Autor: pet boy Tema: Posne torte, kolaci i slatkisi  (Pročitano 832 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže pet boy

  • Master
  • *****
  • poruke: 4.390
  • 0 date prim. 2
« poslato: 03. februar 2011, 14:39 »


SNEZNI KOLACICI

Za koru potrebno:
8 datulja
100-200 g oraha,
1/2 pomorandze,
Glazura: 3 kasikice kakao praha,
6 kasika nepasterizovanog meda,
Krem: 200g makademije ili badema,
1/2 kasikice sveze iscedjenog limuna,
1 kasikica meda

Kora: Potopiti orahe u filtriranu vodu u manjoj posudi na 2h.
Izvaditi seme iz datulja pa staviti u drugu posudu sa vodom 15min. Izvaditi datulje iz vode, staviti na ravnu povrsinu i iseci na male kocke. Orahe procediti, odbaciti vodu. Staviti ih u blender na kratko ili iseci sitno nozem.
Orahe presuti po datuljama, nakapati nekoliko kapi soka od 1/2 pomorandze i umesati prstima da orasi budu ravnomerno rasporedjeni po masi datulja. Napraviti lopticu od ove mase i staviti u frizider 15min. Izvaditi masu iz frizidera, razvuci oklagijom na sloj debljine oko 4mm. Ako se oklagija lepi, posuti povrsinu kakao prahom.
Manjom casom praviti otiske na povrsini sloja. Ovako dobijene kolutice staviti pazljivo na tanjir ili posluzavnik, pa u frizider 1h da se masa ocvrsne.

Pripremiti cokoladnu glazuru:
u malu ciniju staviti 3 kasikice kakao praha. Prelivati kakao sa po malo meda i mesati. Nastaviti dok se ne utrosi 6 kasika meda. Nastaviti sa mesanjem da se dobije gletka masa bez gromuljica kakao praha. Podeliti masu na dva dela.Utrositi 1/2 na namaz. 1/2 ostaviti za ukras kolacica. Izvaditi kolutice iz frizidera, nozem za puter namazati tanko glazuru po koluticu sa jedne strane pa vratiti u frizider pola sata. Zatim izvaditi iz frizidera, namazati i drugu stranu i vratiti u frizider.

Krem: bademe potopiti u vodi preko noci. Ujutro odliti vodu i oljustiti braon ljuskice badema. Staviti u blender, dodati malo filtrirane vode , tako da voda bude za sirinu malog prsta ispod nivoa badema u blenderu , proraditi da se dobije glatka masa. U duboki tanjir staviti 1 kasikicu meda, kapi od pola limuna i po malo dodavati masu (makademije ili) badema,
dok se ne prespe sva masa iz blendera. Ovakav krem staviti u frizider 1h. Izvaditi kolutice i krem. Malom kasikicom zahvatiti krem i obrnuti kasiku blize jednom kraju na obodu kolutica, tako da 2/3 baze, kolutica, bude pod "snegom". Uzeti preostalu glazuru, promesati kasikicom i malo politi po "snegu".
Staviti u frizider. Napomena: ako umesto badema koristimo makademiju, ne treba je potopiti u vodi.

Van mreže Alina

  • Maratonac
  • *****
  • poruke: 5.191
  • 0 date prim. 3
« Odgovor #1 poslato: 15. mart 2011, 13:53 »
Bonzita


Potrebno:
- 300 grama mešavine po izboru

Predlog:
kornfleks 100 gr
ekspandirani pirinč 100 gr
lan 30 gr
susam 50 gr
badem 50 gr
pečena golica 50 gr
suncokret  30 gr
brusnica 30 gr
suvo groždje 30 gr
kokos 30 gr

- ječmeni slad 2-3 supene kašike

Ječmеni slad zagrejati u šerpici, neka se rastopi pa preliti polako preko mešavine i mešati.
Kada se sve lepo sjedini staviti na papir za pečenje . Pritiskati prstima
dok se sve polako ne razlije po papiru pa prekriti novim parčetom
papira za pečenje. Pritisnuti nečim. Oblikovati veliki pravougaonik.




Van mreže Alina

  • Maratonac
  • *****
  • poruke: 5.191
  • 0 date prim. 3
« Odgovor #2 poslato: 22. april 2011, 12:39 »
Posne vanilice



Sastojci:
150gr marmelade od kajsija
20gr mlevenih oraha
200gr brasna
100gr prah secera
1 vanilin secer
200gr margarina ( dijetalni)
Priprema:
Mikserom mutimo margarin,prah secer pa dodamo vanilin secer,brasno i mlevene orahe.Nastavimo da mesimo rukom na nabrasnjenoj povrsini.Oklagijom razvucemo koru i kalupom vadimo kruzne forme.Pecemo 20 minuta na 180 stepeni.Jedan kolac premazemo marmeladom,sastavimo sa drugim i poprskamo prah secerom.





Van mreže Alina

  • Maratonac
  • *****
  • poruke: 5.191
  • 0 date prim. 3
« Odgovor #3 poslato: 22. april 2011, 12:47 »
Mak baklava



500 g kora za baklavu,
150 g maka,
150 g oraha,
300 g šećera,
1 kesica cimeta,
1 kesica vanilin šećera,
0,5 l vode,
1 limun,
ulje.



Skuvati sirup od 300 g šećera i 0,5 litara vode. Dodati kesicu vanilin šećera i sok od jednog limuna. Ostaviti da se sirup prohladi.

Pomešati mak, orahe i cimet.
U dobro nauljen pleh staviti dve kore poprskane mešavinom vode i ulja. Kore posipati nadevom od maka. Ređati naizmenično nauljene kore i nadev sve dok ima sastojaka. Odozgo idu kore.

Baklavu iseći oštrim nožem na kocke, preliti uljem i staviti u pećnicu zagrejanu na 180 stepeni. Peći oko 50 minuta.

Nakon toga, baklavu preliti prohlađenim sirupom i vratiti u isključenu rernu još 15 minuta. Ohladiti i služiti.





Van mreže Alina

  • Maratonac
  • *****
  • poruke: 5.191
  • 0 date prim. 3
« Odgovor #4 poslato: 22. april 2011, 12:51 »
Posni išleri



Potrebno je:
180 g biljnog margarina, 100 g šećera u prahu, 100 g pečenog mlevenog lešnika, 200 g brašna, džem od kajsija; za glazuru, 250 g šećera u prahu, 100 g posne čokolade za kuvanje, 1/2 čaše vode, 1 kašika biljnog margarina

Priprema:
Testo zamesite i ostavite pola sata da odstoji u frižideru. Razvijte ga do debljine od 0,5 cm, izvadite pogačice modlom i pecite na podmazanom plehu na 180 stepeni da blago porumene. Džemom spajajte po dve i svaku umočite u glazuru od čokolade. Za glazuru ušpinujte šećer s vodom, sklonite s vatre, dodajte rendanu čokoladu i margarin, pa mutite dok se ne ohladi.



Van mreže Alina

  • Maratonac
  • *****
  • poruke: 5.191
  • 0 date prim. 3
« Odgovor #5 poslato: 22. april 2011, 12:52 »
Rolat sa smokvama


Potrebno je:
150 g kristal šećera, 100 g sitno iseckanih smokvi, 100 g seckanog suvog grožđa, 50 g posnog mlevenog keksa, 100 g mlevenih oraha, 50 g žele bombona, 50 g biljnog margarina, sok i kora jednog limuna, list oblande

Priprema:
Ušpinujte šećer, pa u to dodajte sve ostale sastojke. Masu premažite preko lista oblande koji ste prethodno ovlažili između dve mokre krpe. Rolat osušite i secite na fine kolutiće.





 

Van mreže Alina

  • Maratonac
  • *****
  • poruke: 5.191
  • 0 date prim. 3
« Odgovor #6 poslato: 22. april 2011, 13:09 »
Posna svarcvald torta



Potrebno je:
Za kore: 300 g šećera, 4 dl vode, 8 kašika brašna, 2 kašike posnog kakaoa, 4 kašike ulja, 3 kašike džema, 2 kašičice sode bikarbone
Za fil: 600 g višanja, 300 g šećera, 1 dl vode, 300 g posnog šlaga, 100 g posne čokolade

Priprema:
U vodi otopite šećer, pa dodajte ulje, brašno pomešano sa sodom bikarbonom, kakao i džem. Dobro sjedinite i podelite testo na tri dela. Kore pecite na 180 stepeni po 20 minuta svaku. Za fil prokuvajte višnje sa šećerom i vodom. Na prvu koru poređajte skuvane i oceđene višnje, a nekoliko višanja odvojite za ukrašavanje. Umutite posni šlag s vodom, pa u trećinu dodajte čašu ohlađenog soka od kuvanih višanja. Time premažite višnje, pa pokrijte drugom korom. Nanesite na koru šlag, pokrijte trećom korom i celu tortu premažite ostatkom šlaga. Ukrasite s nekoliko višanja i rendanom posnom čokoladom.





Van mreže Leta

  • Počasni član
  • *****
  • poruke: 16.655
  • 3382 date prim. 2486
« Odgovor #7 poslato: 18. septembar 2011, 10:44 »
Salama od kokosa

100 g kokosovog brašna,
35 kašika mlevenog keksa.
130 g margarina,
3 kašike kakaoa,
20 kašika šećera.

Skuvati šerbet od 15 kašika šećera i 3 šoljice vode. Kad se šećer rastopi, umešati kakao i mleveni posni keks.
Posebno skuvati 5 kašika šećera i 5 kašika vode. Dodati margarin i kokosovo brašno.
Formirati rukama lopte od tamne i svetle mase. Rastanjiti na nauljenoj
aluminijumskoj foliji koja je posuta šećerom, prvo tamnu masu, pa preko
nje svetlu. Rastanjene "ploče" saviti u rolat i uviti u foliju, pa
staviti u frižider da se stegne.
Seći na parčad debljine 1 cm i poređati na tanjir za kolače.

Van mreže medda

  • VIP član
  • *****
  • poruke: 10.233
  • 19 date prim. 128
« Odgovor #8 poslato: 26. februar 2012, 22:35 »
Kuglice od pomorandže

POTREBNO: 4 velike ‘jafa' pomorandže sa debelom korom, 150 gr mlevenih badema, 150 gr šecera, 1 strugana jabuka;

Pomorandže dobro oprati, oljuštiti i kore bariti u vodi. Kad voda provri, baciti vodu, naliti svežu i ponovo bariti. Postupak ponoviti oko 10 puta, dok kore ne budu potpuno meke. Ohladene i ocedene kore samleti i sjediniti sa ostalim sastojcima. Smesu ostaviti da se potpuno ohladi, a zatim od nje praviti kuglice pa svaku uvaljati u kristal – šecer. Držati 24 sata na hladnom pre služenja.

Van mreže medda

  • VIP član
  • *****
  • poruke: 10.233
  • 19 date prim. 128
« Odgovor #9 poslato: 28. februar 2012, 20:51 »
Tufahije

POTREBNO: 700 gr jabuka, 500 gr šecera, 1 kesica vanilin šecera, 1/2 l vode, sok od pola limuna;

za nadev:

150 gr šecera, 100 gr oraha, 50 gr badema, 50 grama trešanja iz kompota ili slatka, 1 kesica vanilin šecera, 5 banana, 1 limun;

Za tufahije odabrati vrstu jabuka koja se pri kuvanju ne raspada. Jabuke oprati, oljuštiti, pa kašicicom oštrog vrha ili nožem izvaditi srce i semenke. Pripremljene jabuke staviti u kljucalu vodu sa šecerom, vanilin šecerom i limunovim sokom. Kuvati desetak minuta i paziti da se jabuke ne raspadnu. Kuvane i ocedene jabuke staviti na tacnu, a u vodu u kojoj su se kuvale dodati šecer i sok od limina , pa skuvati gust sirup.

Pomešati šecer, vanilin šecer, mlevene orahe, bademe, istruganu koru od limuna i dobro umucene banane. Sve dobro promešati, nadevati jabuke i preliti ih sirupom. na kraju, tufahije ukrasiti pireom od banane i po jednom trešnjom iz kompota ili slatka.