Autor: pet boy Tema: Posne čorbe  (Pročitano 214 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže pet boy

  • Master
  • *****
  • poruke: 4.390
  • 0 date prim. 2
« poslato: 29. januar 2011, 09:47 »
 CORBA OD CICKA



300gr. cickovog lisca sa peteljkama          
200gr. krompira
40gr. pirinca
1/2 solje maslinovog ulja
1 glavica crnog luka
biber, dumbir
morska so
 

Pirinac kuvati u 1 litar vode.Iseckati krompir na kockice i u vreloj vodi skuvati posebno.Na ulju dinstati crni luk, seckano cickovo lisce.Kada omeksa dodati pirinac sa vodom i krompir.Dodati zacine.Kad provri ,iskljuciti i ostaviti jos 15minuta.

Van mreže pet boy

  • Master
  • *****
  • poruke: 4.390
  • 0 date prim. 2
« Odgovor #1 poslato: 30. januar 2011, 23:03 »
 ČORBA OD SII TAKE GLJIVA SA KIMOM



Potrebno je:
1 veća glavica luka
2-3 šargarepe
sušene shii-take (4-5 komada, zavisi od veličine)
seckani listovi peršuna
mleveni kim
pahuljice od žitarica po izboru (ovsene, ječmene, pšenične...)
so, biber i slatka aleva paprika

Sitno iseckati luk i dinstati ga na ulju dok ne postane staklast. Dodati šargarepu iseckanu na kockice (ako želite da vam čorba bude brže gotova, može i rendana šargarepa), doliti malo vode i dinstati na slaboj vatri dok šargarepa malo ne odmekne. Nakon toga sipati vodu (po želji, ja sam sipala oko 1,5l) i pojačati vatru da voda prokuva. Kada je supa počela da ključa, dodati shii take koje su prethodno samlevene u blenderu (nije neophodno, možete ih i sitno iseckati) i pahuljice po želji (umesto rezanaca, a i da bi se čorba malo zgusnula), smanjti vatru i kuvati još desetak minuta. Pred kraj kuvanja dodati dve kašičice mlevenog kima, seckani peršun i ostale začine po ukusu. I uživajte!



   

Van mreže Alina

  • Maratonac
  • *****
  • poruke: 5.191
  • 0 date prim. 3
« Odgovor #2 poslato: 09. maj 2011, 14:30 »
Brokoli-krompir krem corba


1 brokoli
1 krompir
1 manji crni luk
so
biber
majčina dušica
nana
vegeta

Izblendati luk da se napravi kaša.Dodati začine i malo ga izdinstati, zatim dodati iseckan brokoli i krompir i dodati vodu.Kad su brokoli i krompir skuvani, izvaditi ih da se ohlade i izblendati u blenderu dodajući vodu iz čorbe.Kad se napravi kaša, vratiti sve u preostalu čorbu i uz mešanje kuvati još 2 min.

Van mreže Leta

  • Počasni član
  • *****
  • poruke: 16.634
  • 3380 date prim. 2484
« Odgovor #3 poslato: 07. novembar 2011, 15:42 »
Posna bela corba

2 krompira
2 paprike
1 veza zeleni
1 glavica crnog luka
100 grama sojinih pahuljica
1 kašika gustina
peršunov list
začin
lorberov list
so i biber u zrnu


Povrće očistite i sitno naseckajte, pa zajedno sa ostalim navedenim sastojcima (izuzev gustina i peršunovog lista) prelijte vodom i stavite da se kuva. Kada povrće omekša, sklonite sa vatre u pustite da se ohladi. U nekoliko kašika supe razmutite gustin, pa ga dodajte čorbi. Vratite na vatru i pustite da vri još neko vreme. Kada bude gotovo, pospite sitno seckanim listom peršuna.



Van mreže medda

  • VIP član
  • *****
  • poruke: 10.233
  • 19 date prim. 128
« Odgovor #4 poslato: 26. februar 2012, 22:32 »
Čorba od karfiola

POTREBNO: 1 veliki karfiol, bistra supa od povrća ili 1.5 litar vode, 2 ili više čena belog luka, sitno iseckanog, 1 kašika brašna, ulje, so (ili vegeta), biber, aleva paprika ili mešavina sušenog povrča, 1 šolja zamrznutog kukuruza.

Karfiol očistiti, iseći na cvetiće jednake veličine i bariti u vodi dok potpuno ne omekša, pa procediti i propasirati.  Na malo ulja propržiti brašno i beli luk, pa postepeno dodavati supu od povrća ili vodu, stalno mešajuci. Postepeno dodavati i propasirani karfiol. Posoliti po ukusu. Dodati alevu papriku i sušeno povrce, pa kuvati još desetak minuta dok se corba ne ujednaci. Na kraju dodati kukuruz. Prilikom služenja, po želji dodati kašicicu vinskog ili jabukovog sirceta u tanjir. Služiti uz prepecen hleb.

Ako se posti na vodi, u corbu se može dodati šaka kukuruznog griza da bi bila gušca, uz stalno mešanje.

Van mreže Estela

  • Maratonac
  • *****
  • poruke: 5.569
  • 457 date prim. 687
« Odgovor #5 poslato: 13. april 2012, 16:39 »
Posna krem čorba


2 veća struka praziluka
2 veće glavice crnog luka
300 g korena celera
200 g paškanata
300 g + 200 g šargarepe
500 g tikvica
450 g graška
100 g komadića soje
500 g fileta somovine
100 g obarenog pirinča
peršunovo i celerovo lišće
lolber
2 kocke za supu (povrće)
3 kašike palmine masti
so
biber
suvi biljni začin
1 limun

Povrće očistiti i iseći na komade. U šerpu staviti luk, praziluk, celer, paškanat, 300 g šargarepe i tikvice, naliti sa 1 l.vode i kuvati 30 minuta, da povrće omekša.

Za to vreme staviti 1 l vode da provri sa vegetom i u njoj kratko kuvati komadiće soje.

Filete somovine iseckati na male kockice i na 3 kašike palmine masti, staviti da se proprže. Pred kraj u somovinu dodati i ocedjene kockice soje. Vodu ne bacati, ostaviti je.

Skuvano povrće izmiksirati u blenderu ili sa stapnim mikserom, pa dodati 200 g šargarepe, iseckane na male kockice, grašak, kocke za supu, začine po ukusu i peršunovo i celerovo lišće, lolber, naliti sa vodom u kojoj se kuvala soja, pa poklopiti i kuvati još 30 minuta, povremeno mešajući.

Nakon toga dodati pripremljenu soju i somovinu zajedno sa masnoćom, obareni pirinač, naliti sa 3 l vode i ostaviti da provri, jos jedno 30 minuta.

Na kraju u čorbu dodati sitno iseckan limun zajedno sa korom.