Autor: Dijana:) Tema: Whitesnake  (Pročitano 530 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dijana:)

  • moderator
  • *****
  • poruke: 19.936
  • 3442 date prim. 2313
    • http://loneliness.blogger.ba/
« poslato: 28. mart 2011, 10:16 »


Sastav Whitesnake je krajem sedamdesetih godina osnovao David Coverdale, bivši pjevač banda Deep Purple - a, što je djelomično utjecalo na njihov uspjeh u Engleskoj i Japanu. Coverdalea su zvali klonom Robert Planta, što je donekle bilo točno budući da su obojica imala dugu valovitu kosu i izvanredan bas glas.


Članovi sastava bili su Jon Lord i Ian Paice (Deep Purple), Dave Dowle, Bernie Marsden, Neil Murray i Micky Moody, kao i talentirani gitaristi Adrian Vandenberg, John Sykes, Vivian Campbell i, naravno, Steve Vai. Poslije brojnih promjena Whitesnake 1984. objavljuju pop metal album -Slide It In- koji postiže zlatni tiraž u SAD - u.
Ne bi li istakli svoj identitet, iz ikonografije hard rock/metal bendova uzeli su zmiju (simbol muškog spolnog organa) za svoj zaštitni znak, pa na omotu albuma vidimo bou kako klizi niz ženski dekolte.

Tek sa narednom pločom – Whitesnake - iz 1987. konačno bacaju Ameriku pod noge. Osim moćne balade - Is This Love -, na njemu je i hit - Here I Go Again - koji je tjednima bio na prvom mjestu liste singlova. Uspjehu je svakako pomogao i spot u kojem se pojavljuje glumica Tawny Kitaen, koja je tada bila udata za Coverdalea. Samo u SAD - u album je prodan u više od osam miliona kopija, a uz to je još utjecao na to da se prethodni album proda u još dva miliona primeraka!

Čudak, kakav je oduvijek bio, Coverdale je po objavljivanju otpustio sve članove koji su snimili – Whitesnake - i zadržao jedino Adriana Vadenberga.
U novoj postavi 1989. snimaju - Slip Of The Tongue -. Iako na njemu svira čarobnjak gitare Steve Vai, album je loše prošao. Coverdale je 2003. ponovo aktivirao Whitesnake zbog jubilarne turneje povodom 25 godina rada. Na njoj su svirali Doug Aldrich, Reb Beach, Marco Mendoza, Tommy Aldridge i Timothy Drury. Iste godine Whitesnake su glavne zvijezde na turneji - Rock Never Stops - na kojoj su svirali bendovi iz osamdesetih. Činilo se da im ide dobro, sve dok Mendoza nije otišao iz grupe, a na njegovo mjesto došao Uriah Duffy.

Danas, poslije više od tri desetljeća od osnivanja i više od 70 miliona prodanih albuma, Whitesnake su ponovo spremni ponuditi dobru zabavu kroz mješavinu hard rocka, soula i bluesa.

Diskografija

• Trouble (1978)
• Lovehunter (1979)
• Ready an' Willing (1980)
• Come an' Get It (1981)
• Saints & Sinners (1982)
• Slide It In (1984)
• Whitesnake (1987)
• Slip of the Tongue (1989)
• Restless Heart (1997)
• Good to Be Bad (2008)
• Forevermore (2011)

Izvor: http://www.gitare.info/

Van mreže Dijana:)

  • moderator
  • *****
  • poruke: 19.936
  • 3442 date prim. 2313
    • http://loneliness.blogger.ba/
« Odgovor #1 poslato: 28. mart 2011, 10:33 »


David Coverdale je rođen 22. septembra 1951. godine u Engleskoj. Proslavio se kao pevač bendova Deep Purple i Whitesnake. Mnogi kritičari su ga nazivali klonom Roberta Planta, uglavnom zbog talasaste plave kose i slične boje glasa. Isticao se pisanjem pesama još u grupi Deep Purple, hitovima kao što su Burn, Soldier of Fortune, Stormbringer i Lady Luck. Burn i Stormbringer često (gotovo uvek) peva na koncertima sa Whitesnake-om.

Coverdale se prvi put oženio 1974. godine i sa suprugom Juliom dobio je ćerku Jessicu 1978. godine. 1989. godine oženio je glumicu Tawny Kitaen, ali su se razveli već 1991. godine. Tawny Kitaen se pojavljivala u spotovima Whitesnake-a Here I Go Again, Is This Love i Still Of The Night. Od 1997. godine Coverdale je oženjen spisateljicom Cindy. Imaju jednog sina, koji je rođen 1996. godine, a Coverdale je takođe i deka - njegova ćerka Jessica ima dvoje dece. Od 2007. godine državljanin je SAD-a, tako da sada ima dvojno državljanstvo. Poslednjih 20 godina živi u Americi, blizu jezera Taho.

Kratko je bio student Middlesbrough Art College-a. Kao tinejdžer svirao je gitaru u mnogim nepoznatim bendovima. Radio je u prodavnici odeće, a onda se prijavio za audiciju za pevača. Tek kada je stigao na audiciju saznao je da je u pitanju poznati rok bend Deep Purple, a audicija se održavala zato što je tadašnji pevač, Ian Gillan, najavio svoj odlazak iz benda. Coverdale je do tada pevao u grupi The Government i izuzetno su poštovali i podržavali Deep Purple, tako da su ga članovi benda već poznavali. Pošto je primljen u bend, 1974. godine Coverdale i Deep Purple su nastupali pred oko 200.000 fanova na njegovom prvom putu u Ameriku.

Coverdale je ubrzo posle toga formirao bend Whitesnake i tokom narednih godina su snimili dosta pozitivno kritikovanih bluz-rok albuma. Mnogo prodatih albuma kasnije, Coverdale više nije mogao da izdrži. 1990. godine je napustio Whitesnake, jer je bio umoran od posla, slomljen zbog razlaza, a kasnije i razvoda od tadašnje supruge Tawny Kitaen i hteo je da na miru razmisli šta će dalje. Ali, već godinu dana kasnije započeo je saradnju sa Jimmy Page-om (iz grupe Led Zeppelin) i zajedno su 1993. godine izdali album Coverdale-Page.

1994. godine Whitesnake izdaje kolekciju Greatest Hits kreće na turneju. Posle toga sledi duža pauza, da bi Coverdale ponovo okupio bend, u potpuno novom sastavu sa kojim je i krenuo na turneju po Americi i Evropi. 2006. godine potpisao je ugovor sa Steamhammer Records, a prvo izdanje bio je live album Live: In The Shadow Of The Blues. 2008. godine, sa novom postavom Whitesnake kreće na Evropsku turneju.
David Coverdale je bio član bendova The Government (1968-1972), Fabulosa Brothers (1972-1973), Deep Purple (1973-1976), Coverdale and Page (1992-1993), Whitesnake (1978-1991; 1994; 1997-1998; 2002-do sada) i solo period (1976-1977; 1999-2002).

Izvor: http://muzika-odsvegapomalo.blogspot.com/2009/12/dc2.html

Van mreže Dijana:)

  • moderator
  • *****
  • poruke: 19.936
  • 3442 date prim. 2313
    • http://loneliness.blogger.ba/
« Odgovor #2 poslato: 28. mart 2011, 10:35 »

Van mreže Dijana:)

  • moderator
  • *****
  • poruke: 19.936
  • 3442 date prim. 2313
    • http://loneliness.blogger.ba/
« Odgovor #3 poslato: 28. mart 2011, 10:35 »

Van mreže Dijana:)

  • moderator
  • *****
  • poruke: 19.936
  • 3442 date prim. 2313
    • http://loneliness.blogger.ba/
« Odgovor #4 poslato: 28. mart 2011, 10:36 »

Van mreže Dijana:)

  • moderator
  • *****
  • poruke: 19.936
  • 3442 date prim. 2313
    • http://loneliness.blogger.ba/
« Odgovor #5 poslato: 28. mart 2011, 10:39 »

Van mreže Dijana:)

  • moderator
  • *****
  • poruke: 19.936
  • 3442 date prim. 2313
    • http://loneliness.blogger.ba/
« Odgovor #6 poslato: 28. mart 2011, 10:39 »

Van mreže Dijana:)

  • moderator
  • *****
  • poruke: 19.936
  • 3442 date prim. 2313
    • http://loneliness.blogger.ba/
« Odgovor #7 poslato: 28. mart 2011, 10:43 »

Van mreže Eric Cantona

  • Zvezda
  • *****
  • poruke: 2.390
  • 0 date prim. 8
« Odgovor #8 poslato: 28. mart 2011, 13:28 »

Van mreže Luna

  • Iskusan član
  • *****
  • poruke: 936
  • 0 date prim. 1
« Odgovor #9 poslato: 27. avgust 2011, 23:04 »