Autor: čupka Tema: Supe i čorbe  (Pročitano 419 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže čupka

  • Maratonac
  • *****
  • poruke: 5.065
  • 0 date prim. 9
« poslato: 28. januar 2011, 20:26 »
Segedin

1 kg sitno iseckanoga kiseloga kupusa
1/2 kg svinjskoga mesa iseckano na komadice
2 glavice crnoga luka
paradajz u tubi
biber sol
1 kasikica ljute vegete
1 lovorov list
ulje
1 povrcnu kocku


Na ulju preprzite isecani crni luk, pa u luk dodajte meso i to przite dok meso ne promeni boju, dodajte kiseli kupus i sve promesajte.Tako ostavite jedno 15 minuta da se sve dinzda. Posle dodajte paradajz u tubi malo vise od pola, sol, biber, lovorov list, ljutu vegetu, povrcnu kocku.To sve dobro promesajte i naspite tople vode samo toliko da se prekrije kupus.Kuvajte oko sat vremena na srednoj temperaturi.Postemicno dolivajte vodu i promesajte....Segedin je najbolji za jelo ako prenoci.

Van mreže čupka

  • Maratonac
  • *****
  • poruke: 5.065
  • 0 date prim. 9
« Odgovor #1 poslato: 07. februar 2011, 19:02 »
Corba od kiselih krastavcica


4 kisela krastavca srednje velicine
2 kasike brasna
2 kasike maslaca ili margarine
1 dl kisele pavlake
6 kasika struganog kackavalja
1 jaje
so, biber, i 1 lovorov list


Od maslaca ili margarine i brasna napravite zaprsku, dodajte iseckane krastavcice i nalijte sa litar i pol vode.
Posolite i kuvajte 20 minuta.
Kada solite dodajte i lovorov list.
Pre nego sto posudu sa corbom uklonite sa stednjaka sipajte umoceo jaje tako da se naprave "dronjci", odnosno sipajte jaje u vrucu corbu uz mesanje po povrsini corbe.
U gotovu corbu dodajte pavlaku, a zatim i strugani kackavalj, po jednu kasiku u svaki tanjir.

Van mreže Alina

  • Maratonac
  • *****
  • poruke: 5.191
  • 0 date prim. 3
« Odgovor #2 poslato: 10. april 2011, 17:59 »
Krem corba od povrca

Potrebno je:
200 g mlade koprive, šargarepa, koren peršuna, koren paškanata, pola kašike ulja, krompir, so, biber.

Seckanu šargarepu, krompir, peršun i paškanat prelijte vodom i maslinovim uljem. Stavite na vatru i, kad provri, poklopite sud, pa kuvajte 15 minuta. Pred kraj ubacite koprivu i kuvajte još nekoliko minuta. Potom procedite, ispasirajte povrće i opet vratite u vodu u kojoj se kuvalo. Pre serviranja posolite, pobiberite i pospite seckanim persunom.


Van mreže Alina

  • Maratonac
  • *****
  • poruke: 5.191
  • 0 date prim. 3
« Odgovor #3 poslato: 10. april 2011, 18:02 »
Corba od vrganja


potrebno :
400 gr vrganja
2šargarepe
1 veca glavicacrnog luka
3 kasikekisele pavlake
oko 1 dlmleka
brašno
vegeta
so
biber
peršun


Vrganje očistiti, iseckati i kratko obariti. U šerpu sipajte malo ulja i dinstajte iseckan luk i šargarepu. Kada odmekani dodajte iscedjene vrganje, nalijte vodom. Zatim peršun, mleko, pavlaku , brašno i začinite po ukusu. Ostavite još malo da vri.

Van mreže Venera

  • admin
  • *****
  • poruke: 46.090
  • 4811 date prim. 5426
    • Venerin san
« Odgovor #4 poslato: 19. april 2011, 20:13 »
Sojina krem čorba s mirođijom

Sastojci:

30 g sojinog brašna,
1 mala glavica crnog luka,
mlevena crvena paprika,
200 ml pavlake,
1 veza mirođije,
40 g margarina,
1 žumance,
so.


Priprema:

Rastopiti margarin, pa na njemu propržiti iseckan crni luk i brašno od soje. Sipati malo vode
i dinstati zajedno dok luk ne omekša.

Zatim, naliti litar vode. Dodati sitno iseckanu mirođiju i začine. Kuvati poklopljeno na tihoj vatri.

Skinuti sa vatre, dodati umućeno žumance i pavlaku. Lagano promešati i služiti toplo.


Van mreže Doktor Zo

  • Počasni član
  • *****
  • poruke: 23.490
  • 28 date prim. 248
« Odgovor #5 poslato: 19. avgust 2011, 17:41 »
ČORBA OD BUNDEVE S KESTENJEM

Potrebni sastojci

- 750 gr bundeve
- 1l mleka
- 0,5 l bujona ili vode
- 1 kašika šećera
- 20 gr putera
- 300 gr očišćenog kestenja

Iseći bundevu na kocke 3 x 3 cm, staviti ih u šerpu, dodati puter i posuti šećerom, a onda sve preliti vodom, poklopiti i dinstati na laganoj vatri, dok bundeva potpuno ne omekša.

Zatim je propasirati, u tu masu dodati mleko, a kad prokuva dodati kestenje i sve lagano kuvati još 20-ak minuta.

U slučaju da je čorba suviše retka ili se nije dobro sjedinila, može se dodati malo skrobnog brašna (gustina), pomešanog sa hladnom vodom. Prijatno!

Van mreže Armagedon

  • Stariji član
  • ****
  • poruke: 714
  • 13 date prim. 32
« Odgovor #6 poslato: 15. septembar 2011, 22:53 »
Ova supa je iz kesice i ja sam opasno navuchen na ovo. Preporuka svima ko nije probao,ostavlja perverzne tragove chulu ukusa....

Van mreže Luna

  • Iskusan član
  • *****
  • poruke: 936
  • 0 date prim. 1
« Odgovor #7 poslato: 16. septembar 2011, 22:01 »
Bela čorba

Potrebno je:

1 pile do 2 kg max
2 jaja
2 veće šargarepe
1 glavica crnog luka
vezica peršuna
1 supena kašika seckanog celera
2 ravne supene kašike pšeničnog griza
začin
ulje
Priprema:

Crni luk iseckati na sitno, a šargarepu izrendati na sitno. U šerpu sipati pola šoljice ulja i spustiti luk i šargarepu, da se dinstaju, na tiho oko 20 min, uz povremeno dolivanje vode, tek toliko da nije'suvo'.

Nakon toga spustiti, celo pile u šerpu i naliti vode da ogrezne. Kuvati na tiho, ne sme da ključa jako. Skuvano pile izvaditi iz supe, očistiti od koskica i iseckati na sasvim sitno.

Piletinu vratiti u supu i ubaciti celer. Da vri 15 minuta, a u medjuvremenu napraviti sledeće: Griz i jaja lepo umutiti, i u ključalu čorbu u sasvim tankom mlazu, dolivati masu, neprestano mešajući žicom. Začiniti začinom, isključiti ringlu i ostaviti da 'tinja'. Sitno seckan peršun posuti i poklopiti.

Van mreže Doktor Zo

  • Počasni član
  • *****
  • poruke: 23.490
  • 28 date prim. 248
« Odgovor #8 poslato: 20. septembar 2011, 12:00 »
Bravo, mala!  :clap:

LEDENA ČORBA OD PARADAJZA

Potrebni sastojci
(za šest osoba)


- 1 kg paradajza
- 2 paprike
- 1 velika glavica crnog luka
- 1 konzerva paradajz pelata
- 2 čena belog luka
- 0,5 l pileće supe
- 1 dl maslinovog ulja
- 4 kašičice vinskog sirćeta
- sok od pola limujna
- 2 dl paradajz soka
- so, biber i bosiljak
- hleb, maslinovo ulje i beli luk (za krutone)

Ova čorba je jelo koje se pravi tako da odstoji u frižideru najmanje 10 (deset) sati, a najbrže i najlakše se sprema u blenderu (ili multipraktiku).

Luk se očisti i iseče na krupnije kriške; paprika opere i očisti od semenki; beli luk očisti i zgnječi. Paradajz se prvo potopi u vrelu vodu 20-ak sekundi, da bi se kožica lako skinula, a zatim se iseče na kriške i odstrane sve semenke. Tako pripremljeno povrće se ubaci u blender i secka dok se ne napravi kaša. Zatim se doda paradajz pelat, hladna pileća supa, maslinovo ulje, sok od limuna, sok od paradajza, sirće, so i biber, pa se sve zajedno meša još 15 minuta.

Preručiti u činiju za serviranje i ostaviti da se dobro ohladi. Hleb iseći na kockice i propržiti ga s belim lukom na maslinovom ulju. Pre serviranja, na čorbu posuti i sitno iseckan bosiljak. Prijatno!

Van mreže Doktor Zo

  • Počasni član
  • *****
  • poruke: 23.490
  • 28 date prim. 248
« Odgovor #9 poslato: 26. septembar 2011, 02:48 »
Brza riblja čorba

Sastojci

- 1 konzerva tunjevine
- 1 šargarepa
- 1 krompir
- 2 dl soka od paradajza
- 1 glavica crnog luka
- začini

Luk, šargarepu i krompir izrendati i na malo ulja propržiti. Dodati litar vode, sok od paradajza i tunjevinu prethodno oceđenu od ulja. Po želji dodati peršun, so i začine. Kada proključa, kuvati oko 20 minuta. Prijatno!