Autor: Dijana:) Tema: Nikola Simić  (Pročitano 144 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dijana:)

 • moderator
 • *****
 • poruke: 19.936
 • 3442 date prim. 2313
  • http://loneliness.blogger.ba/
« poslato: 09. novembar 2014, 20:42 »
Preminuo Nikola Simić

Poznati glumac Nikola Simić preminuo je danas u Beogradu u 80. godini. Srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac, rođen je 18. maja 1934. godine u Beogradu.U gimnaziji je glumio u dramskoj sekciji, a kasnije diplomirao glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Prvu ulogu igrao već kao student (1957) u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, čiji je stalni član od 1959.

Igrao je u mnogobrojnim filmovima i TV-serijama. Proslavio se ulogom Mite Pantića u filmskom serijalu "Tesna koža" (1982 — 1991). Glumio je u TV-serijama "Srećni ljudi“ (1993, 1995), "Porodično blago“ (1998, 2001), "Agencija za SIS“ (2006, 2007), Ljubav, navika, panika (2006, 2007).

Od 1971. igra u predstavi "Buba u uhu" sa kojom je 7. juna 2011. proslavio jubilej 40 godina igranja.

Poznat je i po tome što je sinhronizacijama crtanih filmova na srpski  "pozajmljivao“ glas Dušku Dugoušku, Mikelanđelu i Sekaču u Nindža kornjačama, Megatronu, Blustriku i Čipu Čejsu u Transformersima.

Njegov stariji brat Slavko Simić takođe je bio glumac, a preminuo je 2007. godine.

Video: Insert iz filma Tesna kožaIzvor: Blic

Van mreže Dijana:)

 • moderator
 • *****
 • poruke: 19.936
 • 3442 date prim. 2313
  • http://loneliness.blogger.ba/
« Odgovor #1 poslato: 10. novembar 2014, 11:27 »
GLUMČINA! Po ovim ulogama ćemo pamtiti Nikolu Simića

Nikola Simić, koji je juče preminuo u 80. godini, igrao je u više od 160 ostvarenja domaće kinematografije, a podsećamo na neke od najpoznatijih uloga.DIMITRIJE MITA PANTIĆ U SERIJI "TESNA KOŽA"

Nikola Simić je u "Tesnoj koži" glumio Dimitrija Pantića, najstarijeg mlađeg referenta koji ima jaku želju da dobije unapređenje. Njegov san se u seriji ipak nije ostvario. Glavni protivnik mu je bio direktor Srećko Šojić kojeg glumi Milan Lane Gutović.MIHAJLO OSTOJIĆ U SERIJI "SREĆNI LJUDI"

Mihailo Ostojić je još jedna uloga po kojoj ćemo pamtiti legendu srpske kinematografije. Živi sam u stanu čiji ulaz nema vrata već orman koji deli njegov i stan komšija Gavrilovića. Aranđel Golubovića (Bata Živojinović) glavni je u kuću, a upravo je on zadužen za sve glavobolje koje Ostojić ima. Inače, u stanu sa Ostojićem živi i koza.DIRIGENT U ŽIKINOJ DINASTIJI

Glumio je pacijenta koji je umislio da je dirigent Herbert fon Karajan sa željom da diriguje pravim horom. Zbog popunjenih kreveta u bolnici, dirigent je osuđen da visi sa plafona.MIĆA U SERIJI "LJUBAV, NAVIKA, PANIKA"

Nikola je u seriji glumio Miću, brižnog oca dve tinejdžerke, koji je u braku sa Verom psihoterapeutom. S obzirom na njen životni poziv, u njihovoj porodici često dolaze razni pacijenti.INSPEKTOR OGNJEN STRAHINJIĆ U FILMU "DAVITELJ PROTIV DAVITELJA"

Glumac je u filmu igrao inspektora koji mora da razreši slučaj davitelja čije su žrtve žene koje vole karanfile.MIROSLAV ILIĆ GULIVER U SERIJI "VIŠE OD IGRE"

Velikan naše glumačke scene davne 1976. godine igrao je Gulivera u popularnoj seriji "Više od igre", a njegova uloga se i danas pamti.CRTANI FILMOVI

Nikola Simić je bio Duško Dugouško, Gargamel, Šilja, Miki Maus.. Jedna od najpoznatijih rečenica iz crtanih filmova jeste “Šefe koji ti je vrag” koju je upravo izgovarao Nikola Simić pozajmljujući glas Dušku Dugoušku.

- Prvi Duško Dugouško bio je Mića Tatić. On je okupio ekipu s Đuzom, Nadom Blam...a onda je jednog dana trebalo ja da glumim Duška. Pitao sam se kako ću ja to, a onda pomislio - isto kao i on. Tako je nastao taj unjkav glas - izjavljivao je Nikola Simić.

POZORIŠTE

Nikola je bio član JDP od 1959. godine do januara 2014. godina. Iza sebe ima mnoge uloge, a po opštem mišljenju, svojevrsni je zaštitni znak predstave "Buba u uhu", koja je ušla u Ginisovu knjigu rekorda. I to sa obe uloge koje tumači: i kao imućni Šandebize i kao hotelski sluga Poš.

Izvor: Blic

Van mreže Don Markoni

 • Maratonac
 • *****
 • poruke: 7.184
 • 570 date prim. 756
« Odgovor #2 poslato: 10. novembar 2014, 12:14 »
tuga ...