Autor: čupka Tema: Jela sa mesom  (Pročitano 561 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže čupka

  • Maratonac
  • *****
  • poruke: 5.065
  • 0 date prim. 9
« poslato: 07. februar 2011, 19:10 »
Svinjske roladice

4 svinjske snicle
8 listica tanko rezane pancete
4 skriske tvrdoga sira
senf
majonez
sol, biber


Svinjske snicle malo raztanjimo ukoliko su deblje,solimo i biberimo,namazemo senfom i majonezom. Na svaku sniclu stavimo po dve ili vise (ako tako zelite) listica pancete i na pancetu stavimo tanko rezani tvrdi sir.
Sve to lepo zavijemo kao sarmicu i cackalicam spojimo da se ne bi razdvajalo.
Veci tiganj nauljimo i stavimo srmice da se peku. Povremeno ih okrenemo kako bi bile fino pecene sa savih strana.

Sarmice ponudimo uz neko kuvano povrce ili pire od krompira sa sosom

Van mreže Venera

  • admin
  • *****
  • poruke: 46.090
  • 4811 date prim. 5426
    • Venerin san
« Odgovor #1 poslato: 21. april 2011, 11:40 »


Pileće belo meso sa šampinjonima

Sastojci :
500g pilećeg belog mesa,
400gsvezi sampinjoni,
ulje,
200gkackavalja,
1 dl belog vina,
100g pavlake,
1 kasicica senfa,
malo brasna,
vegeta,
so,
zacin za piletinu,
1 kasicicamargarin...

Postupak pripreme:
1. Meso iseckati na kockice, posoliti, uvaljati u brasno i proprziti na ulju 10-ak minuta.

2. Vatrostalnu ciniju podmazati margarinom i staviti proprzeno meso da se pece na 220 stepeni, 15 minuta.

3. Sitno iseckati sampinjone i staviti da se dinstaju 15 min. u toj posudi u kojoj se meso przilo, Sampinjonima dodati pavlaku, senf, vegetu, zacin, belo vino i dinstati jos 5 min.

4. Izvaditi meso iz rerne i sipati sampinjone preko i staviti da se pece jos 15 min.

5. Na kraju narendati kackavalj odozgo i staviti da se pece jos 5 min.

Van mreže Alina

  • Maratonac
  • *****
  • poruke: 5.191
  • 0 date prim. 3
« Odgovor #2 poslato: 22. april 2011, 23:55 »
Djuvec sa belim mesom


Potrebno je:
200 g karfiola, 100 g brokolija, 200 g kelja, 3 šargarepe, 200 g fete, komad pilećeg filea, 1 jaje, 100 ml neutralne pavlake, so, biber, suvi biljni začin, origano, maslac

Priprema:
Povrće očistite, isecite ga na manje komade i skuvajte u slanoj vodi. Belo meso isecite na uže trake, začinite suvim biljnim začinom, biberom i solju, pa ih ispržite na zagrejanom maslacu. Kada je povrće napola gotovo, stavite polovinu u maslacem podmazanu posudu. Preko povrća složite štapiće piletine, narendajte sir i prekrijte preostalim povrćem. Stavite u rernu i pecite pola sata na 180 stepeni, a onda izvadite, prelijte pavlakom izmućenom s jajetom, pospite origanom i vratite u rernu na još desetak minuta da se zapeče.




Van mreže Alina

  • Maratonac
  • *****
  • poruke: 5.191
  • 0 date prim. 3
« Odgovor #3 poslato: 23. april 2011, 00:01 »
Argentinski cevap


Potrebno je:
300 g mlevenog mesa, 300 g krompira, 1 jaje, 2 čena belog luka, peršun, biber, so, suvi biljni začin, soda bikarbona

Priprema:
Obarite krompir, pa ga narendajte na najkrupnije rende. Kada se ohladi, pomešajte ga sa mlevenim mesom, dodajte jaje, seckani beli luk, peršun, so, suvi biljni začin i na vrh noža sodu bikarbonu. Dobro umesite, formirajte ćevape i pecite na vrelom ulju dok ne porumene. Služite ih uz krompir pire ili tartar sos.
(mogu i punjeni kackavaljem)








Van mreže Luna

  • Iskusan član
  • *****
  • poruke: 936
  • 0 date prim. 1
« Odgovor #4 poslato: 16. septembar 2011, 22:03 »
Teleće šnicle sa ruzmarinom i vinom

Potrebno: 6 telećih šnicli, 50gr maslaca ili ulje za prženje, 1 čaša belog vina, 1 kašičica naseckanog ruzmarina, brašno, beli biber, so

Pripremljene šnicle sa obe strane izlupati tučkom za meso, posoliti i pobiberiti sveže mlevenim belim biberom. Uvaljati u brašno i kratko propržiti na dobro ugrejanom maslacu ili ulju, zatim doliti pripremljeno vino i naseckan ruzmarin. Posudu dobro protresti, poklopiti i dinstati na niskoj temperaturi oko 20 minuta, vodeći računa da vino ne provri. Pržene teleće šnicle poredati na tanjir za posluženje, dekorisati po želji i poslužiti toplo.

Van mreže Estela

  • Maratonac
  • *****
  • poruke: 5.569
  • 457 date prim. 687
« Odgovor #5 poslato: 08. februar 2012, 00:39 »
Rolovani ćevapčići sa slaninom

500 g mlevenog mesa
1 jaje
2 kriške bajatog hleba
1 čen belog luka
1 kašičica soli
1 kašičica bibera
1 kašičica slatke mlevene paprike
0,3 dl ulja
prstohvat peršuna
prstohvat origano
od 1 narandže strugana korica
1 kašičica suvi začin
100 g dimljene slanine

Zamesiti mleveno meso sa, prethodno u toploj vodi natopljenim i dobro ocedjenim, bajatim hlebom, uljem, jajetom, suvim začinom, solju, biberom, mlevenom slatkom paprikom (ako volite pikantniju hranu, može i malo ljute), peršunom, origanom, izgnječenim belim lukom i nastruganom koricom, prethodno oprane pomorandže. Masu dobro izjednačiti.

Ostaviti masu da odstoji u frižideru oko 1 sat.

Od mase rukama oblikovati ćevapčiće i stavljati ih na tanko nasečene duge trake dimljene slanine, pa slaninu pričvrstiti čačkalicama.

Peći u zagrejanoj masnoći, da lepo porumene sa obe strane i stavljati na papirni ubrus, da upije višak masnoće.

Kada se malo prohlade, pažljivo izvući čačkalice.


Van mreže Leta

  • Počasni član
  • *****
  • poruke: 16.655
  • 3382 date prim. 2486
« Odgovor #6 poslato: 08. februar 2012, 07:45 »
Djuvec sa piletinom

500gr pilećih belog mesa, 200gr pirinča, 2 tikvice, glavica crnog luka, 2 paprike, 2 paradajza, 1 veći plavi patlidžan, šargarepa, 0,5 dl ulja, so i biber

Meso začiniti pa ga propržiti u tiganju. Zatim meso izvaditi, a u tiganj dodati malo masnoće i povrće seckano na komadiće - najpre najtvrđe, a onda ono koje će brže da omekša. Sve malo propržiti pa u tiganj vratiti meso. Dobro začiniti, dodati pirinač, sve zajedno još malo propržiti i staviti u podmazan pleh-tepsiju-vatrostalnu posudu i sl. Preliti supom (na šoljicu pirinča šoljica i po tečnosti) i poslagati na to paradajz isečen na kriške. Jelo staviti u rernu da se lagano peče oko 30 do 45 min.

Van mreže Estela

  • Maratonac
  • *****
  • poruke: 5.569
  • 457 date prim. 687
« Odgovor #7 poslato: 15. februar 2012, 14:30 »
Bečka šnicla


600 g telćeg filea ili nekog drugog krtog mesa
2 jaja
brasno
prezle,so
ulje
limun


Isecite četiri šnicle, pa ivice blago zasecite. Šnicle pokrijte providnom folijom i nežno izlupajte do debljine od šest milimetara. Šniclu sa svih strana dobro posolite, a jaja ulupajte viljuškom i blago ih posolite. Obe strane šnicle uvaljajte u brašno, provucite kroz ulupana jaja, a na kraju uvaljajte u prezle. Šniclu blago otresite i pržite u dubljem ulju od tri do pet minuta. Tiganj često protresite, a šniclu pažljivo okrenite kada sa donje strane dobije zlatnožutu boju. Isprženu šniclu stavite kratko na papirni ubrus koji će upiti višak masnoće i poslužite sa kriškom limuna.

Van mreže medda

  • VIP član
  • *****
  • poruke: 10.233
  • 19 date prim. 128
« Odgovor #8 poslato: 19. februar 2012, 20:14 »
Jagnjeci cevap

Potrebno: 600gr posne jagnjetine, 2-3 paprike, 3 glavice crnog luka, 1.5 dl jogurta, so, biber

Meso iseći na kocke i dodati u jogurt sa iseckanim lukom, solju i biberom. Dobro prekriti prozirnom folijom i držati u frižideru najmanje 12 sati. Posle toga meso ocediti od marinata i kocke nabadati na drvene štapiće naizmenično sa komadima paprike i luka. Ražnjice peći na roštilju ili u tiganju i uz povremeno okretanje.

Van mreže Dijana:)

  • moderator
  • *****
  • poruke: 19.936
  • 3442 date prim. 2313
    • http://loneliness.blogger.ba/
« Odgovor #9 poslato: 25. februar 2012, 21:07 »
Piletina s limunom i ruzmarinom u sosu od belog vina



Sastojci:

- 800 g pilećih bataka
- 1 kašičica naribane kore limuna
- 2 kašičice limunovog soka
- ½ kašičica naribanog đumbira
- 3 čena belog luka
- 1 kašičica narezanog ruzmarina
- 1 kašičica senfa

Sos:

- 5 kašičica maslinovog ulja
- 175 ml vode
- 100 ml belog vina
- 2 kašičice vegete
- malo bibera

Priprema:

1. Batake operite pa im ogulite kožicu i stavite ih u posudu.

2. Zajedno pomešajte koru i sok od limuna, đumbir, samleveni beli luk, ruzmarin i senf, pa sve izmešajte s piletinom. Piletinu ostavite da odstoji u frižideru najmanje pola sata.

3. U tiganj stavite maslinovo ulje, zagrejte ga, dodajte piletinu i pecite je na veoma laganoj vatri dok ne porumeni.

4. U posudu u kojoj ste stavili piletinu ulijte vodu, dolijte vino i dodajte vegetu, pobiberite, promešajte i prelijte preko pečene piletine.

5. Pustite da sos prokuva na jačoj vatri pa je onda smanjite na minimum, poklopite i ostavite sve da se lagano hladi 20-ak minuta. Piletina će se nakon toga odvajati od kostiju, a sos zgusnuti.

Posluživanje: Piletinu prelijte sosom od vina i poslužite uz pire krompir ili pirinač.

Savet: Ovako pripremljenu piletinu možete da čuvate do tri dana u frižideru na +4°C, u prikladnoj posudi s poklopcem.

Ukupno: 40 minuta