Autor: pet boy Tema: Domaci sokovi  (Pročitano 632 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže pet boy

  • Master
  • *****
  • poruke: 4.390
  • 0 date prim. 2
« poslato: 08. mart 2011, 10:22 »
SOK OD ZOVE


Zova cveta od maja do jula. Lišće, kora i koren sakupljaju se u proleće, cvet u junu dok se još sasvim ne rascveta, a bobice se beru pred kraj leta kada potpuno sazru. Spoljašnji, sivi sloj biljke se baca, a koristi se samo unutrašnji, zeleni deo. Nakon branja, cvetovi se nižu na konopac ili stavljaju na papir i čuvaju na toplom mestu da bi se što pre osušili i sačuvali žutobelu boju. Ako cvet promeni boju, potamni i postane smeđ, treba ga baciti…

45 cvetova zove,
5 l vode,
3 kg šećera,
3 limontusa.

Skuvati vodu sa šećerom. Ohladiti i dodati cvetove zove. Ostaviti da odstoji 24 sata.
Onda procediti i umešati limontus.

Sok razliti u boce i ostaviti na hladnom i mračnom mestom.

Ako ste u mogucnosti da naberete i cvet bagrema,bilo bi idealno dodati 2-3 u ovu smesu.

Van mreže Alina

  • Maratonac
  • *****
  • poruke: 5.191
  • 0 date prim. 3
« Odgovor #1 poslato: 11. april 2011, 12:45 »
Sirup od visanja
(recept iz "prakticne zene",na hladan nacin,bez kuvanja)


Sastojci:
3 kg višanja
3 l vode  
prema izmjerenoj količini soka šećera  
40 g limontusa


1.Očistiti višnje od koščica.
2.Izgniječiti rukama.
3.Dodati limontus i vodu.
4.Promiješati i ostaviti stajati 24 sata u hladnjaku.
5.Drugi dan procjedi kroz dvostruku gazu.
6.Na svaku litru soka dodati 1 kg šećera.
7.Miješati čistom kutlačom dok se šećer ne otopi(To opet traje slijedećih 24 sata i za to vrijeme držati u hladnjaku).

Ko stavlja konzervans može staviti na 5 litara 1 vrećicu, ali jos bolje resenje je  naliti ga u plastične boce pa u duboko zamrzavanje,vaditi boce po potrebi.

Van mreže Alina

  • Maratonac
  • *****
  • poruke: 5.191
  • 0 date prim. 3
« Odgovor #2 poslato: 23. april 2011, 11:01 »
Gusti domaci sok


Sastojci:
1kg bresaka
150g šećera
0,4l vode

Priprema:
1. Oprane breskve očistimo od koštica i izrežemo na manje komade.
2. Zajedno sa vodom stavimo u posudu, grijemo na temperaturi do 70°C, dok breskve ne omekšaju.
3. Propasiramo, dodamo šećer i zajedno sve grijemo dok se sav šećer ne otopi.
4. Boce odmah punimo, zatvorimo i pasterizujemo 20 minuta na 75°C.
5. Ovako spravljen sok spremimo u tamnu i hladnu prostoriju, gdje može, bez gubljenja na kvaliteti, stajati 8 mjeseci.


Na ovaj način možemo raditi guste sokove od marelica, krušaka, pa čak i jabuka.
Količina vode ovisi o kvaliteti samih plodova, a količina šećera se može i smanjiti. Ukoliko imamo mjesta u frižideru ovakav sok možemo napraviti i sa medom i bez pasterizacije.

Van mreže Alina

  • Maratonac
  • *****
  • poruke: 5.191
  • 0 date prim. 3
« Odgovor #3 poslato: 09. maj 2011, 13:59 »
Sok od jagoda


Sastojci:
5 kg   jagoda
2-3 l   vode
2-3 kg   šećera
50 g   limuntusa

Jagode izgnječiti, dodati limuntus i vodu i ostaviti da stoje 24 sata.Sutradan propasirati kroz veću cediljku ili propustiti kroz sokovnik. Na 1 litar dobijenog soka dodati 0.5 kg šećera. Sok kratko treba prokuvati, skidajući penu koja se nakupi i sipati u vrele flaše koje ste sterilisali u rerni najmanje 1 sat na temperaturi od 100°C. Flaše dobro ušuškati i ostaviti da se sok lagano hladi.

Van mreže Alina

  • Maratonac
  • *****
  • poruke: 5.191
  • 0 date prim. 3
« Odgovor #4 poslato: 09. maj 2011, 14:01 »
Sok od brusnica


1 kg   brusnice
1,25 l   hladne vode
1   limun (sok)
300 g   šećera

Brusnice oprati i izmiksati (dodati 100 ml vode). Izmiksanim brusnicama dodati ostatak vode i sok, promešati, skinuti penu, pokriti poklopcem i ostaviti 24 h da odstoji na hladnom (ne frižider). Posle navedenog vermena kroz čistu gazu procediti (nakvasiti je hladnom vodom) u tečnost dodati šećer i kuvati na srednjoj temperaturi 15 min. Vruć sok sipati u vruće sterilisane flaše, hermetički zatvoriti, umotati u deblju tkaninu i do narednog dana ostaviti tako da stoji. Flaše odložiti u tamnu i prohladnu prostoriju (podrum), a kada se načnu držati ih u frižideru.

Pri kuvanju dolazi do pojave pene koju treba skinuti, kao i u toku stajanja od 24 h, više puta promešati i skinuti penu.

Van mreže Alina

  • Maratonac
  • *****
  • poruke: 5.191
  • 0 date prim. 3
« Odgovor #5 poslato: 09. maj 2011, 14:04 »
Sok od jabuke i sargarepe



5 kg   jabuka
2 kg   šargarepe
4 kg   šećera
100 g   limuntusa

Jabuke i šargarepu očistiti, iseckati na kriške i kolutove, naliti vodom da ogreznu i skuvati da omekšaju.Kad se masa malo prohladi, propustiti je kroz sokovnik, dodajući tečnost u kojoj se kuvalo. Trebalo bi da se dobije od 10 do 13 litara soka. Soku dodati šećer i limuntus i staviti ga da kratko prokuva.Vreo sok sipati u vrele, prethodno sterilisane flaše (u rerni, najmanje 1 sat na temperaturi od 100°C). Flaše zatvoriti originalnim poklopcima (takođe sterilisanim) ili celofanom nakvasenim alkoholom, ušuškati i ostaviti da se što duže hlade.

Van mreže Alina

  • Maratonac
  • *****
  • poruke: 5.191
  • 0 date prim. 3
« Odgovor #6 poslato: 09. maj 2011, 14:08 »
Vitaminski sok


1 kg   jabuka
1 kg   krušaka
1 kg   dunja
1 kg   šargarepe
5 limontusa
2 kg   šećera
voda

Očistiti voće, iseći na kocke i staviti u ekspres lonac da se kuva. Kada je gotovo, propasirati. Dodati 12 l vode, limontus i šećer. Prokuvati sve zajedno, sipati u čiste vruće flaše, pokriti ćebetom i ostaviti 24 časa.

Po drugoj verziji recepta ne treba dodati 12 l vode, nego sa propasiranom kašom od voća samo dopuniti do 12 l, pa onda dodati šećer i 3-4 limontusa, prokuvati i dalje isto.

Van mreže Alina

  • Maratonac
  • *****
  • poruke: 5.191
  • 0 date prim. 3
« Odgovor #7 poslato: 09. maj 2011, 14:10 »
Sok od narandze



13   narandži
2 kg   šećera
1,5 l.   vode
50 g   limontusa

U jednu šerpu staviti šećer, naliti ga vodom i staviti na ringlu da provri. Za to vreme dobro oprati narandže. Pomeriti provrelu vodu i šećer s ringle i od 5 narandži baciti koru, a meso sitno iseckati i spustiti u šerpu.Od ostalih 8 komada u šerpu izrendati koru, pa onda sitno iseckati meso narandže. Dodati limontus, pokriti čistom krpom i 24 h. ostaviti da stoji. Sledećeg dana, dobro promešati, procediti kroz gazu i u čiste, sterilisane flaše sipati. Flaše dobro zatvoriti i drzati u frizider.

Van mreže Leta

  • Počasni član
  • *****
  • poruke: 16.634
  • 3381 date prim. 2484
« Odgovor #8 poslato: 07. septembar 2011, 11:18 »
Sok od kupina


3 kg kupina
3 limuntosa
2l vode
secer


Kupine staviti u posudu sa limuntosom i izgnjeciti. Nasuti vodu ,ostaviti da stoji 24h.Kad odstoji procjediti kroz gazu i izmeriti koliko ima litara soka toliko kilograma secera dodati.To treba da stoji 24h.pa se sipa u flase.

Van mreže Laloš

  • VIP član
  • *****
  • poruke: 14.798
  • 318 date prim. 500
« Odgovor #9 poslato: 03. novembar 2011, 10:59 »


Sok od pomorandže

Sastojci 2 smrznute pomorandže  2 limuntusa  5 lvode  14 kašika šećera
Priprema

Smrznute pomorandže izrendati, dodati limuntus, šećer (može i manja količina) i 5 l. vode. Izmešati i ostaviti pokriveno preko noći. Procediti kroz gazu i sipati u flaše (isplativo za rođendane i druge zabave).