, gonoreju, itd.

Prisustvo triglicerida srednjeg lanca i masnih kiselina u kokosovom ulju veoma je korisno u prevenciji bolesti jetre jer se materije lako pretvaraju u energiju, cime se smanjuje opterecenje jetre i sprecava nakupljanje masnoca.

Smatra se da kokosovo ulje ima uticaj na smanjenje osjetljivosti virusa HIV-a i raka.

Kokosovo ulje pomaze u lecenju razlicitih koznih bolesti, kao sto su psorijaza, dermatitis, ekcemi i druge kozne infekcije.

Kokosovo ulje je vrlo umirujuce i stoga pomaze u uklanjanju stresa. Nezna masaza glave kokosovim uljem pomaze u uklanjanju mentalnog umora.

Na kraju, kokosovo ulje u kozmeticke svrhe jedan je od najboljih prirodnih sredstava za negu kose. Ono kosi daje sjaj i podstice zdrav rast kose. Ukoliko se redovno utrljava u koren kose otklanja perut a esencijalni proteini u kokosovom ulju hrane i regenerisu ostecenu kosu. Kokosovo ulje predstavlja sigurno resenje problema sa suvom i perutavom kozom, hidrira i sprecava prerano starenje koze. Iz tih razloga kokosovo ulje je omiljeni sastojak za izradu savremenih kozmetickih preparata za negu kose i tela, kao sto su sapuni, samponi, losioni, kreme i sl.

Izvor: priroda-leci-sve.com

Van mreže Venera

  • admin
  • *****
  • poruke: 46.082
  • 4807 date prim. 5423
    • Venerin san
« Odgovor #3 poslato: 09. april 2013, 19:33 »
Riblje ulje



Da riblje ulje moze poboljsati zdravstveno stanje naseg organizma vec odavno nije nikakva tajna, zato hajde da sagledamo kakve su njegove konkretne zdravstvene prednosti i lekovita svojstva.

Najbitniji sastojak koji riblje ulje cini toliko lekovitim jesu omega-3 masne kiseline. Dakle, omega-3 masne kiseline imaju veoma povoljan uticaj na zdravo funckionisanje kardiovaskularnog sistema, mozga, daju podrsku imunoloskom sistemu, deluju antioksidativno, podsticu metabolizam koze i jos mnogo toga.

Kao prvo, riblje ulje nam je od velike koristi jos i pre nego sto se rodimo. Ono se preporucuje u ishrani trudnica za održavanje zdrave trudnoce. Brojna naucna ispitivanja pokazuju da je posebno bitno za razvoj mozga bebe. Tako postoje podaci o tome da deca cije su majke uzimale riblje ulje za vreme trudnoce kao dodatak ishrani, imaju veci nivo inteligencije i redju pojavu mentalnih nedostataka.


 
Kada se rodimo riblje ulje nam pruza energiju koja stimulise brzi prenos impulsa iz jedne celije u drugu. To nam daje brzinu misli, lakse skladistenje podataka u memoriju i ponovno preuzimanje podataka u zavisnosti od potrebe. Kako preterana konzumacija alkohola umanjuje nivo omega-3 masnih kiselina u organizmu (pogotovo u mozgu), što vremenom dovodi do raznih nervnih oboljenja, tako riblje ulje smanjuje mogucnost takvih ostecenja.

Riblje ulje kao prirodni lek za srce i druge kardiovaskularne bolesti sve je vise u upotrebi. Redovna konzumacija ribljeg ulja znacajno umanjuje rizik od srcanog udara i to do 45%, ublazava aritmije srca, snizava krvni pritisak, snizava nivo holesterola u krvi, sprecava nastanak tromba i u svakom slucaju povoljno utice na kvalitet zivota osoba koje su pretrpele srcani udar.

Jedno istrazivanje koje je sprovedeno u Australiji pokazalo je da riblje ulje normalizuje nivo serotonina, kojem dugujemo za "dobro raspoloženje". Zato se redovan unos ribljeg ulja preporucuje i kao lek protiv depresije, neprijatnih simptoma menopauze i slicnih pojava koje nam kvare raspolozenje.

Zatim, riblje ulje povoljno utice na vid, sprecava isusivanje oka, ublazava simptome bronhitisa, bronhijalne astme, artritisa i raznih koznih oboljenja.

Prema najnovijim istrazivanjima, u ribljem ulju se cak moze pronaci spas od prevremenog starenja organizma i nastanaka raka.

Na kraju da kazemo da se riblje ulje moze nabaviti u apotekama u vidu granula ali je mozda ipak bolje ukoliko ga unosimo konzumacijom sveze masnije ribe kao sto su skuša, tunjevina ili haringa.


* * *


Napomena: Americki lekari sa Univerziteta u Michiganu preporucuju oprez osobama koje pate od hronicnih bolesti creva jer su ustanovili da u takvim slucajevima preterani unos ribljeg ulja, tacnije dokozaheksaenoinske kiseline (DHA) koja se u njemu nalazi, moze izazvati i neke nuspojave kao sto su razvoj kolitisa (upala sluzokože debelog creva) i raka debelog creva.

Izvor: priroda-leci-sve.com

Van mreže Venera

  • admin
  • *****
  • poruke: 46.082
  • 4807 date prim. 5423
    • Venerin san
« Odgovor #4 poslato: 14. april 2013, 19:22 »
Vrste jestivih ulja: Upotreba u domaćinstvu i kulinarstvu, ljekovitost, dostupnost, čuvanje


Neka jestiva ulja su dobra za naš organizam, neka regenerišu kožu i posebno su dobra za neki dio tijela, neka su jako rijetka, a neka dostupna, neka imaju visok nivo masnoće da nam mogu i naškoditi ukoliko ih koristimo prečesto. U nastakvu upoznajte razne vrste ulja, gdje se koriste, šta ih čini i koliko su zdrave.



Bademovo ulje
Najbolja svojstva ovog ulja ispoljavaju se ako se koristi kao preliv za salate ili aroma za kolače. Obiluje biljnim bjelančevinama, vitaminima A, E, B1, B2 i B6, ali sadrži i nezasićene masne kiseline koje su nam neophodne u ishrani. Bademovo ulje poboljšava varenje, pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, otklanja nadutost stomaka, liječi zapaljenje debelog creva, a koristi se i protiv zapaljenja i opekotina kože.

Suncokretovo ulje
Najpopularnije i najrasprostranjenije je ulje na našim prostorima. Zbog njegovog blagog ukusa koristi ga većina domaćica. Bogato je nezasićenim masnim kiselinama, kao i vitaminom F koji pozitivno utiču na naše zdravlje. Međutim, jednom upotrijebljeno, suncokretovo ulje trebalo bi se baciti. Dokazano je da ukoliko se koristi više puta postaje veoma štetno za organizam.

Ulje kikirikija

Ulje od kikirikija je prema sastavu masnih kiselina veoma slično maslinovom ulju. Stabilno je pri visokim temperaturama, a gotovo je  bez mirisa i okusa. Ulje od kikirikija bogato je folnom kiselinom, vitaminom E, kalijumom i linolnom kiselinom. Ovo ulje može da pomogne u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Koristi se za pečenje, prženje i za salate. U prehrambenoj industriji upotrebljava se u proizvodnji majoneza i margarina.

Maslinovo ulje
Maslinovo ulje sadrži oleinsku kiselinu koja reguliše nivo holesterola i štiti krvne sudove i srce. Bogato je mononezasićenim mastima i fenolom. Treba ga čuvati na tamnom mjestu i kupovati ulje koje je cijeđeno u kalendarskoj godini. Ovo ulje se koristi pri pripremanju salata, kao i za pripremu jela od mesa. Na pravim maslinovim uljima mora stajati zemlja porijekla maslina. Ako zemlja nije navedena, rizikujete da kupite ulje pravljeno miješanjem najlošijih, oštećenih maslina iz više zemalja ili regiona, što utiče na ukus. Obratite pažnju na rok trajanja i kupujte isključivo ulje koje je cijeđeno u kalendarskoj godini. Ako ga ne koristite često, kupite manju flašu kvalitetnijeg ulja. Maslinovo ulje je osjetljivo na svjetlost i zato treba da ga čuvate na tamnom mjestu.

Ulje od košpica grožđica
Ima veoma neutralan miris i koristi se za pripremu raznih jela i salata. Obiluje vitaminom E i omega-6 masnim kiselinama, pa blagotvorno djeluje na cjelokupan organizam, a posebno na cerebrovaskularni sistem. Jača krvne sudove i smanjuje mogućnost od nastanka krvnih ugrušaka koji izazivaju srčani i moždani udar. Ulje grožđanih sjemenki proizvodi se od sjemenki koje se dobivaju nakon prešanja grožđa. Trebalo bi ga koristiti isključivo na hladno te odmah nakon prešanja, jer je lako kvarljivo. Uglavnom se koristi u kozmetici.

Palmino ulje
Mnogo se koristi u Africi i Južnoj Americi. Izrazito je narančaste boje te istu boju poprimaju i jela u kojima se koristi. Rafinirano palmino ulje danas se koristi u industrijskoj proizvodnji slatkiša. Poput kokosovog, nalazi se u krutom stanju te se topi na 28°C.  Ohlađeno palmino ulje se steže, pa svi ostaci hrane od prženja padaju na dno. Kada stegnuto ulje izvadite iz friteze, jednostavno isjecite i bacite prljavi dio, a ostatak možete ponovo koristiti. Palmino ulje sadrži 40–50 posto zasićenih masnih kiselina, vitamine A, E i antioksidante, koji su neophodni za normalno funkcionisanje organizma. U prehrambenoj industriji se koristi za pravljenje margarina, masnoća i čokolada, a dodaje se pečenim i prženim komercijalnim proizvodima.

Susamovo ulje
Susamovo ulje koristi se uglavnom u kuhinji Dalekog istoka, kineskoj i koreanskoj. Ovo ulje može biti tamno ili svijetlo, a njegov karakterističan okus, kao i način primjene, zavisi upravo od boje. Svijetla varijanta dobije se od sirovih, tj. neprženih sjemenki i koristi se za prženje. Tamnije susamovo ulje je snažnijeg okusa i dodaje se jelima tek pred kraj kuhanja. Bogato željezom i ima visok procenat esencijalnih aminokiselina, prije svega metionina. Osim toga, ovo ulje sadrži vitamin E, kalcijum, fosfot i antioksidante koji pomažu rad jetre i čuvaju zube i kosti. Ima jak ukus i zato se često miješa sa suncokretovim uljem. Ipak, koristi se najviše kao dodatak jelima, a rijetko za kuhanje.

Kokosovo ulje
Kokosovo ulje često se nalazi u krutom stanju, poput putera, i tek na 36 do 37 stepeni prelazi u tekuće stanje. Otporno je na visoke temperature te vrlo stabilnog okusa i strukture, pa je time pogodno za česta prženja. Osim toga, zbog svo okusa često se koristi u pripremi slastica. Manje je kalorično od ostalih ulja, brzo se pretvara u energiju i ne doprinosi taloženju masti na krvnim sudovima. Također povećava nivo izdržljivosti organizma i na taj način poboljšava performance sportista, a ujedno je visoko rangirano na spisku najzdravijih ulja na svetu.

Kukuruzno ulje
Koristi se i za kuhanje i za pripremu salata. Sirovo ulje je tamnožute boje, neprijatnog mirisa i ukusa i lako se kvari, a rafinisanjem poprima svijetložutu boju, prijatan miris i ukus. Bogato je vitaminom E i višestruko nezasićenim masnim kiselinama koje čuvaju naš organizam od starenja. Zbog visoko vrijednih nutritivnih sastojaka najviše se koristi u dijetalnoj ishrani. Rok trajanja kukuruznog ulja je 12 meseci.

Repino ulje
Nema specifičan ukus tako da nije pogodno za pripremanje salata i umaka, ali je zato dobro za kuhanje, pečenje i prženje. Zahvaljujući svojim osobinama koristi se kao osnova za druge, specijalne vrste ulja. Snižava nivo masnoća u organizmu jer ima deset puta viši nivo omega-3 masnih kiselina od maslinovog ulja. Ipak, minus ovom ulju je što sadrži i eručnu kiselinu, kiselinu koja loše djeluje na naš organizam. Kada kupujete ovo ulje, pročitajte na deklaraciji da li je proizvođač izbacio ovu kiselinu ili ne.

Ulje od sjemenki lana
Zbog veoma visokog procenta esencijalnih masnih kiselina, koje na visokoj temperaturi postaju štetne, koristi se isključivo za pripremu salata. Sadrži 45–60 odsto omega-3 masnih kiselina, ali i supstance koje se u organizmu metabolišu u jedinjenja koja sprečavaju nastanak karcinoma. Sprječava i stvaranje krvnih ugrušaka, smanjuje nivo holesterola, a najnovija istraživanja potvrđuju da preventivno djeluje i u borbi protiv raka dojke. Laneno ulje trebaju izbjegavati svi koji imaju problema s prostatom, želucem i makularnom degeneracijom oka zato što dodatno iritira osetljivu sluzokožu. Ne preporučuje se ni osobama koje piju aspirin i ciklosporine jer poništava dejstvo leka. Kupujte ga u manjim bočicama jer užegne najkasnije za četiri mjeseca od datuma proizvodnje.

(D.B./Namirnice.ba/Wikipedia/NYT)

Van mreže Venera

  • admin
  • *****
  • poruke: 46.082
  • 4807 date prim. 5423
    • Venerin san
« Odgovor #5 poslato: 13. maj 2013, 10:21 »
Palmino ulje u prehrani

Palmino ulje sadrži obilje vitamina A i E, oko 10% linolne kiseline, ima karakteristična organoleptička svojstva, teško oksidira i dugo traje.



Ima tropskih krajeva u Africi, Latinskoj Americi i Aziji gdje se u domaćinstvu isključivo koristi palmino ulje jer naprosto drugih izvora masnoća nema. Palma se (Elaeis guinnensis) uzgaja na plantažama, a palmino se ulje uglavnom hladno preša ili kemijski ekstrahira te plasira u Europi i Americi kao ulje koje ima više prednosti za zdravlje.

Ulje plodova palme
Palmino ulje na mnogo je načina drukčije od ostalih vrsta standardnih uljarica jer pretežito sadrži 40-50% zasićenih masnih kiselina zbog čega je vrlo stabilno, što znači, prikladno za kulinarnu obradu, pogotovo prženje. Kažemo i da je zdravo jer sadrži obilje vitamina A i E, oko 10% linolne kiseline, ima karakteristična organoleptička svojstva, teško oksidira i dugo traje. Osim toga, sadrži antioksidanse: sitosterole, skvalen i druge nutrijente. Primjerice, u palminoj se masti postupak prženja može dvostruko više puta ponavljati u odnosu na druga jestiva ulja.

Palmino ulje, dobiveno ekstrakcijom plodova palme, bitno se razlikuje od ulja palminih koštica.

Ako se palmino ulje kombinira s nekim drugim jestivim uljima, može se dobiti "hibrid" koji zadržava prednosti i prve i druge sastavnice. Bez obzira što ima nesumnjive prednosti, ne treba pretjerivati s korištenjem palmina ulja u domaćinstvu, upravo zbog pretežitog sadržaja zasićenih masnih kiselina, osobito palmitinske koje se dosta često povezuju s pojavom srčano-krvožilnih bolesti. Naime, zasićene masne kiseline u povećanim količinama povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara.

Što je palmino ulje crvenije, sadrži više karotenoida, pa se upravo palmino ulje smatra najvećim prirodnih izvorom ove zaštitne tvari. Karkterističan miris i okus palminog ulja može se podnositi ili ne podnositi baš kao što je to slučaj i kod maslinova ulja.

Naravno, sve što smo do sada govorili u kontekstu zdravlja, odnosi se na hladno prešano palmino ulje u fazi pune zrelosti plodova, budući da postoji i ono drugačije, tvornički obrađeno, "izbjeljeno" i "deodorirano" palmino ulje koje je gotovo bez mirisa i okusa.

Ulje palminih koštica
Palmino ulje dobiveno ekstrakcijom plodova palme bitno se razlikuje od ulja palminih koštica, koje sadrži dosta miristinske i laurinske kiseline, te je došlo na glas kao glavni akter u "provociranju" srčano-krvožilnih problema. Kao što mu samo ime kaže, dobiva se iz koštica te ima znatno drukčiju konfiguraciju masnih kiselina od onog dobivenog iz ploda. Ukupna količina zasićenih masnih kiselina je na razini 85%, a što je zapravo dvostruko više nego kod palminog ulja.

Upravo zbog toga se laboratorijski lako razlikuju pa se lako može otkriti i falsifikat tj. je li je došlo do mješanja palminog ulja s uljem palminih koštica. Kao što smo rekli, kriteriji za procjenu su sadržaj mitristinske i laurinske kiseline. Zasićene su masne kiseline općenito aterogene (izazivaju aterosklerotične promjene na krvnim žilama u obliku masnih plakova), a miristinska i laurinska kiselina - posebno.

Palmitinska kiselina koju sadrži palmino ulje, aterogena je također, ali u manjoj mjeri. Što se tiče bogatstva palminog ulja u vitaminu A, može se izvršiti usporedba s uljem jetre bakalara. Nadalje, palmino ulje sadrži miristinsku kiselinu samo u tragovima (ispod 1%) dok ulje palminih koštica sadrži preko 16% miristinske kiseline kojoj se uz laurinsku kiselinu pripisuje najveća aterogenost. Palmino ulje sadrži tekuću frakciju (olein) i krutu frakciju koja sadrži druge zasićene masne kiseline pretežito stearinsku. Tekući dio sadrži mononezasićene masne kiseline (pretežito oleinsku) koja je sama po sebi vrlo zdrava, a kao što je poznato, to je jedna od najvažnijih masnih kiselina u maslinovom ulju. U tekućoj frakciji palminog ulja (oleinu), oleinska kiselina čini čak oko 47%. Sadržaj stearinske kiseline kod nastanka bolesti krvožilnog sustava nema nikakvu značajniju ulogu pa bi se moglo zaključiti da nije aterogena, odnosno da je u procesu aterogeneze - neutralna.

Što kažu istraživanja?
Izvršena su brojna usporedna istraživanja ulja i masti s manjim ili većim sadržajem palmitinske, stearinske i miristinske kiseline. Nedvojbeno je utvrđeno da laurinska i miristinska kiselina iz ulja palminih koštica podižu kolesterol u krvi i zasigurno vrememenom donose povišene trigliceride u krvi, a kakve to posljedice ima na elasticitet krvnih žila nije potrebno govoriti.

Osim tzv. tropskih masti, u donositelje ovih masnih kiselina spominje se i mliječna mast koju konzumiramo u svim mliječnim proizvodima. Za palmino ulje to nije utvrđeno. Pogotovo ako se palmino ulje kombinira u kulinarstvu s uljem kukuruznih klica ili sa suncokretovim uljem.

Ipak ne treba smetnuti s uma, da iza palminog ulja stoje moćni lobiji proizvođača, prije svega Indonezija i Malezija, koji imaju svoje istraživačke institute i drže vlastite stručne časopise.

Autori slika: SJ photography i oneVillage Initiative

Izvor: coolinarika.com

Van mreže Dijana:)

  • moderator
  • *****
  • poruke: 19.936
  • 3442 date prim. 2313
    • http://loneliness.blogger.ba/
« Odgovor #6 poslato: 09. jun 2013, 19:56 »
Sva ta lekovita ulja

Dobro je poznato da lekari, nutricionisti i savetnici za ishranu širom sveta, savetuju upotrebu određenih vrsta ulja u ishrani. Lekovitost i pozitivni uticaj na zdravlje neosporan je. Ovde vam detaljnije predstavljamo laneno, maslinovo i ulja od koštice grožđa, bundeve i susama.



Ulje lana

Preporučuje se za spremanje salata, ali nije pogodno za kuvanje, jer ne podnosi visoke temperature. Ima izrazito gorak ukus i prepoznatljivo je po tamnoj boji. Bogato je omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, različitim antioksidantima, karotenom, kao i vitaminima A i E. Neguje kardiovaskularni sistem, smanjuje trigliceride i holesterol. Jača imuno sistem i korisno je kod oboljenja organa za varenje, ali se ne preporučuje osobama koje pate od gastritisa jer može da im naglasi tegobe. Pomaže kod alergija raznih vrsta i upotrebljava se za obloge u slučaju opekotina i promrzlina ekstremiteta.



Ulje koštica grožđa

Kuvari ga rado koriste zbog njegovog nemasnog, blagog, koštunjavog ukusa. Odličan je za spremanje salata i preliva, ali ulje_kostica_grozdjai za kuvanje. Blagotvorno deluje na naše zdravlje jer poseduje visok nivo vitamina E i omega-6 kiseline. Smanjuje agregaciju krvnih pločica, sprečava nastanak hipertenzije izazvane viškom natrijuma, pomaže normalizovanju stanja lezija koje se javljaju kod gojaznosti i dijabetesa, povišava nivo HDL - dobrog holesterola, a snižava nivo LDL - lošeg holesterola. Osim za jelo, koristi se i za masiranje, jer usporava proces starenja kože, ima regenerativna svojstva i ublažava pojavu strija.



Maslinovo ulje

Koristi se od antičkih vremena za spremanje raznih jela i salata. Od svih biljnih ulja ima najbolji odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Sadrži visok nivo nezasićenih masnih kiselina koje smanjuju loš holesterol LDL. Maslinovo ulje sadrži brojne antioksidante, vitamine E, A, D i K, karoten i lecitin (prirodni antioksidant koji stimuliše metabolizam šećera, masnoća i belančevina). Njegova lekovita svojstva su brojna: štiti srce i krvne sudove, preporučuje se kod kožnih bolesti, neurodermatita, većih mentalnih opterećenja i alergija, usporava proces starenja, sprečava dijabetes, pozitivno utiče na digestivni trakt, ima efekat majčinog mleka koji doprinosi razvoju centralnog nervnog sistema kod beba i dece. Odličan je za tretman opekotina, koristi se i kao ulje za sunčanje - dermatolozi tvrde da poseduje UV zaštitni faktor 20.



Ulje bundeve

Ima izuzetno prijatan ukus pa se u kuhinji može iskoristiti kao preliv za salate, za kuvanje, spremanje peciva i kolača. Ne preporučuje se da se uzima više od jedne kašičice dnevno, jer može da razvije simptome trovanja. Sadrži dosta esencijalnih nezasićenih masnih kiselina koje su neophodne organizmu za normalno funkcionisanje. Bogato je proteinima, vitaminima A, B1, B2, C, D, E i K i mineralima, pogotovo fosforom, gvožđem, magnezijumom i cinkom. Štiti organizam od infekcija, jača imuni sistem, štiti srce i krvne sudove snižavajući nivo triglicerida, a povećavajući nivo HDL - dobrog holesterola. Oboljenja na koje bi bundevino ulje moglo delovati su povišeni krvni pritisak, bolesti srca, smetnje pri mokrenju kod uvećane prostate, dijabetes, reumatizam, osteoporoza, različita oboljenja kože. Povećava količinu i kvalitet spermatozoida.



Susamovo ulje

Susamovo ulje je veoma mnogo zastupljeno u azijskoj kuhinji. Gotovo da možemo reći da su sva jela iz tog kraja sveta napravljena na susamovom ulju. Ono je veoma bogato linoleinskom kiselinom, jednom od dve esencijalne masne kiseline koje naše telo ne može da proizvede. Esencijalne masne kiseline su neophodne za normalan rast i razvoj organizma, kao i za zdravlje kardiovaskularnog i nervnog sistema. One su takođe zadužene za mladolikost kože i drugih tkiva, i sprečavaju sušenje. Najnovija naučna istraživanja su pokazala da esencijalne masne kiseline igraju značajnu ulogu u regulisanju krvnog pritiska, nivoa holesterola, i razmene elemenata kroz ćelijske membrane. One u našem telu učestvuju u pretvaranju hrane u životnu energiju, i pokretanju te energije kroz organizam. Nedostatak linoleinske kiseline, kojom je susamovo ulje bogato, prouzrokuje gubitak kose, probleme sa kožom, nagle promene raspoloženja, stanja slična artritisu, podložnost infekcijama, sporo zarastanje rana, i u najteži oblicima bolesti srca, jetre i bubrega.

susamBrojna naučna istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje susamovog ulja snižava nivo holesterola i blagotvorno deluje na rad srca i bubrega. Takođe, dokazano je da ishrana bogata susamom, prirodnim fitoestrogenom u susamovom ulju, smanjuje rizik od bubrežne hipertenzije i bolesti srca. Susamovo ulje je bogato je i oleniskom kiselinom, jednim od glavnih sastojaka maslinovog ulja (kao i drugih nerafinisanih ulja), koje takođe deluje blagotvorno na kardiovaskularni sistem. Nerafinisano susamovo ulje sadrži antioksidant sezamol, koji ga štiti od kvarenja. Antioksidanti su poznati po tome da pomažu telu da se reši slobodnih radikala, koji mogu ozbiljno da naruše zdravlje i prouzrokuju degenerativne promene u organizmu. Jedno istraživanje sprovedeno u Japanu je pokazalo da upravo sezamol značajno ublažuje oštećenja DNK koja prouzrokuju slobodni radikali.

Izvor

Van mreže Dijana:)

  • moderator
  • *****
  • poruke: 19.936
  • 3442 date prim. 2313
    • http://loneliness.blogger.ba/
« Odgovor #7 poslato: 22. maj 2014, 20:00 »
Maslinovo ulje štiti od čira i parodontoze

Kada kupujete maslinovo ulje, obavezno pogledajte da li na etiketi piše „ehtra vergine”, jer to garantuje da je isceđeno iz sveže ubranih maslina i nema hemijskih aditiva.

http://i.imgur.com/DtnC1y5.jpg
Ulja


Osim što je zdravo za prženje i začinjavanje salata, ima i lekovita svojstva. Kašika pre doručka, oblaže želudac i sprečava pojavu čira, dok mućkanje u ustima, ujutru posle pranja zuba, štiti od parodontoze.

Bogato mononezasićenim kiselinama, reguliše stvaranje holesterola i čuva srce, dok visoke koncentracije vitamina E organizam štite od slobodnih radikala. I to nije sve. Grčki istraživači su ustanovili da je ishrana sa malim unosom mesa i velikim količinama povrća i maslinovog ulja, pravi eliksir mladosti i dugovečnosti.

http://i.imgur.com/jsSVVbj.jpg
Ulja


Istraživanje uticaja mediteranske kuhinje na dužinu života, na uzorku od 23.349 ispitanika trajalo je punih osam i po godina, a sudeći po rezultatima, tajna dobrog zdravlja leži u smanjenoj upotrebi mesa i mesnih proizvoda i čestoj zastupljenosti voća i povrća i to posebno mahunarki, uz minimalan unos alkohola.

Izvor: Novosti

Van mreže Leta

  • Počasni član
  • *****
  • poruke: 16.634
  • 3381 date prim. 2484
« Odgovor #8 poslato: 11. jun 2016, 21:26 »
Orahovo ulje

To je „novo riblje ulje“, koje može poboljšati reakciju tela na stres, samo bez ukusa ribe u ustima. Kao i riblje, orahovo ulje je odličan izvor omega 3-masnih kiselina, i to posebne vrste – alfa-linoleične kiseline, koja sprečava taloženje masti i reguliše imuni i nervni sistem. Studije su pokazale i da orahovo ulje može da održi stres na normanom nivou, kao i krvni pritisak, što pomaže zdravlju srca.

Upotreba: Kuvanje na visokim temperaturama može da ubije sve zdrave efekte orahovog ulja, pa ga uvek treba koristiti hladno. Jednu do dve kašike dodajte u pastu, povrće ili salate. Isto kao sa susamovim uljem, od velikog značaja je čuvanje u frižideru, jer se u suprotnom vrlo brzo kvari.



Van mreže Leta

  • Počasni član
  • *****
  • poruke: 16.634
  • 3381 date prim. 2484
« Odgovor #9 poslato: 11. jun 2016, 21:33 »
PIRINČANO ULJE

Pirinčano ulje, kako mu i samo ime govori, dobija se od klica pirinčanog zrna, a smatra se jednim od najzdravijih ulja i upotrebljava kao zdravija alternativa mnogim drugim vrstama.

Prednosti:

- bogato je vitaminom E i mnogim antioksidansima
- bogato je dobrim masnim kiselinama
- poboljšava zdravlje krvožilnog sastava i snižava holesterol
- smatra se da ima antikancerogena i antiupalna svojstva
- osobe koje imaju alergijske reakcije na druge vrste ulja pirinčano najčešće dobro podnose
- smatra se jednim od najzdravijih vrsta ulja

Kako ga upotrebljavati:

Može se upotrebljavati za pečenje i prženje jer je otporno na visoke temperature. Također se upotrebljava za kuvanje, pirjanje, pečenje u tavi... Također je vrlo ukusno upotrebite li ga u hladnim jelima, poput salata i marinada.


http://i.imgur.com/iSChMwq.jpg
Ulja