Autor: Don Markoni Tema: TOTO  (Pročitano 277 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Don Markoni

  • Maratonac
  • *****
  • poruke: 7.184
  • 570 date prim. 756
« poslato: 09. decembar 2010, 19:48 »



Grupa je osnovana 1978. godine u Los Angelesu. Osnivači su bili David Paich, Steve Lukather, Bobby Kimball, braća Steve i Jeff Porcaro te David Hungate. Članovi su se sreli u srednjoj školi i studijskim sesijama za vrijeme 1970-ih, kad su postali jedni od nazaposlenijih sesijskih glazbenika u povijesti.

Sastavljen od uglavnom sesijskih glazbenika, Toto kao da je došao od niotkuda. Nisu bili toliko poznati u klubovima kao ostali glazbenici koji su izdali singl. Njihova slava u studiju bila im je dovoljna. Među ostalim kontribucijama, originalni članovi svirali su na Boz Scaggovom hit-albumu Silk Degrees. David Paich, David Hungate i Jeff Porcaro pisali su pjesme i nastupali na tom albumu.

Toto je izdao svoj prvi album 1978., temeljan na njihovom TOP 10 hitu Hold The Line, koji je prodan u dva milijuna primjeraka. Iduća dva albuma, Hydra i Turn Back, nisu imali toliko uspjeha, no Toto IV (iz 1982.) imao je njihov best-seller hit Africa i TOP 10 hit Rosanna. Toto IV je bio vrlo uspješan album, osvojivši nekoliko Grammyja, između ostalog za album godine (1983.) i za pjesmu godine ([Rosanna). Pjesma Rosanna dobila je ime po tadašnjoj djevojci Stevea Porcara, Rosanni Arquette.

Ime grupe je izazvalo male probleme i podsmjeh kada su prvi put nastupali na turneji u Japanu (1979.-1980.) ("TOTO" je japanska marka sanitarnih proizvoda). Dvije njihove pjesme našle su se u video-igrama. Hold The Line može se čuti u video-igri Grand Theft Auto: San Andreas na radio postaji 'K-DST', a pjesma Africa u video-igri Grand Theft Auto: Vice City na radio postaji 'Emotion 98.3'. Pjesma Rosanna mogla se čuti 2002. godine u NBC-evoj seriji Will & Grace, u epizodi kada lik Grace Adler ide na spoj s prijateljem iz srednje škole, koji joj (pobrkavši Rosanna s Grace Adler) otpjeva pjesmu. Glazba grupe Toto često se pojavljuje u seriji Stažist.


Originalni sastav (1978)

David Paich - vokal i klavijature
Steve Lukather - gitara i vokal
Bobby Kimball - vokal
Steve Porcaro - klavijature
David Hungate - bas gitara
Jeff Porcaro - bubnjevi


Promjene

1984. - Mike Porcaro (brat Jeffa i Stevea) pridružio se grupi na basu zamijenivši Hungatea. Iste godine, Bobby Kimball napustio je grupu i zamijenjen je s Dennisom "Fergiem" Frederiksenom, kojeg je nedugo zatim zamijenio Joseph Williams, sin poznatog skladatelja Johna Williamsa.
1988. - Steve Porcaro napušta grupu.
1990. - Jean Michel-Byron zamijenjuje Josepha Williamsa, a kod snimanja albuma Past to Present 1977-1990 Steve Lukather je postao pjevač grupe.
5. kolovoza 1992. - Jeff Porcaro umire od trovanja pesticidom, špricajući jabuke bez zaštitne maske na svom ranču, što je za njega kao astmatičara imalo pogubne posljedice. Studijski snimak s njim u postavi ipak je izašao na idućem albumu Kingdom of Desire. Grupa je uključila britanskog bubnjara Simona Phillipsa.
1999. - Bobby Kimball se vraća u grupu nakon 15 godina odsutnosti.
2004. - Greg Phillinganes pridružuje se grupi na mjestu Davida Paicha za vrijeme turneje, a 2005. se službeno pridružuje grupi.


Trenutni sastav

David Paich - vokal i klavijature
Steve Lukather - gitara i vokal
Joseph Williams - vokal
Nattan East (gost turneje) - bas gitara
Simon Phillips - bubnjevi
Steve Porcaro - klavijature


Diskografija

1978. Toto
1979. Hydra
1981. Turn Back
1982. Toto IV
1984. Isolation
1984. Dune - OST
1986. Fahrenheit
1988. The Seventh One
1990. Past to Present 1977-1990 (kompilacija)
1992. Kingdom of Desire
1993. Absolutely Live
1995. Tambu
1998. Toto XX
1999. Mindfields
1999. Livefields
2002. Through the Looking Glass
2003. Live in Amsterdam
2006. Falling In Between


Izvor: Wikipedia


Van mreže Tito Pulo

  • Zvezda
  • *****
  • poruke: 1.922
  • 0 date prim. 6
« Odgovor #1 poslato: 20. april 2011, 13:40 »

Van mreže Tito Pulo

  • Zvezda
  • *****
  • poruke: 1.922
  • 0 date prim. 6
« Odgovor #2 poslato: 20. april 2011, 13:41 »

Van mreže Tito Pulo

  • Zvezda
  • *****
  • poruke: 1.922
  • 0 date prim. 6
« Odgovor #3 poslato: 20. april 2011, 13:41 »

Van mreže Luna

  • Iskusan član
  • *****
  • poruke: 936
  • 0 date prim. 1
« Odgovor #4 poslato: 16. septembar 2011, 10:42 »

Van mreže Luna

  • Iskusan član
  • *****
  • poruke: 936
  • 0 date prim. 1
« Odgovor #5 poslato: 16. septembar 2011, 10:42 »

Van mreže Mortiša

  • Master
  • *****
  • poruke: 4.764
  • 125 date prim. 125
« Odgovor #6 poslato: 15. oktobar 2011, 21:57 »

Van mreže Mortiša

  • Master
  • *****
  • poruke: 4.764
  • 125 date prim. 125
« Odgovor #7 poslato: 12. januar 2012, 00:11 »

Van mreže Dijana:)

  • moderator
  • *****
  • poruke: 19.936
  • 3442 date prim. 2313
    • http://loneliness.blogger.ba/
« Odgovor #8 poslato: 28. decembar 2012, 20:40 »

Van mreže Dijana:)

  • moderator
  • *****
  • poruke: 19.936
  • 3442 date prim. 2313
    • http://loneliness.blogger.ba/
« Odgovor #9 poslato: 28. decembar 2012, 20:41 »