Autor: Dijana:) Tema: Elvis Presley  (Pročitano 549 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dijana:)

  • moderator
  • *****
  • poruke: 19.936
  • 3442 date prim. 2313
    • http://loneliness.blogger.ba/
« poslato: 08. decembar 2010, 11:10 »
http://i51.tinypic.com/34pnfyc.jpg
Elvis Presley



Elvis Aron Presley bio je američki muzičar, "kralj roka", izuzetno popularan pedesetih i šezdesetih godina 20. veka. Prodao je više od 150 miliona ploča i igrao u dvadesetak filmova. Umro je 1977. od prekomerne upotrebe alkohola i droge.

U javnosti je počeo da peva sa 13 godina na crkvenim svečanostima i srednjoškolskim priredbama u Memfisu. Sa 18 godina je napustio školu i poželeo da radi kao portir u bioskopu i kao vozač kamiona. Prvu pesmu snimio je kao rođendanski poklon majci. Prvu ploču snimio je 1954. Njegov uzlet započinje sredinom 50-ih godina hitovima "That’s All Right Mama" i "Heartbreak Hotel", a najuspješniji period mu je od 1960. do 1975. godine kada je izdao 52 ploče i još za života prodao oko 600 miliona primeraka.

Filmsku karijeru započeo je 1956. filmom "Voli me nežno". Uglavnom je igrao u muzičkim filmovima osrednje vrednosti, ali s naslovnim pesmama koje su redovno postajale hit. U periodu od 1957. do 1966. Presli se nalazio na listi deset najkomercijalnijih američkih glumaca.

Godine 1975. nastaju ozbiljni zdravstveni problemi, dijabetes, gastritis, a pridružuje se i droga od koje je Presli postao zavisan. Godine 1977. doživljava srčani udar, ali ne menja način života. 16. avgusta 1977. Elvis pada u duboku komu zbog prekomerne upotrebe droge. Doktori pokužavaju da mu spasu život ali ne uspevaju.

Elvis je još za života postao legenda: za dvadesetak godina rada objavio je 97 ploča, a na vrhovima top lista proveo je čak 996 nedelja.


 

Diskografija

• Elvis Presley (1956)
• Elvis (1956)
• Elvis' Christmas Album ( 1957)
• Elvis Is Back! (1960)
• His Hand in Mine (1960)
• Something for Everybody (1961)
• Pot Luck (1962)
• How Great Thou Art (1967)
• From Elvis in Memphis (1969)
• From Memphis to Vegas/From Vegas to Memphis (1969)
• Back in Memphis (1970)
• Elvis Country (I'm 10,000 Years Old) (1971)
• Love Letters from Elvis (1971)
• Elvis Sings The Wonderful World of Christmas (1971)
• Elvis Now (1972)
• He Touched Me (1972)
• Elvis ("Fool" album) (1973)
• Raised on Rock/For Ol' Times Sake (1973)
• Good Times (1974)
• Promised Land (1975)
• Today (1975)
• From Elvis Presley Boulevard, Memphis, Tennessee (1976)
• Moody Blue (1977)

Izvor: Wikipedia


Van mreže Eric Cantona

  • Zvezda
  • *****
  • poruke: 2.390
  • 0 date prim. 8
« Odgovor #1 poslato: 02. mart 2011, 19:56 »

Van mreže Eric Cantona

  • Zvezda
  • *****
  • poruke: 2.390
  • 0 date prim. 8
« Odgovor #2 poslato: 10. mart 2011, 02:20 »

Van mreže Dijana:)

  • moderator
  • *****
  • poruke: 19.936
  • 3442 date prim. 2313
    • http://loneliness.blogger.ba/
« Odgovor #3 poslato: 10. mart 2011, 08:54 »

Van mreže Exselon

  • Maratonac
  • *****
  • poruke: 5.610
  • 1 date prim. 19
« Odgovor #4 poslato: 11. mart 2011, 01:45 »

Van mreže Dijana:)

  • moderator
  • *****
  • poruke: 19.936
  • 3442 date prim. 2313
    • http://loneliness.blogger.ba/
« Odgovor #5 poslato: 25. oktobar 2011, 16:31 »

Van mreže Dijana:)

  • moderator
  • *****
  • poruke: 19.936
  • 3442 date prim. 2313
    • http://loneliness.blogger.ba/
« Odgovor #6 poslato: 25. oktobar 2011, 16:32 »

Van mreže Dijana:)

  • moderator
  • *****
  • poruke: 19.936
  • 3442 date prim. 2313
    • http://loneliness.blogger.ba/
« Odgovor #7 poslato: 25. oktobar 2011, 16:32 »

Van mreže Dijana:)

  • moderator
  • *****
  • poruke: 19.936
  • 3442 date prim. 2313
    • http://loneliness.blogger.ba/
« Odgovor #8 poslato: 25. oktobar 2011, 16:33 »

Van mreže Dijana:)

  • moderator
  • *****
  • poruke: 19.936
  • 3442 date prim. 2313
    • http://loneliness.blogger.ba/
« Odgovor #9 poslato: 25. oktobar 2011, 16:34 »