Autor: Don Markoni Tema: Sting & Police  (Pročitano 415 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Don Markoni

  • Maratonac
  • *****
  • poruke: 7.184
  • 570 date prim. 756
« poslato: 09. decembar 2010, 19:49 »


The Police je engleska tročlana rock skupina, koju sačinjavaju Sting, Andy Summers i Stewart Copeland. Skupina je postala globalno popularna krajem 1970-ih i početkom 1980-ih hitovima poput "Roxanne", "Message in a Bottle", "Walking on the Moon", "Don't Stand So Close to Me", "Every Little Thing She Does Is Magic", "Every Breath You Take" i drugima. The Police su među tipičnim predstavnicima New wave glazbe, kombinirajući u svojim pjesmama rock, jazz, reggae i punk. Njihov album "Synchronicity" iz 1983. je bio na broju jedan u Velikoj Britaniji i SAD-u, gdje je prodan u nakladi od više od 8 milijuna primjeraka. Grupa se raspala sredinom 1980-ih, no ponovo su se okupili u siječnju 2007. kako bi velikom svjetskom turnejom proslavili 30 godina od osnivanja.


Diskografija

Studijski albumi

Outlandos d'Amour - (1978.) - VB #6; SAD #23 - SAD naklada: platinasta (preko milijun albuma)
Reggatta de Blanc - (1979.) - VB #1; SAD #25 - SAD naklada: platinasta
Zenyattà Mondatta - (1980.) - VB #1; SAD #5 - SAD naklada: 2x platinasta
Ghost in the Machine - (1981.) - VB #1; SAD #2 - SAD naklada: 3x platinasta
Synchronicity - (1983.) - VB #1; SAD #1 - SAD naklada: 8x platinasta


Live albumi

The Police Live! - SAD naklada: platinasta


Soundtrackovi

The Secret Policeman's Ball - 1981.
Urgh! A Music War - 1982.
Brimstone and Treacle - 1982.
Strontium 90: Police Academy - 1997.


Kompilacijski albumi

Every Breath You Take: The Singles - 1986. - VB #1; SAD #7
Greatest Hits - 1992. - VB #10
Message in a Box: The Complete Recordings - 1993. - SAD naklada: platinasta
Every Breath You Take: The Classics - 1995. - SAD naklada: 5x platinasta
The Very Best of Sting & The Police - 1997.
The Very Best of Sting & The Police - 2002.
The Police - 2007.


Video

VHS

Around The World (1982.)
Synchronicity Concert (1984.)
Every Breath You Take: The Videos (1986.)
Greatest Hits (1992.)
Outlandos to Synchronicities – A history of The Police Live! (1995.)
The Very Best Of Sting & The Police (1997.)

DVD

Live Ghost in the Machine (2001.) (ekskluzivno japansko izdanje)
Live '79 at Hatfield Polytechnic (2002.) (ekskluzivno japansko izdanje)
Every Breath You Take: The DVD (2003.) proširena DVD verzija VHS izdanja iz 1986., s live materijalima i dokumentarnim filmom o nastanku albuma Ghost in the Machine
Synchronicity Concert (2005.) DVD verzija VHS izdanja iz 1984.
Everyone Stares: The Police Inside Out (2006.) – dokumantarni film Stewarta Copelanda
Greatest Video Hits (2007.) DVD verzija VHS izdanja iz 1992.

Laserdisk (LD)

Synchronicity Concert (1984.)
Every Breath You Take: The Videos (1986.)


Izvor: Wikipedia



Van mreže black wizard

  • Zvezda
  • *****
  • poruke: 1.659
  • 0 date prim. 3
« Odgovor #1 poslato: 09. decembar 2010, 21:56 »


Gordon Metju Tomas Samner (Gordon Matthew Thomas Sumner, rođen 2. oktobra 1951), poznatiji po nadimku Sting, je engleski muzičar rodom iz Volsenda u Severnom Tajnsajdu (Wallsend in North Tyneside). Pre solo karijere, Sting je bio glavni tekstopisac, pevač i basista rok grupe Polis (The Police). Kao solo muzičar i član grupe Polis, prodao je preko 100 miliona ploča, dobio šesnaest Gremi nagrada za svoj rad (prvi Gremi dobio je za „najbolji rok instrumental nastup“, 1981. godine) i jednom je bio nominovan za Oskara za najbolju pesmu.


Rani život

Rođen je u gradu Volsendu (Wallsend) u severoistočnoj Engleskoj. Njegova majka Odri Samner (devojačko Kauel - Cowell) bila je frizerka, a otac, Ernest Metju Samner, mlekadžija i inženjer. Imao je troje mlađe braće i sestara: Filipa (Philip), Andželu (Angela) i Anitu (Anita). Mladi Gordon često je pomagao ocu u jutarnjim isporukama mleka. Veoma rano, njegov "najbolji prijatelj" postala je jedna stara španska gitara, koju je ostavio njegov ujak kada je otišao da živi u Kanadu.

Pohađao je gimnaziju Sent Katberts u Njukaslu na Tajnu (St. Cuthbert's High School in Newcastle upon Tyne). Zatim se upisao na univerzitet Vorik u Koventriju (University of Warwick in Coventry), koji je napustio posle samo jednog semestra. U Koventriju je posećivao noćne klubove kao što je, na primer, Klub-A-Go-Go. U njima je posmatrao nastupe muzičara kao što su Džek Brus i Džimi Hendriks, umetnika koji će kasnije značajno uticati na njegov muzički razvoj i stil. Posle poslova konduktera u autobusu, građevinskog radnika i poreskog službenika, pohađao je koledž Nordern kauntis (Northern Counties College of Education) od 1971. do 1974. i posle kratkog kursa u Aniku (Alnwick) stekao zvanje školskog nastavnika.

Od rane mladosti, Samner je želeo da postane muzičar. Njegovi prvi živi nastupi bili su gde god je mogao da dobije posao. Nastupao je u večernjim satima, vikendima i tokom školskih praznika. Svirao je sa lokalnim džez bendovima kao što su Finiks džezmen (Phoenix Jazzmen), Njukasl big bend (Newcastle Big Band) i Last egzit (Last Exit).


Poreklo nadimka

Sting je tvrdio da je nadimak stekao dok je svirao sa grupom Finiks džezmen. Jednom je nastupao u džemperu sa crnim i žutim poprečnim prugama, u kojem je, kao što je vođa grupe Gordon Solomon primetio, izgledao kao bumbar. Tako je Samner postao „Sting“ („Žaoka“). Na pres konferenciji prikazanoj u filmu Bring on the Night, kada mu se novinar obratio kao Gordonu, on je kroz šalu izjavio: „Moja deca me zovu Sting, moja majka me zove Sting, ko je onda taj lik Gordon?“.


Rana solo karijera

U septembru 1981. Sting je imao prvi živi solo nastup, nastupajući sve četiri večeri na četvrtom Amnesti internešonal dobrotvornom balu (The Secret Policeman's Other Ball), što je učinio na poziv producenta Martina Luisa (Martin Lewis). On je izveo solo verzije „Roxanne“ i „Message in a Bottle“.

Predvodio je i ol-star bend "The Secret Police" koji je izveo Dilanovu pesmu "I Shall Be Released" u Stingovom aranžmanu. Svi članovi benda i hora - Erik Klepton, Džef Bek, Fil Kolins, Bob Geldof i Midž Jur (Midge Ure) kasniju su (sem Beka) nastupili na Lajv ejdu (Live Aid).

Njegovi nastupi su imali posebno mesto na albumu i filmu o ovmo koncertu, što je pažnju muzičkih kritičara preusmerilo na Stinga. Stingovo učešće u dobrotvornom balu Amnesti internešonala bio je početak njegove kampanje skupljanja sredstava za dobrotvorne svrhe i njegovog angažmana u rešavanju političkih i socijalnih problema.

Godine 1982. izdaje solo singl "Spread a Little Happiness" iz filmske verzije televizijske emisije Brimstone and Treacle Denisa Potera. Singl je bio obrada pesme koju je 1920-ih pevala Vivijan Elis (Vivian Ellis) u mjuziklu Mister Sinders (Mr. Cinders) i zauzeo je iznenađujuće prvo mesto na Top 20 listi u Velikoj Britaniji.


1980-e

Stingov prvi solo album iz 1985. The Dream of the Blue Turtles okupio je renomirane džez muzičare kao što su Keni Kerkland (Kenny Kirkland), Daril Džouns (Darryl Jones), Omar Hakim (Omar Hakim) i Branford Marsalis (Branford Marsalis). Na njemu se nalazi Stingov hit singl "If You Love Somebody Set Them Free". Na albumu su se nalazili i hitovi "Fortress Around Your Heart", "Russians" i "Love is the Seventh Wave". Te godine album je prodat u trostrukom platinastom tiražu a Sting je bio nominovan za nagradu Gremi u kategoriji Album godine. Dokumentarni film „Bring on the Night, koji je režirao Majkl Apted (Michael Apted), bavio se osnivanjem grupe Polis i njenim prvim koncertom u Francuskoj.


Izvor: Wikipedia

Van mreže black wizard

  • Zvezda
  • *****
  • poruke: 1.659
  • 0 date prim. 3
« Odgovor #2 poslato: 24. decembar 2010, 12:28 »

Van mreže black wizard

  • Zvezda
  • *****
  • poruke: 1.659
  • 0 date prim. 3
« Odgovor #3 poslato: 24. decembar 2010, 12:32 »

Van mreže Dijana:)

  • moderator
  • *****
  • poruke: 19.936
  • 3442 date prim. 2313
    • http://loneliness.blogger.ba/
« Odgovor #4 poslato: 04. mart 2011, 21:02 »

Van mreže Tito Pulo

  • Zvezda
  • *****
  • poruke: 1.922
  • 0 date prim. 6
« Odgovor #5 poslato: 07. april 2011, 23:29 »

Van mreže Tito Pulo

  • Zvezda
  • *****
  • poruke: 1.922
  • 0 date prim. 6
« Odgovor #6 poslato: 07. april 2011, 23:33 »

Van mreže Nikdemark

  • Zvezda
  • *****
  • poruke: 1.851
  • 291 date prim. 306
« Odgovor #7 poslato: 08. april 2011, 00:14 »

Van mreže Tito Pulo

  • Zvezda
  • *****
  • poruke: 1.922
  • 0 date prim. 6
« Odgovor #8 poslato: 12. april 2011, 12:31 »

Van mreže Dijana:)

  • moderator
  • *****
  • poruke: 19.936
  • 3442 date prim. 2313
    • http://loneliness.blogger.ba/
« Odgovor #9 poslato: 28. oktobar 2011, 11:54 »