Autor: Dijana:) Tema: Heavy metal  (Pročitano 330 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dijana:)

 • moderator
 • *****
 • poruke: 19.936
 • 3442 date prim. 2313
  • http://loneliness.blogger.ba/
« poslato: 06. decembar 2010, 18:55 »
Hevi metal (engl. Heavy metal) je žanr rok muzike. Odlikuje se agresivnim i žestokim ritmom i veoma pojačanim i distorziranim zvukom gitara, najčešće sa pretencioznim tekstovima i virtuoznom sviračkom tehnikom. Hevi metal je nastao pod uticajem hard roka, ali je manje komercijalan, agresivniji i često sa bržim ritmovima. U hevi metalu su mogu osetiti i uticaji bluza, progresivnog roka i mnogih drugih stilova. Hevi metal grupe su sastavljene skoro isključivo od gitarista, basista i bubnjara. Vrhunac popularnosti beleži 80-tih godina prošlog veka.

Osnovna obeležja hevi metala su dominacija gitara i izražen ritam. Međutim, u svakom od podžanrova hevi metala jedna ili više navedenih karakteristika izostaje, pa se ti podžanrovi u manjoj ili većoj meri razlikuju od originalnog hevi metala.

Najčešća postava nekog hevi metal sastava sastoji se od bubnjara, basiste, ritam gitariste, solo gitariste i pevača. Pevači metal muzike se stilski značajno razlikuju. Njihove glasovne mogućnosti i stilovi kreću se od klasičnog hevi metal vokala Roba Halforda iz grupe Džudas prist (raspon glasa od nekoliko oktava) i klasičnog vokala Brusa Dikinsona iz grupe Ajron mejden pa do namerno hrapavog glasa Lemija Kilmajstera iz grupe Motorhed, koja kombinuje hard rok zajedno sa hevi metalom, i mešanja metala sa operskim vokalom (grupa Najtviš i druge).

Počevši sa grupom Hu (koja je svojevremeno, u Ginisovoj knjizi svetskih rekorda ponela epitet "najbučnije rok grupe na svetu") i Džimijem Hendriksom, rani hevi metal sastavi postavili su standarde za jačinu zvuka na koncertima.

Kasnih sedamdesetih postalo je popularno korišćenje dve solo gitare, trend koji su prvi uveli sastavi Tin Lizi i Džudas prist. Bez obzira na činjenicu da su dve gitare istovremeno nešto ranije koristile grupe Višbon eš, Skorpions i AC/DC smatra se da je grupa Tin Lizi bila prva koja je dve solo gitare inventivno inkorporisala u svoj hevi metal zvuk. Nešto kasnije, to isto su učinili momci iz grupe Džudas prist, ali ovog puta sa dve ritam gitare.

Pesme "War Pigs" grupe Blek sabat, "Killer of Giants" Ozija Ozborna, "... And Justice for All" (kao i pesma "Disposable Heroes") grupe Metalika, "Two Minutes to Midnight" sastava Ajron mejden, te mnoge pesme grupe Sistem of a daun su primeri ozbiljnih doprinosa hevi metala raspravi o stanju stvari. Ovi doprinosi ponekad su isuviše pojednostavljeni zbog činjenice da je poetski rečnik hevi metala obična sužen na dihotomije tipa svetlo-tama, nada-beznađe, dobro-zlo, što ne ostavlja baš previše prostora za nijanse. Grupe iz podžanra pauer metala (kao npr. Manover) ne uklapaju se u taj mračni stereotip pošto su njihovi tekstovi i muzika bombastični i optimistični. Poklonici pauer metala (kao i same grupe) smatraju da bi metal muzika trebala biti inspirativna i uzdizati celokupnu muziku na viši nivo.


Vrste metala

Hevi metal (Dio, Ajron mejden, Džudas prist, Sakson). Hevi metal u užem smislu nastao je krajem 70-tih i početkom 80-tih godina prošlog veka u Engleskoj pod nazivom "novi talas britanskog hevi metala". Karakterišu ga melodične gitarski zvuk i vrišteći vokali.
Pauer metal (Blajnd gardijan, Hamerfol, Dragonfors) - Za nijansu brži i melodičniji od hevi metala sa malo težim zvukom ritam gitara.
Progresivni metal (Drim tijater). Neparni ritmovi, složeni rifovi i virtuozne solo deonice.
Treš metal (Metalika, Megadet, Slejer, Antraks, Sepultura, Sodom, Krijejtor, Pantera). Treš metal je nastao početkom 80-tih. Muzika je sirova, manje se oslanja na melodiju, a više na žestinu. Česte su socijalne i buntovničke teme.
Spid metal (Helovin, Raning Vajld, Grejv Diger). Spid metal je brži od hevi metala, ali zadržava njegovu melodičnost.
Blek metal (Dimu borgir, Impejld nazarin, Kredl ov Filt, Saturejšen, Burzum). Brz, težak i melodičan zvuk. Posebno je popularan u skandinavskim zemljama. Stihovi pesama ponekad imaju antihrišćanske poruke.
Det metal (Det, Morbid ejndžel) - Ekstremno brutalan zvuk i muzička virtuoznost. Brutalni vokali, tekstovi uglavnom nerazumljivi.
Dum metal (Amorfis, Maj dajing brajd, Anatema). Spor, dubok i težak zvuk sa melodikama.
Gotik metal (Tijater of tradžedi, Vitin temptejšn). Nastao je simbiozom gotik kulture i metala. Spor, dubok i melodičan zvuk. Česti su visoki ženski vokali.
Simfonijski metal (Najtviš, Hagard, Imperija, Livs Ajz) - Sličan gotik metalu, samo melodičniji i pevljiviji.
Nu metal (Korn, Slipknot, Linkin park, Rejdž agejnst d mašin, Limp bizkit). Nastao pod uticajem hard-kora i hip-hopa na metal. Težak gitarski zvuk, isprekidani ritmovi, vokali su znatno razumljiviji.
Post metal (Tul, Perfekt sirkl)
Grajnd kor (Napalm det, Dajing fetus) - nastao fuzijom panka i treš-det metala. Ekstremno brz, težak i brutalan zvuk i brutalni, nerazumljivi vokali.
Industrijal metal (Ministri, Ramštajn, KMFDM) - nastao fuzijom metala i industrijske muzike
Metalkor (Kilsvič Ingejdž, Darkest Aur, Hetera) - nastao fuzijom hard-kor panka i ekstremnog metala.

Wikipedia

Van mreže black wizard

 • Zvezda
 • *****
 • poruke: 1.659
 • 0 date prim. 3
« Odgovor #1 poslato: 08. decembar 2010, 16:19 »
Nekada je ovo bio hit nad hitovima ....


Van mreže black wizard

 • Zvezda
 • *****
 • poruke: 1.659
 • 0 date prim. 3
« Odgovor #2 poslato: 10. decembar 2010, 00:47 »


Punim imenom James Alan Hetfield rođen kao sin vozača kamiona Virgil Hetfielda (umro 1996) i njegove supruge Cynthia Hetfield, operske pjevačice (koja je umrla kada je James imao 16 godina). James je kao 9-ogodišnjak pohađao časove klavira, te je kasnije uz brata Davida počeo svirati bubnjeve, prije nego je otkrio svoju naklonost prema gitari. Ubrzo osniva svoju grupu koju su sačinjavali braća Veloz, Jim Arnold (kao gitarista) i on. Njegovi prijatelji Ron McGovney i Dave Marrs su bili tehničari zaduženi za ozvučenje i podršku.

Nakon što se s porodicom seli u gradić Brea, tamo nastavlja školovanje. Upoznaje bubnjara Jim Mulligana i gitaristu Hugh Tannera. S njima osniva svoju drugu grupu pod nazivom Phantom Lord. Poslije završetka škole vraća se u Downey, gdje živi zajedno sa Ron McGovneyem. Njega nagovara da svira bas u grupi Phantom Lord. Ubrzo se ime grupe mijenja u Leather Charm. S tom grupom James objavljiva svoje prve demo snimke. Napokon, grupa se raspada, da bi kasnije James preko oglasa u novinama upoznao Lars Ulricha. Godine 1981 zajedno s njim osnivaju novu grupu pod imenom Metallica

Oženjen je Argentinkom Francescom te imaju troje djece.


Izvor: Wikipedia

Van mreže tremolo

 • mlađi član
 • **
 • poruke: 21
 • 2 date prim. 9
« Odgovor #3 poslato: 29. avgust 2015, 05:45 »
  fini gotik mizik  :super: