Autor: Venera Tema: Božićne poruke  (Pročitano 198 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Venera

 • admin
 • *****
 • poruke: 46.090
 • 4813 date prim. 5426
  • Venerin san
« poslato: 07. januar 2014, 08:07 »
http://i.imgur.com/hDtbexi.jpg
Božićne porukeBožić! Mir svim ljudima dobre volje! Mir i tebi, ma tko god bio, što god mislio i kakve vere bio!
Jer i ti nosiš duboko u srcu, možda nesvesno, beskonačnu nostalgiju za izgubljenim rajem, nostalgiju za mirom, dobrotom i ljubavlju.
Ako na Božić ništa drugo ne tražiš osim stola s jelom i pićem, osim nekog zgodnog lokala, osim promene, zaslepljivanja, onda zacelo nećeš naći mir. Svaki put ćeš sve nezadovoljniji tražiti novi lokal, novu blagdansku trpezu, novi užitak, novu promenu. I vazda ćeš biti nezadovoljan. Uvek ista bol, uvek ista glad. I tako nećeš nikad naći mir.
Božić znači odbaciti luđačku košulju egoizma. Traži mir, dobrotu i ljubav prema drugima i naći ćeš mir. Božić znači da Božja ljubav postaje vidljiva u tvom srcu i u čitavom tvom životu. Božić nije ništa drugo do mir, ništa drugo do ljubav i dobrota svih ljudi na ovome svetu.

Phil Bosmans

Van mreže Venera

 • admin
 • *****
 • poruke: 46.090
 • 4813 date prim. 5426
  • Venerin san
« Odgovor #1 poslato: 07. januar 2014, 08:08 »
Нема Христа онај ко Га има само на језику. Нити има Христа онај ко Га има само на хартији. Нити Га има онај ко Га има само на зиду. Нити Га пак има онај ко Га има само у музеју прошлости. Онај Га у истини има ко Га има у срцу. Јер је Христос љубав, а престо љубави је срце.

Св. Николај Велимировић

Van mreže Venera

 • admin
 • *****
 • poruke: 46.090
 • 4813 date prim. 5426
  • Venerin san
« Odgovor #2 poslato: 07. januar 2014, 08:10 »


Neka Vam Božicna svetlost obasja dušu i toplinom ispuni srce. Neka Vam obasja puteve kojima idete i pomogne da otkrijete izvore snage za nove uspehe i poduhvate. Neka Vam Bog daruje ono što najviše želite i sačuva ono što najviše volite. SREĆAN BOŽIĆ! MIR BOŽIJI, HRISTOS SE RODI!

Nepoznat autor

Van mreže Venera

 • admin
 • *****
 • poruke: 46.090
 • 4813 date prim. 5426
  • Venerin san
« Odgovor #3 poslato: 07. januar 2014, 08:14 »
Говорио je, наш патријарх Павле у Божићним посланицама:

Сетимо се Бога и својих греха

''...Онај ко трку живота трчи по правилима до краја, тај ће, заједно са богопросвећеним апостолом Павлом, сведочити: Добар рат ратовах, трку сврших венце задобих.

Ко год мисли да МОЖЕ Бога преварити, вара се и заборавља НЕБОПАРНУ реч Пророка: Тешко ономе на кога стигне гнев Бога Живога!

Борити се за Царство небеско не значи лењствовати на земљи и лежећи чекати будући век. Не, него је управо ОВДЕ И САДА, на земљи, поприште на којем се Царство небеско губи или задобија. Стога вас упућујемо и саветујемо да се уздате у Бога и у своје руке и да делате на њиви Господњој. Нада нема право ни у кога, до у Бога и у своје руке.

ВРЕМЕ ЈЕ ДА ПРИЗНАМО, И ПРЕД БОГОМ И САМИ ПРЕД СОБОМ, како је наше живљење, недостојно славног хришћанског имена, допринело кризама у којима смо се затекли.

ГОСПОД НАС ВОЛИ И НЕ ОСТАВЉА НАС, али ми још увек не сећамо довољно НИТИ Бога нити својих греха - не кајемо се.

ПОКАЈАЊЕ је радовање, није ПУКО извињење, као што није довољно само звати се хришћанин него то и бити.

ИСТИНСКО ПОКАЈАЊЕ није друго до проналажење правог пута и циља. Покајање је заиста најлепши цвет људског поштења, откривење највеће тајне, налажење најскупоценијег бисера, кад угледавши Лице Христа, видимо и схватимо да је живот драгоцен и смислен...''


Van mreže Venera

 • admin
 • *****
 • poruke: 46.090
 • 4813 date prim. 5426
  • Venerin san
« Odgovor #4 poslato: 08. januar 2014, 10:28 »
Božićna poslanica patrijarha Irineja: Pokažimo da smo narod veran i častan


Danas, kada slavimo Rođenje Bogočoveka Gospoda Isusa Hrista, pre svega oprostimo jedni drugima i kažimo brat bratu: Mir Božji, Hristos se rodi!

http://i.imgur.com/toSkUMY.jpg
Božićne poruke

Poštujmo slobodu i pravo svakoga, ali isto tako znajmo da svaka zloupotreba slobode kao posledicu ostavlja greh, odnosno smrt - patrijarh Irinej

Pokažimo da možemo biti i da jesmo narod ljubavi Božje, narod koji u svim iskušenjima ovoga veka može biti veran i častan. Osim što nam donosi radost veliku, Hristos nam donosi i daje mir Božji, a to je On Sâm. Zato božićno praznovanje i počinjemo pozdravom: Mir Božji, Hristos se rodi! Time izražavamo svoju plamenu želju i nasušnu potrebu da se mir Božji useli u svakog od nas, ali i među nas, decu Božju, nasleđe Njegovo u ovome svetu, prvo kao Život našeg života, Svetlost sveta, Istina i Put, a potom i sve ostalo!
 
Rađajte se
U ove radosne dane praznika Rođenja Gospoda Isusa Hrista, obratimo posebnu pažnju na zapovest koju je Bog još u raju dao prvom čoveku i prvoj ženi, rekavši im: „Rađajte se i množite se, i napunite zemlju, i vladajte njom...“ (1. Moj 1,27-28). U ovoj uzvišenoj i svetoj zapovesti Božjoj sažet je uzvišeni smisao i tajna čoveka kao bogolikog bića - da bude roditelj i upravitelj nad svim što je Bog stvorio i dao mu na upravljanje.
Kako je to moguće? - upitaće neko. Moguće je iz razloga što je čovek živa slika Božja, sazdan po liku Božjem, a Bog je Tvorac i Tvoritelj, Otac i Roditelj. Zapovest „rađajte se i množite se“ prva je sveta zapovest data rodu ljudskom. Jer, bez rađanja i množenja nema ljubavi niti prema Bogu niti prema bližnjima. Biti roditelj najveći je dar čoveku. Duh vremena u kojem živimo i kultura koja nam se nasilno nameće upravo su upereni protiv dostojanstva čoveka kao roditelja. Kao zreo i dostojanstven narod, narod svetih predaka i svetle istorije, snagom vere i ljubavi prema Bogu i rodu, oduprimo se nasilju koje se vrši nad našim narodom!
Ne tražimo izgovore i opravdanja za naš egoistički komoditet i nemarnost prema svome spasenju i spasenju sveta! Poštujmo slobodu i pravo svakoga, ali isto tako znajmo da svaka zloupotreba slobode kao posledicu ostavlja greh, odnosno smrt. A mi nismo stvoreni za greh i smrt, već za vrlinu i večni život.
 
O Kosovu
U ove radosne praznične dane molitveno se sećamo stradanja našeg raspetog i zavetnog Kosova i Metohije, kolevke naše narodne duše i naših najplemenitijih osećanja. Molimo se Bogomladencu Hristu da bude volja Božja s našim Kosovom i Metohijom. Branili su Kosovo i Metohiju od Turaka Osmanlija 1389. godine braća Jugovići i stari Jug Bogdan, a oslobodili su ga novi Jugovići, junaci koje su rodile čestite majke Srpkinje koje su sebe žrtvovale i posvetile rađanju sinova i kćeri za sveto srpsko Kosovo i Metohiju, za krst časni i slobodu zlatnu. Naše Kosovo i Metohija su strašno mesto postojanja jer na njemu stradanja ne prestaju, a nepravda se iz dana u dan uvećava. Nemir i nasilje vladaju Kosovom i Metohijom. Decenijama i vekovima otimaju tu pokrajinu, istorijsku Staru Srbiju iz naših nedara, iz našeg bića.
Ali, braćo i sestre, ne uspevaju ga istrgnuti, jer Kosovo i Metohija je više od teritorije. To je naš zavet! Prizivamo mir Božji na Kosovo i Metohiju, mir, pre svega, među našom braćom Srbima, kao i mir među svim ljudima dobre volje! Našoj braći i sestrama na Kosovu i Metohiji poručujemo: znajte da niste sami i niste zaboravljeni; sa vama je sav srpski rod, ali i sav pravdoljubivi svet koji sa vama sastradava, pati i moli se. Radujte se i budite u miru, slozi i ljubavi međusobnoj i sa svima ljudima! Iznad svega budite u miru, slozi i ljubavi sa našim svetiteljima i mučenicima koji svojim podvigom proslaviše Gospoda, a Gospod proslavi njih Svojom slavom i blagodaću!
 
Srbima u Hrvatskoj
Srećan i blagosloven Božić želimo i svoj našoj braći i sestrama u Dalmaciji, Hrvatskoj, Slavoniji, Lici, na Kordunu i u Baniji koji ponovo doživljavaju, kao i pre dvadeset godina, progone i stradanja zbog svog imena, pisma i jezika. Posebno smo zabrinuti pred činjenicom da se pitanje ćirilice koristi kao paravan za nastavak progona srpskog naroda u Hrvatskoj, za zastrašivanje Srba i odvraćanje istih od povratka na njihova ognjišta. Molimo se Bogomladencu Hristu da svojom božanskom ljubavlju ispuni srca i duše onih koji gaje netrpeljivost, pa i mržnju prema svemu što je srpsko i pravoslavno. Čovek i narod bez ljubavi - šta je? Neka mesto mržnje ljubav zavlada!
Sa posebnom očinskom i pastirskom ljubavlju danas se molitveno sećamo naše braće i sestara prognanih sa Kosova i Metohije, iz Dalmacije i čitave Krajine, iz Bosne i Hercegovine, koji, evo, godinama Božić dočekuju obespravljeni, bez prava na povratak i na svoju imovinu. Molimo se Bogomladencu Hristu da i naše prognanike milošću i dobrotom Svojom vrati u zemlju njihovih otaca i praotaca i tako obriše suze sa lica njihovih i uteši ih.

Vladika Jovan
Čestit i blagosloven Božić želimo našem utamničenom bratu i saslužitelju Arhiepiskopu ohridskom i Mitropolitu skopskom Gospodinu Jovanu i svoj progonjenoj i stradalnoj Crkvi pravoslavnoj u BJR Makedoniji. Njega tamošnja vlast drži nepravedno utamničenog, a njegovim vernicima uskraćuje slobodu vere i savesti iz razloga što su se opredelili za jedinstvo Jedne, Svete, Saborne i Apostolske Crkve. Apelujemo na vlasti BJR Makedonije da odmah i neizostavno oslobode našeg oca, brata i saslužitelja Arhiepiskopa ohridskog i Mitropolita skopskog Gospodina Jovana, da Crkvi Božjoj, Ohridskoj Arhiepiskopiji, obezbede puno pravo i slobodu koja joj po zakonu pripada.
 
O Crnoj gori
Isto tako, žalimo i protestujemo zbog neprekidnih nasrtaja režima koji vlada u Crnoj Gori na identitet, status i slobodu Srpske pravoslavne crkve, i zbog pokušajâ uplitanja u njen unutrašnji život i kanonsko ustrojstvo. Javno pitamo tamošnje ideologe, samozvane autokefaliste, inače mahom ateiste, zašto u duhu sopstvene verzije demokratskog i sekularnog društva nemaju kuraži da javno zatraže i takvu reorganizaciju Rimokatoličke Crkve da i njoj sedište bude u Crnoj Gori, a ne u Vatikanu, kao što to traže za Pravoslavnu crkvu.
Svi oni koji iz vlastitih pobuda i interesa, zbog svoje gordosti i sujete cepaju plašt naše svete Crkve treba da znaju da će ih kad-tad stići pravda Božja. Pozivamo sve na duhovnu budnost i mudrost. To nam je danas najpotrebnije jer svuda oko nas i među nama kruže oni koji žele da nas vide pocepane i razjedinjene. Crkva naša Svetosavska jeste i ostaje trajni garant i temelj našeg duhovnog, crkvenog i nacionalnog jedinstva. Samo u Crkvi i kroz Crkvu mi smo sa Hristom Gospodom i u Hristu Gospodu. Onaj ko je sebe izdvojio iz Crkve odvojio je sebe i od Hrista Gospoda. Zato mi svi ostanimo verni Gospodu, nas radi Rođenome, u jedinstvu svete Crkve Njegove!
 
Mir Božji - Hristos se rodi!
Vaistinu se rodi!

blic.rs

Van mreže Milica

 • Počasni član
 • *****
 • poruke: 26.338
 • 4150 date prim. 3045
« Odgovor #5 poslato: 06. januar 2015, 12:42 »
Домаћине добре куће,
сеци бадњак у свануће,
нек' се види Срби да смо
и да веру одржасмо.
Нит' клечимо, нит' клањамо,
него Божић прослављамо.
Срећан Бадњи дан!

Van mreže Leona

 • Master
 • *****
 • poruke: 3.790
 • 747 date prim. 1065
« Odgovor #6 poslato: 07. januar 2015, 10:42 »
Božićna poslanica patrijarha Irineja

PONEDELJAK, 05. JAN 2015, 12:15 -> 15:09
Poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej pozvao je u božićnoj poslanici vernike da u miru i ljubavi proslave Božić.

Patrijah je upozorio da je čovek danas, više nego ikada, u opasnosti da zameni Boga satanom, lažnim božanstvom i lažnim znanjem, a istinsku ljubav telesnom pohotom i nadmenošću življenja, prenosi Tanjug.

"A kad je čovečanstvo u istoriji kretalo tim putem, neminovno se nalazilo u predvorju svoje katastrofe i pred propašću svoje civilizacije", upozorio je Irinej.

"Molimo se da u godini koja dolazi bude manje nemira, a više mira, manje mržnje, a više ljubavi, manje nesloge, a više sloge, i prizivamo blagoslov Božji da svi, gde god da su u svetu, u miru i ljubavi proslave Božić pozdravljajući jedni druge radosnim i drevnim pozdravom", rekao je patrijarh.

On je novinarima u Patrijaršiji rekao da se slavljenje Božića, kao slavljenje Boga ljubavi i istinske čovečje događa u vremenu čovekove upotrebe, ali i zloupotrebe Božjeg davanja i darova.

Ta zloupotreba, kako je rekao, neminovno izaziva poremećaj osnovnog poretka i pravila življenja, uzrok je zla i mnogih bolesti, ugrožava zdravlje, kako čoveka, tako i prirode i dovodi do gubljenja smisla života.

Patrijarh je istakao i da Hristovo rođenje poziva na povratak iskonskim moralnim vrednostima, na uzdržanje, na svetinju braka, podvig, post i molitvu.

"U ovom našem vremenu, sve je na prodaju, naročito svetinja ljubavi i smisla života... svojim rođenjem poziva sve ljude svih vremena na zadobijanje večne božanske ljubavi, besmrtnog zdravlja i punoće života, u zajednici Boga oca, sina i Svetog duha", naveo je patrijarh.

On je rekao i da smo i ovog Božića zajedno sa braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji, kojima je poručio da ostanu i da žive sa svojim svetinjama.

http://i.imgur.com/kLbY6n4.jpg
Božićne poruke


Takođe, podsetio je i na arhiepiskopa ohridskog i mitropolita skopskog Jovana koji u tamnici, kako je rekao, nepravedno izražava kaznu samo zato što se opredelio za jedinstvo svete, saborne i apostolske crkve.

Patrijarh je u božićnoj poslanici ukazao i da je porodica osnovna ćelija Crkve Božje, a da se ona, zajednica muškog i ženskog kao Sveta tajna ljubavi, raspada kada ljudi poriču Boga ljubavi.

"Što je manje vere u Boga, to je sve manje ljubavi u ljudskih odnosima, sve je manje istinske ljubavi u braku, porodici, društvu, to sve više među ljudima i u ljudima caruje lažna ljubav i samoljublje", poručio je Irinej i dodao da je ljudsko biće po prirodi stvoreno za ljubav.

On je istakao i da je Božić dan u kojem je Bog postao čovek, da bi ljudi postali Bogovi po blagodeti.

"Božić je dan otkrivanja večne istine otkrivanja večne istine o Bogu, čoveku i svetu, Božić je dan u kojem se sjedinilo nebo i zemlja, u kojem je zasijala svetla večna svetlost bogospoznanja", rekao je patrijarh.

Patrijarh Irinej je dodao i da se na Božić otkrivaju i daruju tri osnovne svetinje ljudskog i sveukupnog postojanja, svetinja oca i očinstva, svetinja majke i materinstva, svetinja deteta i detinjstva. Upravo zato, kako je istakao, Crkva pred Božić slavi Detinjce, Materice i Očeve.

Poglavar Srpske pravoslavne Crkve božićnu poslanicu završio je rečima: Mir Božji, Hristos se rodi. Blagoslovena nova 2015. godina.

Izvor: rts.rs