Autor: Dijana:) Tema: Galija  (Pročitano 1014 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dijana:)

 • moderator
 • *****
 • poruke: 19.936
 • 3442 date prim. 2313
  • http://loneliness.blogger.ba/
« poslato: 24. februar 2011, 11:29 »


Grupa Galija osnovana je u Nišu, 1976. godine.

Još kao tinejdžer pod jakim uticajem hipi pokreta, Nenad Milosavljević (roden 1954. godine u Nišu), počinje da se bavi muzikom. Prateći se na akustičnoj gitari i usnoj harmonici po niškim parkovima i leti na moru, prijateljima svira tadašnje hitove. Prvi javni nastup imao je 1975. godine u vreme Niških filmskih susreta na Večeri poezije i muzike. Izvodi svoje pesme, ali i repertoar Hose Felisijana. Sledeće godine, u okviru Večeri slobodnih formi nastupa na Omladinskom festivalu u Subotici. Zatim učestvuje na Beogradskom proleću i počinje da piše muziku za pozorišne predstave. Dobija ponudu da za amatersko pozorište Treća polovina komponuje muziku koja bi se uživo izvodila tokom predstave. Sa članovima grupe Dva lustera dogovara da rade zajedno, a zatim uz njihovu pratnju 11. aprila 1977. godine organizuje solistički koncert u Narodnom pozorištu.

Ubrzo počinju da rade kao grupa Galija, i nazvali su se po imenu kafane u kojoj su se sastajali. Grupu pored Nenada Milosavljeviča čine: Goran Ljubisavljević - gitara, Predrag Branković - bas, Nenad Tančić - bubnjevi i Bratislav Stamenković - klavijature. Tančič ubrzo odlazi u vojsku, a na njegovo mesto dolazi Boban Petrović, jedan od retkih stalnih članova grupe u budućnosti.

Na Gitarijadi u Zaječaru 1978. godine pobeđuju sa novim klavijaturistom Zoranom Stankovićem. Nekoliko meseci kasnije učestvuju i na Omladinskom festivalu u Subotici. Tada klavijature već svira Ljubodrag Vukadinović. Na turneji sastava Smak sviraju kao predgrupa. Krajem 1978. godine nastupaju na BOOM festivalu u Novom Sadu.

Debi album snimaju 1979. godine sa novim stalnim članom, Predragom Milosavljevićem, Nenadovim bratom. On peva prateće vokale i zadužen je za tekstove. Album "Prva plovidba" donosi im i prve hitove: "Avanturista", "Gospi" i "Decimen".

Posle nastupa na "Rock spektaklu '79." koji je na stadionu JNA organizovalo Bijelo dugme, od grupe se opraštaju Goran Ljubisavljević, Predrag Branković i Ljubodrag Vukadinović. Novi članovi postaju basista Zoran Radosavljević, gitarista Dušan Radivojević i klavijaturista Nebojša Marković, ali se promene tu ne zaustavljaju.

Album "Druga plovidba" snimaju sa producentom Zlatkom Manojlovićem, muziku radi Nenad, tekstove Predrag, a pesma "U suton" komponovana je na stihove Dobriše Cesarića. Na Splitskom festivalu 1980. godine na fudbalskom stadionu "Hajduka" nastupaju u okviru rock večeri sa još trinaest grupa. U to vreme postižu veliki uspeh u Bosni, a i u daljem toku karijere tu će imati najverniju publiku. Sve do početka rata, naravno. Te 1980. godine u JNA odlazi Boban Pavlović, a menja ga Zoran Stamenković (ex Kerber). Istog leta počinju da sviraju u ferijalnom naselju u Makarskoj gde če biti redovna pojava u sledećim sezonama.

Album "Ipak verujem u sebe" donosi nove hitove "Još uvek sanjam" i "Burna pijana noć". Početkom 1982. godine u grupu se vrača bubnjar Boban Pavlović i kao predgrupa nastupaju na koncertu Džoa Kokera (Joe Cocker) u hali Pionir. Samostalni koncert drže na Tašmajdanu 10. juna 1983. godine sa predgrupama Potop i Kerber. Lider zemunske jazz rock grupe "Potop", klavijaturista Saša Lokner, ubrzo postaje član Galije.

Oktobra iste godine, u Mančesteru, sa producentom Gordonom Roulijem (Gordon Rowley) snimaju album "Bez naglih skokova". Materijal je miksovan u Kaliforniji. Ploča ne donosi nijedan hit, a pesmu "Ti me svojom hladnoćom ne kušaj" komponovali su na stihove Sergeja Jesenjina. Krajem 1983. godine dobijaju zanimljivo priznanje iz Splita. U okviru ankete za istraživanje omladinskog turizma, proglašeni su "Najboljim živim dogadajem na obali". U rodnom Nišu, započinju redovne nedeljne koncerte u Muzičkom klubu 81. na kojima sviraju obrade svetskih standarda.

Saša Lokner odlazi kod Bajage i Instruktora, a klavijature kraće vreme svira Aleksandar Ralev. U to vreme im stiže gitarista Žan Žak Roskam, poreklom iz Zaira, inače Belgijanac. Budući da se Roskam oženio devojkom iz sela kraj Makarske, preselio se u Jugoslaviju i tokom leta se upoznao sa članovima Galije. Roskam je od 1984. godine svirao u grupi D Boys, a 1986. godine prelazi u Galiju i sa njima snima album "Digni ruku". Na ploči se našla njegova pesma "Winter's Coming" za koju je tekst napisala pevačica Dani Klain iz grupe Vaya Con Dios. Producent ploče je Nenad Stefanovič Japanac, a gostuju Saša Lokner, trubač Goran Grbić, saksofonista Nenad Petrović i Bobana Stojković koja je pevala prateće vokale.

Sasvim novi kurs Galija preuzima na ploči "Daleko je Sunce" sa novim saradnicima klavijaturistom i flautistom Batom Zlatkovićem i Radomanom Kanjevcem koji je grupi doneo drugačije ideje i tekstove. Zlatković je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, odsek flauta. Galija mu je bila prvi profesionalni sastav. Kanjevac, novinar II programa Radio Beograda, prvi put se u Galiji ogledao kao autor tekstova za grupu, a doneo je plan o objavljivanju trilogije koja bi se bavila stvarnošću zemlje u neminovnoj tranziciji. Album "Daleko je Sunce" producira Dušan Petrović - Šane, a gosti su Kornelije Kovač, Saša Lokner, Nenad Stefanović, orkestar Fejata Sejdića, Ivica Vdović VD i mnogi drugi. U naslovima pesama kao i same ploče, nalaze se citati preuzeti od Dobrice Ćosića, Vima Vendersa, Branka Ćopića, Ive Andrića, Laze Lazarevića i Alekse Šantića. Bata Zlatković se potpisuje kao autor udarnih pesama "Da li si spavala", "Mi znamo sudbu" gde je i koautor teksta. Tu su i dobro prihvaćeni "Intimni odnosi", "Orlovi rano lete", "Kao i obično". Pesma "Zebre i bizoni" u originalu je trebalo da se zove "Brioni", ali budući da je zadirala u enigmu Tito, jedino se tekst za nju ne nalazi na omotu.

Posle ove ploče, grupu napušta dugogodišnji član Zoran Radosavljević, a dolazi basista Predrag Milanović sa kojim 1989. godine snimaju "Korak do slobode". Autori muzike su Nenad, Bata i Roskam, autor tekstova Kanjevac, a producent Saša Habić. Uvodnu i završnu temu na ploči komponovao je Zlatković, a odsvirali su je trubač Boban Marković iz Vladičinog Hana i sam Zlatković na flauti. U pesmi "Sloboda" sa Nenadom Milosavljevićem peva Goran Šepa iz niške grupe Kerber. Ključne pesme, "Na tvojim usnama", "Kopaonik" i "Sloboda", opet komponuje Zlatković, a sigurni aduti su "Korak do slobode", "Kad me pogledaš" (obe V. Milosavljević) i "Nasmeši se". Roskamov ležeran reggae u "Ljubavnoj pesmi" upotpunjen je ironičnim tekstom na sve aktuelniju temu - nacionalizam.

Te 1989. godine nagradu za rock kompozitora godine na festivalu MESAM dobija Nenad Milosavljević. U Galiju dolazi novi basista, Beograđanin Dušan Karadžić. Početkom 1990. godine sa grupama Riblja čorba, Valentino, Viktorija, Bajaga i instruktori učestvuju na trodnevnim koncertima u Temišvaru. Iste godine objavljuju album najvećih hitova "Još uvek sanjam" za koji su neke od starijih pesama ponovo snimljene.

U vreme prvih višestranačkih izbora u Jugoslaviji, pripremaju maksi singl, predizbornu ploču na kojoj je trebalo da se pojave pesme "On je isti kao on", "Ti si moja jedina Partija", "Posle svega" i "Komunista" (gostujući vokal Šaban Bajramović). Ali do realizacije ploče, iz nejasnih političkih razloga, nikada nije došlo.

Albumom "Istorija, ti i ja" 1991. godine završavaju trilogiju. Produkciju je radio Nikša Bratoš (Valentino), ploča je snimana u Titogradu, a miksovana u Zagrebu. Kao gosti pojavljuju se frulaš Bora Dugić, Saša Lokner, basista Slaviša Pavlović - Stenli i ansambl Renesans. Sa ploče se izdvajaju pesme "Trava", "Skadarska", "Trube" i "Seti se maja".

Juna iste godine sviraju kao predgrupa na koncertu Boba Dilena u Zemunu. Avgusta poslednji put sviraju u Sarajevu. Zbog narasle napetosti u zemlji, Žan Žak Roskam napušta grupu i vraća se u Belgiju. Njega menja Beograđanin Dragutin Jakovljević. Sa novom postavom objavljuju CD "Ni rat, ni mir" na kome je izbor pesama iz trilogije uz dva nova snimka - "Pravoslavlje" i "Na Drini ćuprija". Te dve pesme objavljene su i na promo singlu koji je deljen publici na njihovom koncertu u Sava centru decembra 1991. godine. Na tom nastupu su im se pridružili orkestar Fejata Sejdića, hor flauta, kamerni hor Sveti Đorđe i pijanista Miloš Petrović. Godinu dana kasnije opet organizuju veliki koncert u Sava centru povodom stogodišnjice Srpske književne zadruge. Snimaju pokion - singl sa obradama pesama "Mi nismo sami" grupe Film i "Sanjam" Indeksa. Na koncertu se kao gošća, posle mnogo godina anonimnosti, pojavljuje Olivera Katarina.

Početkom 1993. godine grupu napušta Bata Zlatković koji se povlači iz muzike sve do 1996. kada za PGP RTS objavljuje ploču "A be da be". Novi klavijaturista Galije je Oliver Jezdić, a novi basista Bratislav Milošević. Sa njima na Kipru 1994. godine snimaju dupli album "Karavan" u produkciji Saše Habića. Kao autor tekstova ponovo se potpisuje i Predrag Milosavljević, a Kanjevac posle ove ploče prekida saradnju sa Galijom. Kao gost na akustičnoj gitari svira Dragan Jovanović (Generacija 5). Ploča donosi osamnaest pesama od kojih su "Petlovi" obrada izvorne narodne. Tokom leta ploču promovišu serijom besplatnih koncerata na otvorenom prostoru. U okviru toga drže koncert u parku kod Skupštine Beograda. U proleče 1996. godine objavljuju album "Trinaest" na kome su pored tekstova Predraga Milosavljevića i stihovi pesnika Branka Radičevića, Stevana Raičkovića i Petra Pajića.

Leta 1997. godine grupa objavljuje još jednu kompilaciju "Večita plovidba" i snima CD "Voleti, voleti".

O grupi Galija objavljena je istoimena knjiga koju je napisao Milan Kerković, novinar iz Niša, kao i knjiga tekstova sa ploča. Uz rad sa grupom, Nenad Milosavijević paralelno komponuje pozorišnu muziku. Tokom svih ovih godina opremio je preko šezdeset predstava za koje je dobio šest nagrada. Radoman Kanjevac je objavio knjigu poezije "Otvoreno pismo" (Prometej 1995.) i "Reči za pevanje" (SKC 1995.) u kojoj su tekstovi pesama sa ploča Galije, a na njegove tekstove pesme su snimali YU grupa i Viktorija.

Koncertna promocija albuma "Voleti voleti" u hali "Čair" u Nišu snimljena je i objavljena 1998. godine pod nazivom "Ja jesam odavde" kao prvi Galijin koncertni album. Na tom albumu, kao i na celoj turneji, svirala je, po mišljenju mnogih kolega i fanova, jedna od najboljih postava grupe Galija: bubnjar Boban Pavlović, gitaristi Dragutin Jakovljević i Saša Ranđelović, klavijaturista Aleksandar Lokner, basista Slaviša Pavlović, prateći vokali Gordana Svilarević i Ivana Ćosić i, naravno, Nenad Milosavljević.

"Južnjačka uteha" sniman je u studiju "Pink" u Zemunu tokom 1999. godine. Objavljen krajem 1999. godine (PGP RTS) album sadrži Galijine obrade tradicionalne muzike Srbije i Makedonije. Sa albuma "Južnjačka uteha" posebno su se izdvojile pesme "Dimitrijo" i "Kalčina kafana".

Tokom 2000. 2001. i 2002. godine Galija održava niz koncerata uglavnom na otvorenom prostoru u gradovima Republike Srpske. Klavijature na ovim koncertima svirao je Jan Vrba. Veliki broj posetilaca Galijinih nastupa u Republici Srpskoj i medijska eksponiranost tih koncerata podsećaju na Galijinu omiljenost na teritoriji nekadašnje Bosne i Hercegovine.

Novogodišnjim koncertom na gradskom trgu u Nišu na početku 2003. godine (uz direktan televizijski prenos) Galija je proslavila izuzetan uspeh muzike za film "Zona Zamfirova", čiji je autor lider Galije Nenad Milosavljević. Predrag Milosavljević se, kao tekstopisac i pevač, na ovom koncertu vraća u grupu Galija.

Tokom 2003. godine grupa Galija je u studiju Laze Ristovskog u Beogradu snimila album "Dobro jutro, to sam ja". Na ovom albumu klavijature je, kao gost, svirao Laza Ristovski (1956-2007). Album je objavljen 2005. godine posle snimanja televizijskih spotova za pesme "Vera", "Ti možeš sve" i "Možda sam lud" u Trebinju (Republika Srpska). Na koncertnim promocijama albuma "Dobro jutro, to sam ja" klavijature svira Ivan Ilić.

Tokom 2006. 2007. i 2008. godine Galija nastupa, uglavnom na koncertima na otvorenom prostoru, u Srbiji u Crnoj Gori i u Republici Srpskoj. Na poziv organizatora Beer Festa 2008. godine, Galija nastupa na ovom festivalu pred velikim brojem posetilaca. Na ovom koncertu gitaru svira Miloš Krstić, koji tada postaje stalni član grupe Galija, uz prisutnog dugogodišnjeg Galijinog gitaristu Dragutina Jakovljevića.

PGP RTS objavljuje kompilaciju "The Best of Galija" najavljujući tridesetogodišnjicu Galijine diskografije.

Iste godine Galija gostuje na festivalu "Back To the Village" u Niševcu. Na ovom koncertu klavijature svira Aleksandar Stevanović, koji se od tada pridružuje grupi kao još jedan klavijaturista pored Ivana Ilića.

Proslavljajući tri decenije neprekidne saradnje sa Produkcijom gramofonskih ploča Radio televizije Srbije, grupa Galija objavljuje trostruko izdanje – kompilaciju "Oženiše me muzikom" (dvostruki CD "Zapisi sa vinila" i prateći DVD "Kamera kao svedok").
Izbor pesama, televizijskih spotova i koncertnuh snimaka za ovu kompilaciju sačinili su Nenad i Predrag Milosavljević.

Diskografija

• Prva plovidba (1979)
• Druga plovidba (1980)
• Ipak verujem u sebe (1982)
• Bez naglih skokova (1984)
• Digni ruku (1986)
• Daleko je Sunce (1988)
• Korak do slobode (1989)
• Istorija, ti i ja (1991)
• Karavan (1994)
• Trinaest (1996)
• Voleti voleti (1997)
• Južnjačka uteha (1999)
• Dobro jutro, to sam ja (2005)
• Mesto pored prozora (2010)

Van mreže Eric Cantona

 • Zvezda
 • *****
 • poruke: 2.390
 • 0 date prim. 8
« Odgovor #1 poslato: 24. februar 2011, 12:02 »

Van mreže Dijana:)

 • moderator
 • *****
 • poruke: 19.936
 • 3442 date prim. 2313
  • http://loneliness.blogger.ba/
« Odgovor #2 poslato: 24. februar 2011, 12:29 »
DISKOGRAFIJA


SINGLOVI


1991. 01. Pravoslavlje / 02. Na Drini ćuprija (PGP RTS)
1992. 01. Mi nismo sami / 02. Sanjam (PGP RTS)

ALBUMI


1979. "Prva plovidba" (PGP RTS)

1. Avanturista
2. Letnja pesma
3. Pesma za dobro jutro
4. Posrednik
5. Mađioničar
6. Gospi
7. Decimen


1980. "Druga plovidba" (PGP RTS)

1. Oni bi baš hteli da ja stanem
2. Moj deda je bio roker
3. Bilo je to jednom
4. Zar baš moram nešto mudro da kažem
5. Nije ti otac kriv
6. Neka bude sve tebi u čast
7. U suton


1982. "Ipak verujem u sebe" (PGP RTS)

1. Još uvek sanjam
2. Svet kroz šareno staklo
3. Školarci
4. Ja sam od onih
5. Vreme ti je za žene
6. Burna pijana noć
7. Da li postoji put
8. Ipak verujem u sebe


1984. "Bez naglih skokova" (PGP RTS)

1. Tačno u 5 i 30
2. Ti me svojom hladnoćom ne kušaj
3. Meksiko
4. San
5. Biću tu
6. Igraj kad si sam
7. Bilo je dobro
8. Jednom
9. Pesma


1986. "Digni ruku" (PGP RTS)

1.  Digni ruku
2.  Na tvojoj strani kreveta
3.  Hodnici sećanja
4.  Bubanj i bas
5.  Ja i moj auto
6.  Winter’s Coming
7.  Trudim se (da zaboravim)
8.  Sok
9.  Svaki dan sa njom
10. Možda spava


1988. "Daleko je Sunce" (PGP RTS)

1.  Da li si spavala
2.  Žena koje nema
3.  Bez naslova
4.  Zebre i bizoni
5.  Orlovi rano lete
6.  Intimni odnosi
7.  Švabica
8.  Će me voliš
9.  Nebo nad Makarskom
10. Mi znamo sudbu
11. Kao i obično


1989. "Korak do slobode" (PGP RTS)

1.  Uvodna tema
2.  Noć
3.  Korak do slobode
4.  Na tvojim usnama
5.  Kopaonik
6.  Kad me pogledaš
7.  Sloboda
8.  Pevaju jutra
9.  Ljubavna pesma
10. Nasmeši se
11. Završna tema


1990. "Još uvek sanjam (Najveći hitovi)" (PGP RTS)

1991. "Istorija, ti i ja" (PGP RTS)

1.  Trava
2.  Proleće
3.  Trube
4.  Pod noktima
5.  Da me nisi
6.  Godina
7.  Skadarska
8.  Seti se maja
9.  Posle vatre
10. Moskva-Balkan
11. Kao boja tvoga oka
 

1991. "Ni rat ni mir (Odlomci iz trilogije)" (PGP RTS)

1.  Pravo slavlje
2.  Žena koje nema
3.  Zebre i bizoni
4.  Da li si spavala
5.  Korak do slobode
6.  Kao i obično
7.  Noć
8.  Pevaju jutra
9.  Kad me pogledaš
10. Na tvojim usnama
11. Ljubavna pesma
12. Trava
13. Kao boja tvoga oka
14. Sloboda
15. Mi znamo sudbu
16. Trube
17. Na Drini ćuprija
18. Skadarska
19. Seti se maja


1994. "Karavan" (PGP RTS)

1.  Petlovi
2.  Ja sam sam
3.  Dodirni me
4.  Ne mogu da tebe ne poželim
5.  Ja nisam odavde
6.  Pevajmo
7.  Život je lep
8.  Nedelja
9.  Mlada lepa i pametna
10. Karavan
11. Narode moj
12. Moj brat i ja
13. Otkad te nema
14. Ne idi
15. Okreni Beograd
16. Veruj mi
17. Uzalud se trudiš
18. Šta ću ti sad


1996. "Trinaest" (PGP RTS)

1.  Imali smo krila
2.  Ona sve zna
3.  Uzalud
4.  Balada o očevima
5.  Sviraj
6.  Srbija
7.  Poljubi me
8.  Kada prestane sve
9.  Ona još ne zna
10. Cvetom do nje


1997. "Večita plovidba" - kompilacija (PGP RTS)

1.  Avanturista
2.  Decimen
3.  Gospi
4.  Digni ruku
5.  Još uvek sanjam
6.  Put
7.  Burna pijana noć
8.  Da li si spavala
9.  Kad me pogledaš
10. Zebre i bizoni
11. Mi znamo sudbu
12. Žena koje nema
13. Na tvojim usnama
14. Sloboda
15. Skadarska
16. Trube
17. Seti se maja
18. Pravo slavlje


1997. "Voleti, voleti" ( PGP RTS)

1.  Pege
2.  Niš
3.  Pismo
4.  Bluz za velikog majstora
5.  Milica
6.  Kotor
7.  Ko bi drugi
8.  Beg
9.  Kaća
10. Jabukovac


1998. "Ja jesam odavde" - Live (PGP RTS)

1. Kaži kaži libe Stano
2. Tikve
3. Da znaješ mori mome Dimitrije
4. Uteha
5. Igra kolo na livadi
6. Smiljana
7. Snosti si minav mamo
8. Kalcina kafana


2005. "Dobro jutro, to sam ja" (PGP RTS)

1.  Čujem te lepo kako dišeš
2.  Ona je moja
3.  Ti možeš sve
4.  To nisi ti
5.  Možda sam lud
6.  Promenilo se sve
7.  Kaži mi
8.  U tajnama je stvar
9.  Vera
10. Tvoj heroj ostaće mlad (bonus)
11. Prava reč je dovoljna (bonus)


2010. "Mesto pored prozora" (PGP RTS)

1.  Kako mi se sviđas
2.  U napad
3.  Čuvam ti mesto pored prozora
4.  Više nisam tvoj
5.  Što se bore misli moje
6.  Zločin i kazna
7.  Meni si lepa
8.  Novembar - maj
9.  Kakav džez
10. Ne tugujem ja
 

Van mreže Dijana:)

 • moderator
 • *****
 • poruke: 19.936
 • 3442 date prim. 2313
  • http://loneliness.blogger.ba/
« Odgovor #3 poslato: 24. februar 2011, 12:33 »Van mreže Eric Cantona

 • Zvezda
 • *****
 • poruke: 2.390
 • 0 date prim. 8
« Odgovor #4 poslato: 24. februar 2011, 14:11 »

Van mreže Dijana:)

 • moderator
 • *****
 • poruke: 19.936
 • 3442 date prim. 2313
  • http://loneliness.blogger.ba/
« Odgovor #5 poslato: 28. februar 2011, 22:46 »
Dodirni me

Gledam te nekim drugim očima
upravo onako kako ne treba
u tebi je Vojvodina zaspala
sto izvora, nigde obala.

I ne shvatam šta mi se dešava
nedostaje mi reč koja rešava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora.

Dodirni me sasvim slučajno
poljubi me filmski nestvarno
i najlepše kad je prestani
okreni se i nestani.

Osećam nešto čudno u vazduhu
ceo svet na jednom jastuku
na postelji od punog meseca
nikom se ovde ne spava.

Van mreže Dijana:)

 • moderator
 • *****
 • poruke: 19.936
 • 3442 date prim. 2313
  • http://loneliness.blogger.ba/
« Odgovor #6 poslato: 01. mart 2011, 22:48 »Van mreže Dijana:)

 • moderator
 • *****
 • poruke: 19.936
 • 3442 date prim. 2313
  • http://loneliness.blogger.ba/
« Odgovor #7 poslato: 01. mart 2011, 22:50 »

Van mreže Dijana:)

 • moderator
 • *****
 • poruke: 19.936
 • 3442 date prim. 2313
  • http://loneliness.blogger.ba/
« Odgovor #8 poslato: 08. mart 2011, 14:13 »Van mreže Dijana:)

 • moderator
 • *****
 • poruke: 19.936
 • 3442 date prim. 2313
  • http://loneliness.blogger.ba/
« Odgovor #9 poslato: 17. mart 2011, 09:53 »