Autor: čupka Tema: Kolači i poslastice  (Pročitano 996 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže čupka

  • Maratonac
  • *****
  • poruke: 5.065
  • 0 date prim. 9
« poslato: 27. januar 2011, 15:49 »
Vanilija kolac

Testo:
6 zumanaca
6 kasika secera
4 kasike brasna
2 kasike kako
3 zlice ulja
3-4 zlice mleka
1 pecilni prasak
6 belanaca

Krema

1/2 kg do 60 dkg svabskog sira
1 margarin (25dkg)
20 dkg mlevenog secera

Preliv

7 dl gaziranoga pomorandzinog soka
2 vanil pudinga
secer

Testo:
sve sastojce za testo umesamo i pecemo na 200 stepeni 10-20 minuta

Krema:
Sir, margarin i secer umesamo u glatku masu

Preliv:
2 vanil pudinga i secer za puding skuvamo u gaziranome soku
Kremu namazemo na ohladjeno testo i prelijemo sa toplim prelivom

Kolac mora da bude u frizideru

Dobar tek :uzina:


Van mreže medda

  • VIP član
  • *****
  • poruke: 10.233
  • 19 date prim. 128
« Odgovor #1 poslato: 27. januar 2011, 22:33 »
 Knedle sa sljivama

Ima vise recepata, ali mi je ovaj nekako "proveren"...

Najpre se probudis unapred zadovoljan danom koji dolazi.
Jer je to dan u kome cemo jesti knedle.
U prostoriju u kojoj ce se izvoditi ritual,treba da prodire dosta prirodne svetlosti,jer knedle su gastronomska svetinja!

Uzdahnes...

izdahnes (ne namrtvo...nego cisto rekreativno)

Protegnes se...
Uzmes krompir...odoka...( :razmislja1: moze kilo)
Operes ga....s`ljubavlju (u vodi...naravno)
Ljustis nezno....kao kad milujes ljubavnicu  :onstidi:
Iseces lagano (ovo sad nema nikakve veze sa ljubavnicom  :nono:)
Ubacis u kipucu vodu
Kockice krompira igraju valcer u serpi ... :tamovamo:
Kad je krompir sasvim skuvan,izgnjecite ga viljuskom
Lagano...
Dodajte brasno...odoka
Mesite...mesite...mesite...
Vajate gnezdo, u cije cete toplo ulegnuce spustiti jedno do dva jaja (bez ljuske...naravno)
Dodate soli
Odoka...

Zamesite testo....neeeeezno
Uzimajte komad po komad testa rukom (odoka)
Napravite kuglicu u ruci
Kako je to zanimljivo...
Mogli bismo ih praviti svaki dan...zar ne?
Rastanjite kuglicu neznim,tapkajucim pokretima vrhova prstiju
Tap
TAp
Tap
Taaaaaaakoo
Sad stavimo sljivu na testo na dlanu
Osmehnemo joj se ...da je ohrabrimo  :migona:
Pazljivo je umotamo,da joj bude udobno
Za to vreme,voda kljuca na sporetu
Jednu po jednu kuglicu pazljivo spustamo u lonac (ili serpu)
One tonu na dno... :ontuzan:...kao da su razocarane time sto ih napustamo...
Ali sa dna je samo jedan put...na gore....!
KAda knedle isplivaju na povrsinu, treba im dati jos desetak minuta kuvanja.
Vadimo ih, i stavljamo u tiganj u kome smo prethodno proprzili prezle (hleb prepecen, pa samleven)
Dosta igranja....
Dosao je taj srecan trenutak da knedle mozemo izvaditi u ciniju u kojoj cemo ih servirati, i posuti secerom.
Pustiti da secer po njima sipi lagano...odoka
Secnuti kasikom na dve polovine...

Mmmmmmmmmmmmm....al mirisu ove sljive ...Bog te mazo...

Mljac...mljac...

Prijatno.... :klopa:

Van mreže čupka

  • Maratonac
  • *****
  • poruke: 5.065
  • 0 date prim. 9
« Odgovor #2 poslato: 07. februar 2011, 18:47 »
Rafaelo kugle

25 dkg margarine
35 dkg secera
40 dkg mleka u prahu
20 dkg kokosovog brasna
1,5 dcl vode
10 dkg badema


U vodu dodate mleko u prahu i dobro izmiksajte, dodajte margarin, secer, kokosovo brasno i dobro sve izmesati.
Ta smesa neka stoji u frizideru 2h.
Onda iz te smese pravite kuglice, a u sredinu kuglice dodate po jedan badem, i na kraju kuglice povaljte u kokosovo brasno.

Van mreže čupka

  • Maratonac
  • *****
  • poruke: 5.065
  • 0 date prim. 9
« Odgovor #3 poslato: 07. februar 2011, 18:53 »
Ustipci

2 solje od jogurta brasna
2 jaja
1 vanili secer
1 pecilni prasak
1 jogurt
malo soli
3-4 kasike secera
ulje
secer u prahu

Jaja i secer penasto umutite i dodajte sve ostale sastojke.Sve to lepo izmesajte i ostavite da nadolazi 15 min.
U dublju serpu za tri do cetri prsta  sipajte ulja i ostavite da se dobro sagreje. Onda uzmite malo kasikicu i uzimajte smesu kasikom i stavljajte u vruce ulje tako da dobijete kao male krofnice.Kada porumene izvadite iz ulja da se ocede. I kada se ohlade pospite secerom u porahu.

Van mreže snežanamar98

  • Master
  • *****
  • poruke: 3.845
  • 7 date prim. 56
« Odgovor #4 poslato: 03. mart 2011, 18:57 »
Kinder stanglice
Fil 1.
-150 g secera
-1 dl vode
-1/2 margarina
-1 vanil secer
-50 gr cokolade
-250 gr mlevenog keksa
-100 gr mlevenih oraha
Fil 2.
-200 gr secera
-1/2 dl vode
-1/2 margarina
-250 gr mleka u prahu
U odgovarajucu posudu prokuvati vodu i 150 gr secera
Zatim dodati 1/2 margarina,vanil secera,cokoladu keks i orahe pa promesati (fil 1.)
posebno skuvati vodu i 200 gr secera,dodati margarin i mleko u prahu,promesati i skloniti sa ringle.Dobro izmiksati da ne ostanu grudvice ( fil 2)
U pleh sipati 1. fil,pa preko njega drugi i ostaviti da se dobro ohladi

Van mreže snežanamar98

  • Master
  • *****
  • poruke: 3.845
  • 7 date prim. 56
« Odgovor #5 poslato: 03. mart 2011, 18:59 »
Hilandar torta

Potrebni sastojci:

10 jaja
10 kasika secera
10 kasika mlevenih oraha
3 kasike kakao
5 kasike brasna
1 praska za pecivo
400 g cokolade
125 g margarina
5 jaja
200 g secera u prahu
Priprema jela:
1. U odgovarajucoj posudi u kompaktnu masu umutiti jaja, secer, mlevene orahe, kakao, brasno, i prasak za pecivo.

2. U okrugao kalup za tortu obloziti papirom za pecenje te sipati pripremljenu masu i peci u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok ne porumeni.

3. Pecenu koru ostaviti da se ohladi, a zatim je poprecno preseci dva puta kako bi se dobile tri kore.

FIL:

1. Belanca odvojiti od zumanaca te ih umutiti u cvrst sneg. Zumanca umutiti sa secerom u prahu, te dodati snegod belanaca i polako promesati.

2. U odgovarajucoj posudi sjediniti cokoladu i margarin, te kuvati na pari mesajuci sve vreme dok se ne otopi, a zatim ostaviti da se ohladi.

3. Kada se cokolada ohladi, postepeno dodavati fil od zumanaca, kasiku po kasiku, i mutiti sve vreme dok se ne dobije ujednacena masa.

FILOVANJE:

1. Pecene kore premazati pripremljenim filom, te naslagati jednu na drugu.

2. Ostatkom fila premazati celu tortu i dekorisati po zelji.





Van mreže Alina

  • Maratonac
  • *****
  • poruke: 5.191
  • 0 date prim. 3
« Odgovor #6 poslato: 16. april 2011, 11:48 »
Kinder štanglice

Potrebno je:

Za I fil:
150 g šećera
1 dl vode
1/2 margarina
1 vanil šećer
50 g čokolade
250 g mlevenog keksa
100 g mlevenih oraha

Za II fil:
200 g šećera
1/2 margarina
250 g mleka u prahu

Priprema:

Fil I: Prokuvati vodu sa šećerom,zatim dodati margarin, vanil šećer, čokoladu, keks i orahe pa promešati.

Fil II: Prokuvati vodu i šećer, dodati margarin i mleko u prahu, promešati i skloniti sa ringle. Dobro izmiksati da neostanu grudvice.

U pleh sipati fil I pa preko njega fil II i ostaviti da se dobro ohladi.

Van mreže Alina

  • Maratonac
  • *****
  • poruke: 5.191
  • 0 date prim. 3
« Odgovor #7 poslato: 10. maj 2011, 10:19 »
Jagoda-jogurt mafini


200 g   jagoda
1 kašika   soka od limuna
130 g   šećera u prahu
100 g   putera
2 jaja
200 g   jogurta od jagoda
60 ml   mleka
250 g   brašna
pakovanje   praška za pecivo

Jagode oprati i sitno ih iseckati i pomešati sa sokom od limuna i jednom kašikom šećera. Puter dobro umutiti sa jajima, jogurtom i mlekom. Kada je masa dobro umućena dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo. Na kraju dodati iceckane jagode.Papirne korpice za mafine staviti u formu i napuniti ih masom i peći u zagrejanoj rerni (200°C)  20 minuta. Kada su mafini gotovi ostaviti ih 10 -tak minuta da se ohlade pa ih izvaditi i posuti ih šećerom u prahu.

Van mreže sab

  • mlađi član
  • **
  • poruke: 120
  • 0 date prim. 0
« Odgovor #8 poslato: 05. jun 2011, 16:57 »
ja ne izlazim odavde :klopa:

Van mreže sab

  • mlađi član
  • **
  • poruke: 120
  • 0 date prim. 0
« Odgovor #9 poslato: 07. jun 2011, 22:10 »
NUGAT - KOCKE


Potrebno je: 200 g šećera (kocke), 4 jajeta, 2 kašike mrvice, 2 kašike jake crne kafe, 1 kesica vanilin-šećera i 1 kesica praška za pecivo.

Nadev: 5 jaja, 100 g šećera, 1 kašika jake crne kafe, 100 g badema, 100 g lešnika, 150 g maslaca.

Glazura: šećerna glazu sa čokoladom.

Priprema:

Šećer preliti sa 2 kašike vode i kuvati dok ne dobije smeđu boju. U međuvremenu skidati penu varjačom. Polovinu kuvanog šećera izliti na hladnu ploču, posuti prah-šećerom, a drugu polovinu kuvati dalje sa sastojcima za nadev. Ohlađeni šećer istucati u avanu, penasto umutiti sa žumancima, vanilin-šećerom, dodati crnu kafu, mrvice,prašak pecivo i penu od belanaca, u podmazanom plehu ispeći. Ispečeno testo prepoloviti, polovinu namazati nadevom, a drugom polovinom poklopiti, iseći na pravougaonike, peliti glazurom, ukrasiti bademima ubadajući ih na sve stranice minjona.

Nadev:

Gusto ukuvati šećer, žumanca, crnu kafu, vanilin-šećer i ohladiti. Ovom kuvanom delu ostavljenom za nadev dodati pržene samlevene bademe i lešnike , vratiti na vatru i dopržiti, zručiti na hladnu ploču , posuti prah-šećerom. Kad se ohladi istucati u avanu, umešati sa ohlađenom kremom kojoj smo dodali omekšali maslac.