Autor: pet boy Tema: Posna glavna jela  (Pročitano 265 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže pet boy

  • Master
  • *****
  • poruke: 4.390
  • 0 date prim. 2
« poslato: 29. januar 2011, 19:13 »
Bukovace sa povrcem

Praziluk iseckati i staviti u tiganj na malo ulja i vode. Dodati i jedan manji crni luk i naseckane bukovace (pakovanje, 400g). Kad se pecurke prodinstaju, dodati solju narendanog kupusa, pola solje kuvanog kukuruza, narendanu sargarepu, naseckanu svezu papriku (slatku) a moze naravno i malo ljute po ukusu. Jos malo prodinstati pa dodati so, biber i naseckan persunov list.

Ovo jelo sam koristio za punjenje tortilja, ali moze se koristiti naravno i uz hleb.

P.S. Kada sam pravio ovo, bio mi je pri ruci crveni kupus. Dok se dinstalo, bio sam odusevljen bojama u tiganju ! Ali kad je jelo bilo gotovo, sve je poprimilo neku vrlo cudnu boju. Ukus je super, ali izgled se bas pokvario tako da bi trebalo upotrebiti klasican beli kupus.



Recept:Branko   

Van mreže Venera

  • admin
  • *****
  • poruke: 46.082
  • 4807 date prim. 5423
    • Venerin san
« Odgovor #1 poslato: 30. januar 2011, 09:48 »


Sastojci:
50 gr integralnog pirinča
1 mala konzerva tunjevine
1 šargarepa
1/4 glavice kupusa
1/4 struka praziluka
1 limun
10 gr susama
kašičica maslinovog ulja
so

Priprema:

Skuvati integralni pirinač i staviti ga na tanjir. Tunjevinu staviti preko pirinča, a sa strane iseckanu šargarepu, praziluk i izrendan kupus. Preko posuti susam. Sve preliti mešavinom limunovog soka, maslinovog ulja i soli.

Van mreže Alina

  • Maratonac
  • *****
  • poruke: 5.191
  • 0 date prim. 3
« Odgovor #2 poslato: 11. april 2011, 12:13 »
Posne sarme sa orasima


Potrebno: 20 listova kiselog kupusa, 200gr šargarepe, 50gr seckanih oraha, 3 struka praziluka, kašika aleve paprike, 100gr pirinča, začin, so, biber

Praziluk sitno iseckati i staviti na ulje da se prži. Pirinač skuvati, oprati i ocediti. Dok se praziluk prži, dodati narendanu šargarepu, začin, so, biber, pirinač, alevu papriku i sitno seckane orahe. Sve dobro izmešati, zatim uzimati po list kupusa, u svaki staviti pripremljenu masu i savijati male sarme. Tako pripremljene sarme složiti u zemljanu posudu i kuvati na tihoj vatri oko jedan sat.



Van mreže Venera

  • admin
  • *****
  • poruke: 46.082
  • 4807 date prim. 5423
    • Venerin san
« Odgovor #3 poslato: 21. april 2011, 12:12 »
Omlet sa brokolijem i kačkavaljem




Potrebno je:
(za 2 osobe)

manja glavica brokolija
2 šnite kačkavalja
4 jaja
2 kašike svežeg mleka
kašičica ulja
so i biber

Priprema:

Operite i skuvajte brokoli i sitno ga iseckajte zajedno sa kačkavaljem. Umutite jaja u kajganu i pomešajte sa mlekom, posolite i pobiberite. U velikom tiganju sa nelepljivom podlogom sipajte ulje i kada se dobro zagreje sipajte polovinu smese. Sačekajte da se kajgana zapeče sa jedne strane, pa okrenite na drugu. Zatim na sredinu stavite polovinu sitno iseckanog kuvanog brokolija i kačkavalja, a zatim kajganu savijte na pola. Izvadite iz tiganja, pa na isti način spremite još jedan omlet.

Van mreže Leta

  • Počasni član
  • *****
  • poruke: 16.634
  • 3381 date prim. 2484
« Odgovor #4 poslato: 18. septembar 2011, 10:49 »
Posne šnicle sa sosom

300 grama šnicli od soje
50 grama senfa
100 grama brašna
50 grama susama
začin C
list lorbera
biber u zrnu
kašičica origana
ruzmarin
ulje
100 grama posnog majoneza
3 kisela krastavčića

U veću šerpu sipajte litar i po vode, pa kada provri, stavite u nju lovor, origano, ruzmarin, kašičicu začina, nekoliko zrna bibera i spustite šnicle od soje da se kuvaju sve dok ne omekšaju, tj. desetak minuta. Zatim ih izvadite i ocedite od vode. Svako parče soje premažite senfom, uvaljajte u brašno pomešano sa susamom i pržite u dobro zagrejanom ulju tako da porumeni s obeju strana. Uz šnicle poslužite sos od posnog majoneza kome ste dodali iseckane krastavčiće i kašičicu turšije od krastavaca.


Van mreže Estela

  • Maratonac
  • *****
  • poruke: 5.569
  • 457 date prim. 687
« Odgovor #5 poslato: 16. februar 2012, 16:30 »
Pasulj prebranac

500 gr. pasulja
3 dl ulja
1 kg crnog luka
2 češnja belog luka
1 list lorbera
aleva paprika
mleveni biber
so



Beli pasulj (Tetovac) staviti u lonac, naliti hladnom vodom i kuvati do ključanja. Tada ga ocediti, naliti vrelom vodom i kuvati dok ne omekša, vodeći računa da se ne orekuva. Potom ga ocediti od vode.
 
Očistiti crni luk i staviti ga u hladnu vodu da postoji desetak minuta. Zatim ga iseći na tanke kolutove. Jedan deo ulja zagrejati u šerpi i ispržiti crni luk da porumeni. Dodati malo mlevenog bibera, aleve paprike i so po ukusu.
 
Tepsiju podmazati, pa na dno ravnomerno, staviti red pasulja. Preko njega staviti isprženog luka. Ovo ponoviti dok se ne utroši pasulj i luk. Svaki red luka zalivati preostalim ulem. Posledni red mora da bude pasulj.
 
Odozgo staviti jedan list lorbera, dva čena belog luka i po želji jednu ljutu suvu papriku. Potom preko svega dobro zaliti uljem. Peći u zagreanoj rerni oko pola sata.

Van mreže Estela

  • Maratonac
  • *****
  • poruke: 5.569
  • 457 date prim. 687
« Odgovor #6 poslato: 26. februar 2012, 17:01 »
Posna sarma   


- 35 dag pirinca
- 1 glavica kupusa
- 2 dl ulja
- 3 glavice crnog luka
- so
- biber
- aleva paprika
- nana
- 1 kasika brasna
- 10 dag susenih tucanih semenki
- 1 kasicica vegete
- 1 kasicica pirea od paradajza


Proprziti crni luk. Kada porumeni dodati oprani pirinac i prziti jos 5 minuta. Naliti malo tople vode i kuvati dok pirinac ne omeksa, a voda ne provri. Skinuti sa vatre, dodati vegetu, so, biber, nanu i tucane semenke. Zatim sve dobro izmesati.Kupus ocistiti i odbaciti suvisno korenje. Ako je kupus sladak, treba ga prethodno popariti vrucom vodom da bi omeksao.

Van mreže medda

  • VIP član
  • *****
  • poruke: 10.233
  • 19 date prim. 128
« Odgovor #7 poslato: 28. februar 2012, 20:48 »
Pečene sarmice od vinovog lista

POTREBNO: 300 gr vinovog lista, 1 plavi patlidžan, 1 šolja sitno iseckanog crnog luka, 4 cešnja belog luka, 2 kašike origana, 2 kašike mirodije ili nane, malo bosiljka, 3/4 šolje pirinca, 1 šolja ulja, 2 kašike soka od limuna, 2 kašike kaše od paradjza, so, biber;

Plavi patlidžan oljuštiti, odstraniti semenke i iseci ga na sitne kolutice. Posoliti i ostaciti sat vremena da ispusti gorku tecnost, a potom ga dobro iscediti. Na zagrejanom ulju propržiti sitno iseckan crni luk i plavi patlidžan. Kad potpuno upiju ulje, dodati limunov sok, origano, mirodiju, iseckan beli luk, so i biber i dobro promešati. Dosuti cašu vode i ostaviti da se povrce kuva na blagoj temperaturi sve dok se patlidžan ne skuva. Dodati pirinac i dinstati još  pet minuta.

Listove vinove loze staviti u vrucu vodu da omekšaju, a potom na njih staviti pripremnjeni nadev. Dobro uvijene sarmice složiti u duboku tepsiju, posuti sitno iseckanim bosiljkom i preliti sa dve kašike ulja i pola šolje vode. Da se sarmice ne bi isušile, prekriti ih folijom i peci oko 50 minuta.

Gotove sarmice preliti kašom od paradajza.

Van mreže Leta

  • Počasni član
  • *****
  • poruke: 16.634
  • 3381 date prim. 2484
« Odgovor #8 poslato: 14. decembar 2012, 12:59 »
Peceni krompir sa prelivom od susama

http://teslio.com/public/photos/0ec403d3e8e5642559c42be543db0e40.JPG
Posna glavna jela


Jedan  Nislija je nekoliko godina bio proto magiras-prvi kuvar na Hilandaru.Ovo je jedan od njegovih recepata za one koji poste na vodi.Zdravo je i za one koji zele malo da se hrane bez masnoce iz drugih razloga.Inace,kod posta na vodi je dozvoljeno jesti zitarice i voce koje sadrzi svoju prirodnu masnocu/orasi,susam itd./

Potrebno je :

1kg krompira srednje velicine

100-150 gr susama

domace zuto kukuruzno brasno za valjanje

so

malo vode

Oprati neoljusten krompir i iseci na cetvrtine.Svaki komad uvalja se u smesu od kukuruznog brasna i malo soli.Pece se u rerni na 220 step. oko 45-60 min

100 gr susama ispeci u rerni,samleti i dodati malo vode i soli.Ovaj sos treba da bude gustine jogurta.

Pecen krompir prelije se ili umace u sos.

Teslio.com-blog