Autor: Venera Tema: Koliko je star ljudski rod  (Pročitano 311 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Venera

  • admin
  • *****
  • poruke: 46.090
  • 4811 date prim. 5426
    • Venerin san
« poslato: 18. oktobar 2013, 16:59 »
http://www.dnevno.rs/slike/Misterija/clanci/97890/1_lobanja.jpg
Koliko je star ljudski rodMisteriozna 'lobanja 5': Neverovatno otkriće koje će promeniti teorriju evolucije

Direktor Nacionalnog muzeja Gruzije Dejvid Lodkipanize obajvio je ovo otkriće 2005. godine u časopisu 'Science', u kom tvrdi da su ovo najstariji ljudski ostaci iz istorije ikada nađeni na afričkom tlu. Time se dokazuje da su naši preci mnogo ranije naselili evroaziju, nego što se dosad mislilo.
   
Naučnici širom sveta godinama  vode rat o nastanku ljudske vrste kao i o tome da li su naši preci sa Afrike nastanili ostatak sveta.

Ipak jedna lobanja, stara čak 1,8 miliona godina, unela je potpunu pometnju u aktuelne teorije.

Ne tako davne 2005. godine u Dmanisiju, na jugu Gruzije pronađen je dokaz da je iz Afrike samo jedna vrsta naših predaka naselila i ostale kontinente.

Tim naučnika i istraživača koji su naišli pronašli lobanju, ističe da se ovo uistinu fantastično otkriće pokazuje da je proces evolucije ipak znatno jednostavniji nego što se to mislilo.

Naučnica Marsija Pons de Leon koja je učestvovala u analizi gruzijske lobanje, kaže da je ovo najočuvaniji deo skelet ikada pronađen.

http://i2.cdn.turner.com/cnn/dam/assets/131017112631-04-ancient-skulls-1017-horizontal-gallery.jpg
Koliko je star ljudski rod


– Neposredno pored lobanje pronađeni su i  delovi četiri manja skeleta kao i ostaci alata i oruđa. Takođe, sam zaključila da lobanja potiče iz vremena pre prve migracije stanovništva iz Afrike, kada je taj predeo bio prekriven gustim šumama koje su naseljavale samo divlje životinje – ističe Marsija de Leon. 

Direktor Nacionalnog muzeja Gruzije Dejvid Lodkipanize obajvio je ovo otkriće 2005. godine u časopisu „Science”, u kom tvrdi da su ovo najstariji ljudski ostaci iz istorije ikada nađeni na afričkom tlu. Time se dokazuje da su naši preci mnogo ranije naselili evroaziju, nego što se dosad mislilo.

Detaljnom analizom lobanje utvrđeno je da je ona pripadala primerku Homo erektusa koji je nastanjivao Zemlju pre više od dva miliona godina. Takođe, uočene su i bitne razlike u fizičkoj građi današnjeg čoveka i našeg misterioznog pretka.

Prastari stanovnici Dmansija očigledno su imali duže noge i dosta kraće ruke i mozak koji je čak tri puta manji od današnjeg. Takođe, utvrđeno je da je „lobanja 5” pripadala muškarcu.

Fosili Homo erektusa pronađeni su u Africi, Španiji, Indoneziji, Indiji Kini i na Javi.

Ovaj primerak ljudske vrste uskoro bi mogao da dobije svoje mesto u Nacionalnom antropološkom muzeju u Njujorku, gde će posetioci moći da prisustvuju neverovatnom putovaju kroz istoriju kao i da bolje upoznaju svoje pretke.

dnevno.rs