Autor: čupka Tema: Sarme  (Pročitano 215 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže čupka

  • Maratonac
  • *****
  • poruke: 5.065
  • 0 date prim. 9
« poslato: 29. januar 2011, 19:40 »
Pecene sarmice sa slatkim kupusom

1glavica slatkog kupusa
1/2 kg svinjskoga mesa za snicle
1/2 kg speka
1 veza persuna
1 mrkvica
1 glavica luka
1-2 dcl supice
1-2 dcl beloga vina
vegeta, biber

Celu glavicu kupusa obarite u vreloj vodi. Kada je obarite ostavite da se malo ohladi pa zatim odvojite listove onoliko koliko mislite napraviti sarmica.
Na ulju preprzite meso sto ste predhodno narezali na male snicle.Neka ne budu te snicle manje od kupusovoga lista
tako da bi mogli kasnije da zavijete sarmicu.Snicli neka bude toliko koliko imate listova kupusa. Kada je meso preprzito izvadite i ostavite da se hladne.U tome sosu preprzite luk, mrkvu, persum, dodajte vegetu i biber.Narezite slaninicu na malo potanje trakove.
Uzmite jedan list kupusa i u taj list stavite preprzito meso, pa stavite malo preprzitog povrca, pa na to slaninicu.Sve lepo uvijte u sarmicu i cackalicom  ili dve  zatvorite te sarmice.Slobodni ih probbodite. Tako ucinite sa preostakom kupusa i mesa i povrca.
Sve to stavite u neku dublju tepsiju ili posudu i zalijte supicom. Stavite u rernu da se pece, pa nakon 15 min sipajte belo vino i pecite jos 15 min.
Sarmice mozete posluzite uz pire od krompira ili kuvanoga povrca.

Van mreže Alina

  • Maratonac
  • *****
  • poruke: 5.191
  • 0 date prim. 3
« Odgovor #1 poslato: 22. april 2011, 23:25 »

Sarma od zelja(blitve)


Sastojci:
1 veza zelja ili blitve
300 g mlevenog
junećeg mesa
300 g kuvanog pirinča
1 glavica crnog
luka (100 g)
so
biber
2 supene kašike ulja
200 g paradajz pelata
dodatak jelima
200 g kiselog mleka


Priprema: U vrelu, kipuću vodu nakratko potopiti oprane listove zelja ili blitve, pa odmah staviti u posudu sa hladnom vodom. Na zagrejanom ulju izdinstati sitno sečenu glavicu crnog luka, dodati mleveno meso, začiniti i dinstati 10 minuta. Tada dodati usitnjen pelat, kuvati nekoliko minuta, pa dodati kuvani pirinač. Raširiti izblanširani list blitve ili zelja, na sredinu staviti fil od mesa. Sarmu
pažljivo saviti i staviti u podmazanu šerpu. Složenu sarmu naliti vodom, začiniti i staviti na laganu vatru da se kuva dok voda ne ukuva.





Van mreže Estela

  • Maratonac
  • *****
  • poruke: 5.569
  • 457 date prim. 687
« Odgovor #2 poslato: 08. februar 2012, 00:36 »
 Sarma od vinovog lišća



30 komada vinovih listova
3 glavice crnog luka
2 šoljice pirinča
700 g mlevenog mesa
1/2 kašičice aleve paprike
1 kašika brašna
1 kašika masti
so
biber

Vinovo lišće preliti toplom, slanom vodom i ostaviti da odmekša. U međuvremenu, izdinstati sitno isečen crni luk, dodati, pirinač, sve zajedno malo propržiti, dodati mleveno meso, naliti sa malo vode i dinstati kratko vreme. Posoliti, pobiberiti i dodati alevu papriku. Ovim nadevom puniti listove, uviti sarme  i poređati ih u šerpu. Naliti vodom, tako da sarme ogreznu u njoj. U međuvremenu, propržiti na malo masnoće kašiku brašna, dodati alevu papriku i naliti hladnom vodom. Sipati u vruće jelo i ostaviti da se krčka. Povremeno protrersti šerpu da sarma ne zagori. Služiti sa kiselim mlekom


Van mreže Leta

  • Počasni član
  • *****
  • poruke: 16.655
  • 3382 date prim. 2486
« Odgovor #3 poslato: 13. mart 2013, 12:34 »
Posne sarme od kelja



 10-12 listova kelja , 2 glavice crnog luka , 3-4  srednja krompira ,3-4 korena šargarepe , oko 150 gr.pirinač  ,2 veća paradajza   so,biber,malo aleve paprike,peršun,Vegeta,ulje i kašika gustina

Listove kelja odvojiti, iseći deblje delove i izblanširati u kipućoj, posoljenoj vodi.Blanširane listove spuštati u hladnu vodu.
Crni luk sitno iseckati i dinstati na malo ulja.Krompir i šargarepu izrendati na krupno rende, pa dodati u izdinstan luk i zajedno dalje dinstati.Doliti oko 1 dl. vode i pirinač,sitno seckani peršun, alevu papriku, malo Vegete i bibera.Ringlu isključiti i ostaviti još malo na toplom da pirinač malo nabubri.Ovim filom puniti listove kelja i uvijati u sarme.Ređati ih čvrsto jednu uz drugu u posudu za kuvanje.
Paradajz oljuštiti, sitno iseckati ili ga ubaciti u blender, dodati malo vode, kašiku gustina i malo soli.Ovim zaliti sarme i staviti da se kuvaju na tihoj vatri oko sat i po.

coolinarka