Autor: Venera Tema: Drvengrad  (Pročitano 801 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Venera

 • admin
 • *****
 • poruke: 46.090
 • 4814 date prim. 5427
  • Venerin san
« poslato: 11. jun 2013, 16:39 »
Drvengrad - carstvo filmske magije

Šetnja ulicama filmskih velikana i ćaskanje sa ikonama sedme umetnosti, kafa u “Prokletoj avliji” i ručak kod “Lotike”, samo su neke od čari kojima Drvengrad oduševljava posetioce iz celog sveta.Prvi zvuk u Drvengradu, obavijenim maglom, još uspavanim posle ponoćnog koncerta i žurke do jutarnjih časova u kafeu "Prokleta avlija", jeste električna testera i cepanje drva, koji polako bude goste i pozivaju na doručak u restoranu "Viskonti".

Ulicama Brus Lija, Federika Felinija, Džima Džarmuša, Žana Vigoa, trgom Nikole, Tesle, Dijega Maradone okupljaju se polako gladni studenti, gosti, novinari, a u restoranu ih očekuje sve - od musli pahuljica, maslaca, džema i meda, do đakonija po kojima je ovaj kraj poznat.

Već od 10:30 sati počinje program – filmovi, a zatim i radionice, sale najčešće ispunjene do poslednjeg mesta, studenti zainteresovani da čuju savete značajnih autora.

Između projekcija, mesta u kafeu "Prokleta avlija" i poslastičarnici "Ćorkan" teško je naći. To je prilika da mladi autori uz jedinstvene sokove, koji se mogu naći samo u Drvengradu, kafu ili pivo porazgovaraju sa značajnim gostima, rediteljima, glumcima, da se fotografišu sa atraktivnim gošćama ili razmene iskustva sa kolegama iz inostranstva.

Formiraju se tu nova prijateljstva, neki se obraduju kada vide poznate ljude od prošle, pretprošle ili neke druge godine, a sve to među knjigama i flašama vina u restoranu "Viskonti".Ljubazni Lazo Milekić dočekuje posetioce u galeriji "Kapor", za ljubitelje džeza otvoren je istoimeni bar, tu je restoran nacionalne kuhinje "Lotika", Kuća pisaca i u njenoj neposrednoj blizini gradski zatvor "Humanizam i rensansa", sa likom Buša i Solane, koji za sada služi kao skladište hrane.

Tu je i frizeraj pod nazivom "Anđela", a za mlađe od osam godina napravljeno je obdanište na otvorenom. Pokraj štandova sa rukotvorinama, žene pletu tople džempere i pozdravljaju prolaznike:

"Pogledajte, to se ne naplaćuje, naročito ponedeljkom". Najmlađi se skupljaju oko makete Drvengrada, dok oni koji svrate u improvizovanu vodenicu, ostave i pokoji novčić.

Svuda posetioci koji fotografišu okolne pejzaže, slikaju se ispred crkve-brvnare ili uz oldtajmere na Trgu Nikole Tesle i pročitaju natpis Kena Louča: "Nije važno gde staviš kameru, nego zašto".

http://www.b92.net/news/pics/2013/01/22/153394807150fea2e155262317344930_v4%20big.jpg
Drvengrad


Novinari stalno jure, iz sale gde je bila radionica u biblioteku na razgovor sa Monikom Beluči, Odri Totu, Džang Jimouom…, a zvuk helikoptera je znak da novi gost sleće - još jedna fotografija i snimak i utrkivanje ko će pre izvestiti. Stigne se i da se prošeta Trgom Nikole Tesle, proćaska, razmeni anegdota ili isplanira nova aktivnost.

Ručak je povod za ponovno okupljanje u "Viskontiju", a kuvari u Drvengradu su veoma maštoviti i puni iznenađenja. Na meniju se tako može naći salata sa kupusom, sargarepom i orasima, ananas odlično ide uz meso i pečurke, a verovatno su se svi iznenadili kada su u čaši za šampanjac, umesto raznobojnog deserta, našli sloj dimljene ribe, sloj zelene salate, sloj maslina i na vrhu nar. Gosti iz Azije pak saznali su šta je ajvar.

Pokraj studenata i novinara, sto do stola, sede priznati autori Elija Sulejman, Aleksej Balabanov, Džang Jimou, šarmantne i ljubazne zvezde Beluči i Totu, koje povremeno ustanu da se fotografišu na molbu mladih autora.Popodnevne projekcije i radionice su najposećenije, za večerom čini se da su svi u restoranu, i domaćin Emir Kusturica svrati da popriča sa svojim gostima, a sledi takmičarski program, najvažniji deo festivala, posvećenog budućim filmskim stvaraocima.

Posle celodnevnog programa, retko ko će reći da je umoran, jer ništa od atmosfere Kustendorfa ne treba propustiti, pa ni ponoćni koncert i žurku nakon toga do ranih jutarnjih časova.

A kada prođe sedam dana na magicnom mestu zvanom Drvengrad, selu koje je Emir Kusturica podigao na Mećavniku, svi se ukrcavaju u autobuse, vraćaju u realnost i sa nestrpljenjem očekuju da ponovo budu pozvani i dođu na ovaj jedinstven festival, koji iz godine u godinu raste, razvija se i privlači sve veću pažnju.

Izvor: b92.net

Van mreže Dijana:)

 • moderator
 • *****
 • poruke: 19.936
 • 3442 date prim. 2313
  • http://loneliness.blogger.ba/
« Odgovor #1 poslato: 11. jun 2013, 16:56 »
Drvengrad, čarobno etno selo Emira KusturicePoznati režiser Emir Kusturica izgradio je prelepo etno selo Drvengrad između dve srpske planine u koje svake godine, na festival Kustendorf, dovodi poznata svetska imena.

Smešteno na razmeđi dve prelepe srpske planine, Zlatibora i Tare, na brdu Mećavnik, etno selo Drvengrad izgrađeno je po zamisli filmskog režisera Emira Kusturice za potrebe snimanja njegovog filma “Život je čudo”. U svetu je poznato i kao “Kustendorf”, prelepa u parku prirode Mokra Gora, u kome živi svega 605 stanovnika, u opštini Užice.

Drvengrad je etno selo u obliku pravougaonika, čija duža osa na jednom kraju ima ulaznu kapiju, odakle polazi glavna ulica i prostire se do drugog kraja, gde se nalazi mala drvena pravoslavna crkva sa drvenim zvonikom.

Crkva je građena po ugledu na ruske crkve brvnare i posvećena je osnivačku srpske autokefalne crkve, Svetom Savi. U centru sela je trg popločan drvenom kockom i sečenim drvenim pragovima i okružen autentičnim brvnarama koje su prenete iz okolnih krajeva Srbije i Republike Srpske, u vidu skeleta i postavljene na kamene temelje.

Ulice u selu Drvengrad nose imena poznatih ličnosti iz sveta kulture i nauke. Glavna ulica nosi naziv srpskog nobelovca Iva Andrića, a postoje i ulice kubanskog revolucionara Ernesta Če Gevare, argentinskog fudbalera Dijega Maradone, srpskog glumca Miodraga Petrovića Čkalje, kao i svetski poznatih režisera Federika Felinija i Ingmara Bergmana. Jedna ulica nosi i ime jednog od najboljih tenisera na svetu, Novaka Đokovića.

Drvengrad ima galeriju slika, biblioteku, bioskop “Andergraund”, poslastičarnicu sa domaćim kolačima, restoran srpske tradicionalne kuhinje, prodavnicu suvenira toga kraja … Mistiku i fantaziju celog Drvengrada, koji liči na neki grad iz bajke, dodatno pojačavaju drvene ptice koje su postavljene na gornjem platou trga.

Stručni žiri briselske fondacije za arfitekturu “Filip Rotije” je 2005. godine Drvengrad proglasio najboljim arhitektonskim ostvarenjem u Evropi u protekle tri godine. Takođe, Drvengrad je dobio status grad-hotela sa četiri zvezdice (kao Sveti Stefan u Crnoj Gori).

Drvengrad je i mesto održavanja međunarodnog festivala “Kustendorf“, čiji je osnivač Emir Kusturica, koji je zamišljen je kao mesto susreta mladih filmskih stvaralaca i studenata režije i afirmisanih svetskih reditelja i glumaca, ali muzičkih grupa.

Poseban događaj na festivalu predstavlja “sahranjivanje filmova” na Groblju loših filmova, a prve godine na tom mestu je završio film “Umri muški 4“ (Die Hard 4). Specijalni gosti Kustendorf filmskog festivala do sada su bili režiseri Nikita Mihalkov, Abas Kjarostami i Džim Džarmuš, kao i glumci Džoni Dep i Gael Garsija Bernal.

Boravak u etno selu Drvengrad možete upotpuniti i vožnjom Šarganskom osmicom, delom pruge uskog koloseka dužine od 12 kilometara na Mokroj gori. Avantura starim parnim vozom “Ćira” će vas odvesti kroz stenovite tesnace i visoke useke između Šargana i Mokre Gore, trasom na kojoj pruga pravi neobičnu putanju u vidu broja 8.

http://162.211.81.4/wp-content/uploads/2012/11/15-Mokra-Gora-Voz-Train-Cira2.jpg
Drvengrad


U svetu jedinstvenom osmicom, spletom tunela i mostova, vešto je savladana visinska razlika od 300 metara od Mokre Gore do Šargana. Takođe, nemojte zaobići ni selo Kremna, poznato po srpskim “prorocima” Tarabićima.
 
Gde se nalazi Drvengrad i kako do njega stići?

Park prirode Mokra Gora prostire se između Tare i Zlatibora na oko 210 kilometara od Beograda i 290 kilometara od Niša.

Do Mokre Gore i Drvengrada možete stići sopstvenim prevozom, autobusom i vozom.

Ukoliko na put krećete sopstvenim vozilom, iz pravca Beograda možete krenuti preko Obrenovca do Divčibara, a zatim preko Požege i Užica do Zlatibora. Dužina puta iznosi 210 kilometara.

Možete put Mokre Gore krenuti i autoputem Beograd-Niš uključujući se u pravcu Mladenovca preko Topole, Rudnika, Gornjeg Milanovca, Čačka do Užica i zatim ka Zlatiboru. Dužina ovog puta iznosi 220 kilometara.

Do same Mokre Gore i Drvengrada dolazite putem ka Višegradu iz pravca Bajine Bašte ili Užica.

Ukoliko se odlučite za autobuski prevoz postoje redovne linije koje voze do Užica i Zlatibora odakle ćete morati da presedate na liniju koja će vas odvesti do Mokre Gore.

Vozom možete doći do Užica a zatim autobusom do Drvengrada.

Kada ste već ovde, ne propustite…

Vožnju starim „Ćirom“ na pruzi Šarganska osmica između Šargana i Mokre Gore.

Posetu Zlatiboru i zlatiborskom kraju, kao i mestu Čajetina gde morate prisustvovati tradicionalnom manifestaciji “Pršutijada” i probati neke od domaćih specijaliteta pripremanih na osnovu dobro čuvanih recepata.

Ne propustite i posetu Tari i uživajte u lepotama jezera Zaovine.

Ukoliko želite malo avanturističkog provoda posetite neverovatan biser Užičkog kraja – Stopića pećinu.

Izvor

Van mreže Nena

 • mlađi član
 • **
 • poruke: 193
 • 49 date prim. 69
« Odgovor #2 poslato: 07. avgust 2014, 23:26 »
http://i.imgur.com/l32SlFU.jpg
Drvengrad


Sve kućice u Drvengradu, kao što i ime naselja govori, napravljene su od drveta, od stabala četinara sa obližnjih planina – Mokre Gore, Tare i Zlatibora. Ulice su pokrivene kamenom i delovima starih drvenih pragova sa železničke pruge. Nedaleko je i početna stanica poznate „Šarganske osmice“ – voza koji prugom uskog koloseka „šara“ Mokrom Gorom i pruža putnicima – turistima poseban doživljaj i pogled na te predele. Od železničkih pragova su i stepeništa u Drvengradu. U sobama, restoranima i ostalim prostorijama i objektima Drvengrada takođe dominira drvo. A duž drvenog zida restoranske sale su „biblioteka“ i „vinoteka“ – naizmenično su poređane police pune najrazličitijih knjiga i vina. Na jednom delu tog zida nalaze se neobična vrata i prozor sa siluetom misteriozne devojke, koji vode neznano kuda, što podstiče maštu posetilaca da prizor tumače na svoj način i ispričaju svoju priču o tome.

delovi teksta i slike preuzeti sa: glassrbije.org

Van mreže Nena

 • mlađi član
 • **
 • poruke: 193
 • 49 date prim. 69
« Odgovor #3 poslato: 07. avgust 2014, 23:27 »
http://i.imgur.com/axuRMJG.jpg
Drvengrad


Kako je objasnio sam Kusturica, ideja da upravo na tom mestu sagradi naselje, rodila se prilikom snimanja filma „Život je čudo“ na Mokroj Gori, na trasi „Šarganske osmice“. Sa uzvišenja na kojem je film sniman, i to sa dugim prekidima zbog velike oblačnosti, pružao se pogled na brdo Mećavnik koje je bilo okupano suncem. Ko ne bi poželeo da se, u trenutku kada je veći deo planine bio pod teškim oblacima, (kažu da je Mokra Gora dobila naziv upravo zbog velike vlage) nađe na mestu gde je sunčano i toplo?

Van mreže Nena

 • mlađi član
 • **
 • poruke: 193
 • 49 date prim. 69
« Odgovor #4 poslato: 07. avgust 2014, 23:28 »
http://i.imgur.com/Bf04iKX.jpg
Drvengrad


Drvengrad je izgrađen 2003. godine, i od tada neprestano raste i menja se, ne narušavajući harmoniju sa okolinom. Ovo neobično turističko etno naselje privlači posetioce iz raznih delova sveta. U njemu se svake godine održava Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“. Za svoj projekat “Drvengrad” Emir Kusturica je 2005. godine dobio Evropsku nagradu za arhitekturu “Filip Rotije”.