Autor: black wizard Tema: Smak  (Pročitano 506 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže black wizard

 • Zvezda
 • *****
 • poruke: 1.659
 • 0 date prim. 3
« poslato: 10. januar 2011, 14:10 »


Smak je jugoslovenska i srpska rok grupa koju je osnovao gitarista Radomir Mihajlović Točak sa bubnjarom Slobodanom Stojanovićem Kepom i basistom Zoranom Milanovićem u Kragujevcu 1971.


Smak sa početka

Grupa Smak je ime dobila po dramskom kolažu koji se u vreme kada je grupa nastala izvodio u Kragujevcu.

Slobodan Kominac Koma bio je pevač u prvoj postavi Smaka i jedan od njenih osnivača. Pre Smaka je svirao gitaru i pevao u kragujevačkim grupama Džentri i Senke. Sa izvesnim muzičkim obrazovanjem, Kominac je imao iskustva u komponovanju. U prvo vreme, on je bio šef grupe Smak određujući repertoar za igranke. Grupu napušta u dva navrata, da bi definitivno otišao iz Smaka u leto 1973. godine.

Drugi originalni član grupe jeste Miša Nikolić. On je bio orguljaš u prvoj postavi Smaka. U Kragujevac je dolazio svakog vikenda iz Beograda u kom je studirao Muzičku akademiju. Grupu je napustio u leto 1972. godine.


Teški Smakov avion

Prvu stabilnu postavu iz 1974. su činili: Radomir Mihailović Točak (gitara), Slobodan Stojanović Kepa (bubnjevi), Zoran Milanović (bas gitara), Boris Aranđelović (vokal) i Laza Ristovski (klavijature).

Aprila 1973. godine Smak sa domaćinom Gitarijade u Požarevcu - grupom Dijamanti deli prvo mesto, da bi u leto iste godine pobedili na festivalu POP muzike u banatskom selu Sanad. U oktobru, nakon čitave serije promenjenih pevača, u grupu dolazi Boris Aranđelović. On prolazi na audiciji i to tako što je svojim visokim tenorom dobro otpevao pesmu Child in Time engleske grupe Dip perpl.

Marta 1974. Smak objavljuje prvi singl. 10. novembra 1974. imaju svoj prvi nastup u Beogradu i to na rođendanu emisije Veče uz radio. U Domu Sindikata nastupaju zajedno sa beogradskom Pop mašinom i drugim grupama. Nekoliko dana kasnije, na samostalnom koncertu u sali Heroja na Filološkom fakultetu imaju više nego uspešan nastup. Tada prvi put sa njima nastupa mladi orguljaš iz Kraljeva Lazar Ristovski, koji postaje redovan član Smaka januara 1975.

Krajem januara 1975. Smak nastupa sa mađarskom grupom Omega u beogradskom Domu sindikata, da bi u februaru iste godine nastupili na rok večeri u Opatiji, i nakon toga u Zagrebu na smotri najboljih ju-gitarista "Kongres rok majstora", gde Točak na čuđenje mnogih nije izabran među četvoricu najboljih, i to samo zato što nije bio ekskluzivac zagrebačkog "Jugotona".

Aprila 1975. događa se nešto do tada nesvakidašnje na jugoslovenskom diskografskom tržištu. Izlaze dva ista singla u različitim izdavačkim kućama. I zagrebački SUZY, a i RTV Ljubljana su imale ugovore sa Smakom, te su požurile da objave singl sa tada apsolutnim muzičkim hitom, instrumentalnom kompozicijom pod nazivom Ulazak u harem. U maju, Smak kreće na turneju sa Bijelim dugmetom i istočnonemačkom rok grupom Phadys na svirke po Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Krajem maja Smak nastupa na festivalu BOOM u Zagrebu, a ubrzo nakon toga pristupaju snimanju debi albuma koji je nazvan "Smak". Svih pet pesama sa tog albuma je doživelo da se nađu na zvaničnim i nezvaničnim Smak kompilacijama "The best of".

Bili su predgrupa Dip perplu na njihovom koncertu u Beogradu 1975. Nakon hit singla i odličnog koncerta sa Dip perplom, izdali su prvi album, koji se našao na listi "Top 50" najprodavanijih jugoslovenskih albuma svih vremena.

Početkom 1976. su objavili mini-ploču "Satelit" na kojoj se nalazila istoimena hit pesma, bluz pesma "Šumadijski bluz". U ovom periodu su snimili kratak film "Smak u Njujorku", na kojem je snimljena njihova mala turneja po SADU, kao deo promocije ploče "Satelit". Te godine takođe Točak objavljuje svoj prvi solo album "R. M. Točak", koji je postao najprodavaniji album u Jugoslaviji 1976. Sledeći njihov singl "Ljudi nije fer/El Dumo" je objavljen krajem 1976.


Neočekivani uzlet

Posle velikog uspeha Smakove muzike Ristovski je odlučio ipak da svira u Bijelom dugmetu. U jednom intervjuu na "Radio Beogradu", on je objasnio da za takavu odluku najviše je doprinelo njegovo lečenje koje je podrazumevalo puno novca za terapije.


Sudbinu progoniti, vraćati se poreklu. Svoj Udes ispuniti - znači biti na putu Večnome. Nestati a prolaznost izbeći.


Miki Petkovski iz grupe "Breg" dolazi na mesto klavijaturiste i snima sa Smakom njihovu najpoznatiju ploču "Crna dama", koja se takođe nalazi u "Top 50" najprodavanijih jugoslovenskih albuma svih vremena. Naredne godine Petkovski odlazi iz grupe zbog služenja vojnog roka u JNA i snima sa članovima iz grupa "Smak" i "Leb i sol", Lazom Ristovskim, Gordanom Ivandićem i perkusionistom Dejvid Mosom svoj prvi solo album "Ko zna", koji nije doživeo značajan uspeh. Subotičanin Tibor Levai je bio sledeći klavijaturista, sa kojim su snimili ploču "Stranice našeg vremena" 1978. i engleske verzije ovih albuma "Black Lady" i "The Pages of Our Time". U to vreme, Točku postaju problem njegovi tekstovi kojima ostatak grupe nije zadovoljan, pa u veoma i nategnutoj lošoj atmosferi u jesen 1978. godine snimaju album Stranice našeg vremena koji pomalo podseća na progresivnu fazu Korni grupe. Posle izlaska ploče grupu napušta Tibor Levai, da bi iz Smaka krajem 1978. otišao i Točak. Kao povod za razlaz u domaćoj štampi se navodilo insistiranje R. M. Točka na njegovim tekstovima, kao i da na engleskoj verziji albuma nađu tekstovi Dejvida Mosa sa čim se ostali članovi grupe nisu složili. Smak u to vreme ima nekoliko nastupa sa Dadom Topićem i klavijaturistom Krisom Nikolsom (ex TIME), a u kombinaciju ulazi i gitarista Srđan Miodragović (Mirni ljudi). Ubrzo izlazi iz grupe i seli se u Nemačku.

Početkom 1979. u grupu se vraća Točak i sa sobom dovodi Lazu Ristovskog koji je razočaran lošom prodajom ploče koju je snimio sa bubnjarem Ipetom Ivandićem, kao i lošim stanjem u Bijelom dugmetu. U to vreme, Smak sporazumno raskida ugovor sa nemačkom firmom "Bellaphon" i snimaju sa Dadom Topićem singl "Na Balkanu".

Početkom 1980. Smak priprema ploču Rok cirkus na kojoj je trebalo da se ostvari kompromisno viđenje svih članova. U produkciji Dade Topića napravili su hard rok orijentisano muzičko delo sa očiglednim komercijalnim pretenzijama. U to vreme panka i novog talasa, Smak je delovao potpuno anahrono, i oni juna 1981. odlučuju da prestanu sa radom. Na Kalemegdanu u Rokoteci drže oproštajni koncert pred oko 6.000 vernih fanova, i na istome izvode deo materijala sa tek snimljenog albuma Zašto ne volim sneg. Ova ploča u početku zamišljena kao Točkov solo projekat, na kraju je na insistiranje PGP RTB objavljena pod imenom Smak. Zato na njoj ne peva Boris Aranđelović, nego se umesto njega pojavljuju Dado Topić i beogradski pevač Živanović-Hoze. Album je atmosferom koju nosi prilično turoban i mračan jer ga je Točak posvetio svom preminulom bratu.


Ipak je neponovljiv 1981. - ...

Originalna postava se opet okupila 1981. i sa Dadom Topićem i Živanovićem-Hozeom kao pevačima su snimili album "Zašto ne volim sneg", gde je naslovna numera bila posvećena Točkovom preminulom bratu. Album je trebao biti objavljen kao drugi Točkov solo projekt, ali su izdavači (PGP RTB) smatrali da će se bolje prodavati ako bude izdat pod imenom grupe Smak. Nakon toga su se (opet) razišli, a Laza Ristovski je ponovo prešao u Bijelo dugme. 1982. Boris Aranđelović snima svoj prvi solo album "Iz profila" sa članovima Smaka, bivšim gitaristom Ju Grupe Batom Kostićem, bivšim bubnjarom Korni grupe Vladimirom Furdujem i sa tada džez saksofonistom Jovom Maljokovićem.

Točak je u periodu `80 svirao najviše sa svojim džez - rok R. M. T. Triom u kome su bili basista Lola Andrijić i bubnjar Dejvid Mos. Pri tom snimio je dva singla "Marš... Na Drinu" i "Specijalka/Mantija".

1986. sa novim klavijaturistom Milanom Đurđevićem snimili su ploču "Smak 86", ali su se nakon toga ponovo razišli.

Četvrti povratak Smaka se odigrao 1992. Tada su uglavnom svirali koncerte po Srbiji i izdali koncertni album "OdLIVEno" (na albumu gostuje Pera Džo, jedan od najboljih srpskih usno harmonikaša). 1992. i 1993. Točak je sa svojom grupom TEK promovisao svoj drugi solo album i muziku za film Vizantijsko plavo iz 1993., za koji je osvojio nagradu "Kristalna prizma" za najbolju muziku iz filma.

Konačno, 1994. Smak se ponovo pojavio, ali ovaj put sa Točkom i Kepom su svirali mladi muzičari: Dejan Stojanović Kepa Junior (drugi bubnjar), Dejan Najdanović Najda (vokal), Vlada Samardžić (bas) i Milan Milosavljević Mikica (gitara). Smak je sa ovom postavom objavio album "Bioskop Foks". Tri godine kasnije Vlada Samardžić je napustio Smak i otišao na muzički koledž Berkli u SADu, zamenio ga je Slobodan Marković Sale. Poslednje albume, za sad "Live without audience" 1998, "Egregor" 1999, "Live 3. mart 2000. Kragujevac Klub "La Cinema"" 2000 su snimili sa njim.


Uticaj

Smak je bio, pre svega, poštovan zbog Točkove gitarske virtuoznosti, u početku najviše po uzoru na Džimija Hendriksa i zbog zanimljive i snažne, mada ne uvek i uspešne, fuzije hard roka, džeza, progresivnog roka, džez roka sa snažnom bluz osnovom, sa Aranđelovićevim vokalnim falsetom koji je rado korišćen u duelima gitare i glasa. "Ulazak u harem", instrumental inspirisan folkom, proslavio je Radomira Mihailovića Točka kao jednog od gitarskih heroja i legende muzičke scene bivše Jugoslavije tokom sedamdesetih godina dvadesetog veka. Dok su albumi "Crna dama" iz 1977. i "Stranice našeg vremena" iz 1978. bile vrlo cenjene od strane obožavalaca progresivnog roka i čak su bili izdavani za englesko tržište. Njihovo okupljanje od druge polovine osamdesetih promenilo je pravac grupe ka fuziji. Nakon povratka 1994, pre svega Točkova i Kepina ideja je bila da se Smak vrati ka džez roku. Kao poređenje se mogu iskoristiti sličnosti u stilu sa izvođačima kao što su Led zepelin, Dip perpl, Tejst, Dubi braders, Karlos Santana i Leb i sol.


Članovi

Od 1971. godine kada je sastav imao svoj prvi nastup pa do 1992. godine članovi su bili:

Radomir Mihajlović Točak (gitarista)
Boris Aranđelović (vokalni solista)
Slobodan Stojanović Kepa (bubnjar)
Zoran Milanović (basista)
Laza Ristovski (klavijaturista)
Miodrag Miki Petkovski (kavijaturista)
Lola Andrijić (česti gost, basista)
Dejvid Mos (česti gost, bubnjar)

Od 1994. godine u Smaku se menja postava zbog delimičnog ili potpunog povlačenja pojedinih članova. Novi članovi su:

Dejan Stojanović Kepa (bubnjar)
Milan Milosavljević Mikica (basista)
Dejan Najdanović Najda (vokalni solista)
Vlada Samardžić (basista)
Slobodan Marković Sale (basista)

Na mnogim neizdatim pesmama gostuje Točkov i Kepin prijatelj Lola Andrejić koji je 1974. svirao nekoliko koncerta sa Smakom umesto Zorana Milanovića. Dejvid Mos, bubnjar gostovao je na snimanju albuma Stranice našeg vremena. Točak, Lola i Dejvid su '80 godina svirali pod nazivom R. M. Točak bend ili R. M. Točak Trio (poznate pesme: Because, Public Session (sa koncerta u Skoplju), Zagreb Intro (sa koncerta u Zagrebu), obrade Hendriksovih pesama i interpretacije džez standarda). Pera Džo, usni harmonikaš je gostovao na koncertima tokom '92 i '93 godine.


Albumi

Smak (RTV Ljubljana, 1975.)
Crna dama (PGP RTB 1977.)
Stranice našeg vremena (PGP RTB 1978.)
Black Lady (Bellaphon 1978.)
Dub in the Middle (Bellaphon 1978.)
Rok cirkus (PGP RTB 1980.)
Zašto ne volim sneg (PGP RTB 1981.)
Smak 86. (PGP RTB 1986.)
Bioskop Foks (Vans / Komuna / PGP RTS 1995.)
Egregor (PGP RTS 1999.)


Singlovi

Živim ja / Biska 16 (PGP RTB 1974.)
Ulazak u harem / Sto ptica (Suzy 1975.)
Ulazak u harem / Epitaf (RTV LJ 1975.)
Ljudi nije fer / El dumo (RTV LJ 1976.)
Satelit / Šumadijski bluz / Čoveče ti si mlad / Slikar sa Pikadilija (RTV LJ 1976. maksi singl)
Crna dama / Plava pesma (PGP RTB 1977.)
ALO / Daire (PGP RTB 1977.)
Nevidljive terazije / Hitopadeza (PGP RTB 1978.)
Na Balkanu / Gore Dole (PGP RTB 1979.)
Rok cirkus / Hirošima (PGP RTB 1980.)


Kompilacije, uživo albumi

Plava pesma - Best of (RTV LJ 1977. kompilacija)
Smak retrospektiva (PGP RTB 1992. kompilacija)
OdLIVEno (Sorabia disk 1992. kaseta)
The Best Of Smak (RTV S 1996. kompilacija)
Live without audience (1997. dupli koncertni CD)
Istorija (PGP RTS 2000.)
3. mart 2000. Kragujevac, klub "La Cinema" (2000.)


Nezvanično

Live 1992
Live in Nis (1995)
Live 1997
Live in Zupa (1998)


Izvor: Wikipedia


Van mreže Dijana:)

 • moderator
 • *****
 • poruke: 19.936
 • 3442 date prim. 2313
  • http://loneliness.blogger.ba/
« Odgovor #1 poslato: 10. januar 2011, 16:34 »
Radomir Mihailović Točak je srpski rokenrol gitarista. Rođen je 13. juna 1950. godine u Čačku. Od pete godina svira razne žičane instrumente. Sa devet godina počinje da svira gitaru. Jedno vreme je bio član čačanske grupe Dečaci sa Morave. Tokom 1970. godine svira po klubovima u Belgiji. Bio je gitarista i kompozitor grupe Smak.

Snimio je nekoliko solo singlova i izdao jedan solo album ("R. M. Točak" - RTV Ljubljana 1976). Komponovao je muziku za film "Vizantijsko plavo".

U Beogradu vodi sopstvenu školu gitare. Komponovao je muziku za film i pozorište. Godine 1994. dobio je Kristalnu prizmu za muziku u filmu "Vizantijsko plavo".

Ulazak u harem - Ako postoji nezvanična gitarska himna onda je to ova instrumentalna numera Točka koju su svi gitaristi počeli da skidaju i da tako pokažu svoje umeće na gitari. Ko ne zna da svira "Harem", taj i nije gitarista.

A kako je nastala ta kompozicija?

Dragoljub Jaraković Jarak (1930-1975), mladić koji je učio Točka gitarskom zanatu je našao neki muzički motiv sa Kosova, obradio ga i napravio taj instrumental. Svim svojim učenicima, kad bi malo bolje ovladali gitarom, pokazivao je ovu stvar i učio ih da je odsviraju.
Jarak je imao mnogo težak život, muzika je bila njegova oaza spasa, mesto gde je jedino mogao da pobegne od jada i čemera koji mu je pružala realnost.

Čačani pričaju o njemu, da i pored sve nedaće koju mu je život naneo, Jarka niko nije čuo da je psovao. Kažu da je bio divan čovek.
Na žalost, Jarak umire nekoliko meseci pre nego što će njegov najpoznatiji učenik snimiti legendarni "Ulazak u Harem".


Van mreže Dijana:)

 • moderator
 • *****
 • poruke: 19.936
 • 3442 date prim. 2313
  • http://loneliness.blogger.ba/
« Odgovor #2 poslato: 17. mart 2011, 10:07 »

Van mreže Dijana:)

 • moderator
 • *****
 • poruke: 19.936
 • 3442 date prim. 2313
  • http://loneliness.blogger.ba/
« Odgovor #3 poslato: 17. mart 2011, 10:09 »Van mreže Ana

 • Zvezda
 • *****
 • poruke: 1.149
 • 0 date prim. 6
« Odgovor #4 poslato: 26. mart 2011, 22:10 »

Van mreže Tito Pulo

 • Zvezda
 • *****
 • poruke: 1.922
 • 0 date prim. 6
« Odgovor #5 poslato: 26. mart 2011, 22:13 »
Van mreže Tito Pulo

 • Zvezda
 • *****
 • poruke: 1.922
 • 0 date prim. 6
« Odgovor #6 poslato: 26. mart 2011, 22:14 »
Van mreže Tito Pulo

 • Zvezda
 • *****
 • poruke: 1.922
 • 0 date prim. 6
« Odgovor #7 poslato: 29. mart 2011, 15:38 »

Van mreže Tito Pulo

 • Zvezda
 • *****
 • poruke: 1.922
 • 0 date prim. 6
« Odgovor #8 poslato: 29. mart 2011, 15:49 »
"Smak" ponovo svira!

Legendarni rok sastav "Smak" posle višegodišnje pauze ponovo se okupio i uradio nekoliko snimaka u sali "Šumadija" u matičnom Kragujevcu.Grupa "Smak" iz sredine 1970-ih


Gitarista Radomir Mihailović-Točak, bubnjar Slobodan Stojanović-Kepa, pevač Dejan Najdanović-Najda i ostali, na svoj Jutjub kanalpostavili su stvari "Cigansko srce" i "Delfin", snimljene na probama koje je bend držao od leta do kraja prošle godine u "Šumadiji".


Članovi "Smaka" su pre nekoliko nedelja preko svog Jutjub kanala poručili da se nadaju "skorim koncertima, ako se stvore povoljni uslovi".

U "Smaku" su sada i gitarista Milan Milosavljević-Mikica, drugi bubnjar Dejan Stojanović-Kepa Junior i basista Miloš Petrović-Šomi.

Nekadašnji basista "Smaka" Vlada Samardžić postavio je pisanu poruku na "Smakovom" Jutjub kanalu da mu je "jako drago da vidi toliko divnih i dragih ljudi ponovo na okupu, i mlađih i starijih".

"Tole, radujem se da ponovo radiš s bendom. Jedva čekam da vas vidim i čujem ponovo", poručio je Samardžić, koji je sa "Smakom" snimio CD album "Bioskop Fox" (1995).

Mešajući hard i progresivni rok, uz povremene džez, bluz i srpske etno motive, kragujevački sastav je prvencem "Smak" (1975) postao jedno od najcenjenijih imena jugoslovenske rok scene sedamdesetih, a sa drugim hit albumom "Crna dama" (1977) jedini su na kratko uspeli da se donekle približe popularnosti neprikosnovenog "Bijelog dugmeta".

"Crnu damu" i treći album "Stranice našeg vremena" bend je snimio i na engleskom jeziku za neuspešan pokušaj proboja na inostrano tržište, a posle slabo primećenih izdanja "Rock cirkus" (1980) i "Zašto ne volim sneg" (1981), "Smak" je prestao sa radom usled promenjene muzičke klime nailaskom novog talasa.

"Smak" se okupio za loše primljen album "Smak '86", a poslednje izdanje sa originalnim pevačem Borisom Aranđelovićem i basistom Zoranom Milanovićem bio je snimak koncerta u beogradskom Sava centru na kasetnom izdanju "OdLIVEno" (1992).

Sa novim pevačem Najdanovićem i prvi put bez klavijatura u postavi, koje su u prvoj fazi rada benda svirali naizmenično Laza Ristovski, Miki Petkovski i Tibor Levaj, "Smak" je snimio "Bioskop Fox", živi "Live Without Audience" (1997) i "Egregor" (1999), a bend je uskoro posle toga prestao sa radom.


Izvor: Blic

Cigansko srce (Snimano u sali Šumadija u Kragujevcu, 21.12.2010.)[/b]

Van mreže Tito Pulo

 • Zvezda
 • *****
 • poruke: 1.922
 • 0 date prim. 6
« Odgovor #9 poslato: 05. april 2011, 14:29 »