Autor: Estela Tema: Seoski turizam, izletišta, etno sela  (Pročitano 1725 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Estela

 • Maratonac
 • *****
 • poruke: 5.569
 • 457 date prim. 687
« poslato: 19. jun 2014, 20:21 »
Zavoj- izletište -jezero -Pirot

Do njega se dolazi za oko 20 min autom od PirotaSelo se nalazilo na 18 km severno od Pirota u dolini reke Visocice, na teritoriji Parka prirode “Stara Planina” u podru cju zvanom Srednji Visok. Izgradnjiom HE "Pirot" i podizanjem brane nastalo je prirodno ( buduci da je prvobitno jezero 1963.g. bilo nastalo radom klizišta)- veštacko jezero - "Zavojsko jezero" , tako da je selo potopljeno i preseljeno blizu Pirota. Jezero je prosecne dubine oko 70 m , dužine oko 17 km, odlikuje se velikom cistocom vode i prozirnošcu.

Današnje vikend naselje Zavoj nalazi se neposredno uz samu branu i u okruženju Zavojskog jezera. Kao izletišta se posebno odlikuju mesta kod nekadašnjih sela Male Lukanje i Zavoja, na kojima su nastale izletnicke vikendice, a u toku leta se mogu primetiti poprilican broj šatora, kamp prikolica i drugi improvizovani objekti za smeštaj i odmor. Ono što je sigurno najinteresantnije, osim uslova za odmor, ova izletišta pružaju i velike mogucnosti za ribolov, pa je u toku leta i velika posecenost izletnika i iz drugih gradova koji su vecim delom usmereni na ribolov koji donosi kapitalne primerke šarana, štuke, pastrmke i dr...

Smeštaj u domacinstvima , je udoban , u kuci novije gradnje, komforna koja u svom sastavu raspolaže sa 2 spavace sobe sa po 2 ležaja, kuhinjom i trpezarijom, dnevnim boravkom, TV i radio aparatom, kupatilom sa svim potrebnim sanitarijama, zasebnim ulazom u sobe i dvorištem i parking prostorom koje stoji na raspolaganju gostima.Domacini su u mogucnosti da potencijalne goste povede u obilazak i upoznavanje okoline.Od jezera se nalazi na samo stotinak metara sa predivnim pogledom obeju soba na jezero.

izvor: seoski turizam srbije

Van mreže Estela

 • Maratonac
 • *****
 • poruke: 5.569
 • 457 date prim. 687
« Odgovor #1 poslato: 20. jun 2014, 20:22 »
Izletište Krivi vir, selo Temska

Jedno od popularnih izletišta na reci Temštici, omiljeno mesto ne samo Piroćanaca, već i svih ostalih ljubitelja prirode. Odličan ambijent pored reke, koji pored uživanja i kupanja, otvara mogućnosti za pecanje na reci koja obiluje pastrmkom. Na samom izletištu nalazi se i bar i ostali prateći sadržaji. Inače samo mesto je veoma popularno kod omladine, gde se održavaju i muzička dešavanja i programi.
http://i.imgur.com/1WKiJ30.jpg
Seoski turizam, izletišta, etno sela


izvor: Turistički vodič Srbija

Van mreže Estela

 • Maratonac
 • *****
 • poruke: 5.569
 • 457 date prim. 687
« Odgovor #2 poslato: 20. jun 2014, 20:34 »
Etno selo Divljakovac

Etno selo Divljakovac Bajka, nalazi se u srcu Šumadije na padinama Bukulje, na 400 m nadmorske visine, nadomak Aranđelovca. Divljakovac je pravo šumadijsko selo iz 19-og veka, sastoji se od šest vajata starih preko 200 godina, a u njima su stari drveni kreveti, ćilimi šarenice, pred ulazom je fenjer, drveni sto i stolice, cvetna bašta i prelep pogled na čari Šumadije. Vajati etno sela Bajka imaju ambijent koji svakom gostu daje utočište i priliku za istinski odmor.

Gosti ovde mogu uživati u miru prirode ili dugim šetnjama kroz bajkovite predele. Vajati su opremljeni televizorima, internetom, grejanjem na gas, kupatilom, tako da u sebi čuvaju zalutali deo srpske istorije i neophodnog komfora potrebnog savremenom čoveku. Restoran etno sela nudi specijalitete tradicionalne srpske kuhinje, kao i mnoga druga jela i bogatu ponudu pića. Domaća pršuta, sir i kajmak, pihtije, domaći ajvar, prebranac, gibanica, proja, kačamak, kuvana jela, pite, jela sa roštilja su deo ponude zbog koje ćete se ovde ponovo vraćati. Etno selo se nalazi na idealnom mestu iznad parka Bukovičke banje u Aranđelovcu i ima pogled na ceo grad, a blizina igrališta za decu i akva parka daju mogućnost gostima Vajata za dodatnu zabavu.
http://i.imgur.com/IHqwrzD.jpg
Seoski turizam, izletišta, etno sela

 izvor:ajmonegde.com

Van mreže Estela

 • Maratonac
 • *****
 • poruke: 5.569
 • 457 date prim. 687
« Odgovor #3 poslato: 27. jun 2014, 21:45 »
Etno Selo Vranesa

Etno selo Vranesa nalazi se u četinarskoj šumi koja se prostire ka Zlatarskom jezeru na nadmorskoj visini od 943m.

Etno Eko selo Vraneša kao najlepša oaza mira sagradjeno je u četinarskoj šumi koja se prostire ka Zlatarskom jezeru na nadmorskoj visini od 943 m. Staze zdravlja vas vode do vidikovca sa kog pogled na Radonjsko Jezero „zaustavlja dah“.
Kompleks Etno Sela čini centralna zgrada Kruna, 5 bungalova, Etno Wellness i bazen.

http://i.imgur.com/GLNU4U7.jpg
Seoski turizam, izletišta, etno sela


Etno Wellness je jedinstven po svojim visokim standardima i projektantskom umeću. Čine ga ruska banja, finska sauna, ledena pećina, tapidarijum, sobe za masažu i svetlosnu terapiju, vital bar. Posebnom toplom vezom Centar je spojen sa zimskim i letnjim bazenom.
Prateće sadržaje Etno sela upotpunjuju fontana, pekara, mesta za odmor i druženje, etno postavka, staze zdravlja, parking i heliodrom.

http://i.imgur.com/sfyW0as.jpg
Seoski turizam, izletišta, etno sela


izvor:putovanja.rs

Van mreže Estela

 • Maratonac
 • *****
 • poruke: 5.569
 • 457 date prim. 687
« Odgovor #4 poslato: 21. jul 2014, 13:26 »
Etno selo ,,Srna,,

Na Staroj planini, u istočnom delu Srbije, gde je i najviši planinski vrh Midžor, pored fazana, zečeva, divljih svinja, srneće divljači, meštani kažu da se može videti po neki gorski jelen ili medved, zalutao iz susedne Bugarske. Ipak, najviše je srna i srndaća, pa eto zašto je etno selo Saše Prokopovića nazvano „Srna“.

http://i.imgur.com/EWJXOLZ.jpg
Seoski turizam, izletišta, etno sela


Domaćin nije iz ovih krajeva, ali je često dolazio u lov, pa je devedestih godina prošlog veka odlučio da se tu nastani sa porodicom. Privukla ga je lepota netaknute prirode u selu Inovo, nadomak mesta Kalna u opštini Knjaževac. Na obali, pokatkad i plahovitog Trgoviškog Timoka, sagradio je naselje sa objektima koji su prepuni starina i lovačkih trofeja. Svuda je ukrasno rastinje i voće, fontane koje pre liče na prirodne izvore vode.
Etno selo je na oko15 kilometara od prvih skijaških staza, a objekti se prostiru na 11 hiljada metara kvadratnih. Šetačka kamena staza povezuje ceo kompleks, hotel koji je prve goste primio za Novu 2012. godinu, iz koga se pruža pogled na celokupno gazdinstvo, četiri depandansa izgrađena u stilu brvnara, zatim restoran u kome goste dočekuje ljubazno osoblje, letnjikovac i zoo vrt. Ispred hotela je šank na otvorenom sa bazenom, klupicama za odmor i uživanje. U jednom danu tu može da se smesti oko 120 turista. Domaćin Saša Prokopović kaže da gostiju ima mnogo više leti, ali i zimi, posebno skijaša. Dolaze Slovaci, Britanci, Nemci, Austrijanci i Hrvati.

Ovo su vrlo živopisni predeli, pomalo tajnoviti i dostojni svakog poštovanja. Kud god se čovek okrene nailazi na mir, gostoprimstvo, predmete koji predstavljaju prave dragulje starine srpskih sela i varoši. A tek kuhinja sa lovačkim specijalitetima, domaći sir i srneći gulaš sa vrućom lepinjom. Uvek ima i najkvalitenijih vina iz tog kraja, iz već čuvenih podruma Živković i Jović.
Vlasnik etno sela “Srna” je došao iz Leskovca, a nastanio se u selu Inovo, najviše zbog zaljubljenosti u lov. Dugogodišnji lovački staž još u onoj Jugoslaviji daje mu za pravo da kaže da je ovo po trofejnim primercima najbogatiji kraj u Srbiji. Mnogi lovci to ne znaju, pa im Saša Prokopović preporučuje da dođu na Staru planinu i vide šta je lov, ali i ribolov. On je prošle jeseni u Timoku, ispod mosta, na ulazu u etno selo, upecao nekoliko potočnih pastrmki, a kaže da ima primeraka koji teže i do dva kilograma.

http://i.imgur.com/T5oyxWc.jpg
Seoski turizam, izletišta, etno sela


Pored lova i ribolova gosti koji se odmaraju u etno selu „Srna“ mogu da uživaju i u drugim mogućnostima aktivnog odmora, kao što je biciklizam, pešačenje i planinarenje, ali i da pomažu meštanima u obavljanju seoskih poslova. Od pre nekoliko godina tokom leta tu se organizuje sedmodnevna slikarska kolonija. Za sada dolaze domaći umetnici ,iz Niša, Beograda, Zaječara, Bora i Knjaževca. Stvaraju dela, a po nešto i ostave domaćinu da krasi baštu ili enterijer.

Razvoj turizma na Staroj planini, predviđen nacionalnom strategijom za ovu granu privrede, nove podsticaje je dobio već sa otvaranjem hotela na Jabučkom ravništu.

izvor:putovanja.rs