Autor: Venera Tema: Feng šui  (Pročitano 2111 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Venera

 • admin
 • *****
 • poruke: 46.090
 • 4814 date prim. 5427
  • Venerin san
« poslato: 13. april 2013, 18:25 »
Feng shui

"Feng shui" se izgovara kao "fang švej", a doslovno znači - "vetar voda".


Šta je feng shui - istorijska pozadina

Kineska civilizacija svojom autentičnosću i neprekinutim kontinuitetom od nekoliko hiljada godina zauzima posebno mesto u poznatoj istoriji čovečanstva. Najmarkantnija otkrića su deo baštine ove civilizacije kao sto su otkriće papira, kompasa, vakcine, osnova kibernetike. Zadivljujuća dela duhovne kulture su bila inspiracija vrhunskim umovima Zapada u istraživanjima i otkrićima.
Feng Shui je pre svega sveobuhvatni pogled na univerzum, umeće i veština, koja propisuje način življenja u stalnoj harmoniji i ravnoteži sa ličnim okruženjem kako bi se osiguralo blagostanje.
Narodne kineske bajke prepune su priča o feng shui pripremama za uspostavljanje novih dinastija. Za prvog Ming cara, Ču Juan čang (Zhū Yuánzhāng) - siledžiju, prosjaka i razbojnika - veruje se da je uspeo da zbaci poslednjeg mongoloskog cara kako bi stvorio dinastiju Ming upravo zbog izuzetno povoljnog feng šuija na grobu svoga oca. Medjutim, nakon što je postao car, Ču Juan Čuan je naredio da se pogube svi feng šui majstori, kao i da se napišu i širom zemlje razdele - lažne feng šui knjige.
Kinezi su poznati po kultu predaka "to je neprestano gledanje u prošlost". Puno ranije nego što se feng shui (feng šui) razvio u danas poznati oblik drevni su Kinezi koristili raspored zvezda na nebu da bi pozicionirali grobove svojih preminulih. Na grobljima iz neolitskog razdoblja pronađeni su grobovi čija je glava okrenuta prema jugu pošto se za jug oduvek verovalo da donosi "dah kosmičke energije". A za Kineze bilo je vrlo bitno da njihovi umrli imaju Chi energiju(Či), jer bi nedostatak iste mogao negativno uticati na potomke. Iz takvog je pozicioniranja grobova proizašlo i smeštanje naselja.


Akvarijum
U drevnoj Kini, feng šui nije bio ezoterička disciplina koju su praktikovali samo retki članovi plemena, dapače, bio je deo sveukupne kulture. Tako je poznato prema arheološkim nalazima da su već neolitski Kinezi gradili sela unutar lukova reka što se smatra vrlo povoljnom pozicijom koja podržava umereni tok sretnog chi-a.
Prema arheoloskim nalazima prvi pisani dokument je pronadjen u podrucju Centralne visoravni i datira iz perioda ranih kineskih dinastija – Sja (Xià cháo XXI – XVI v. p. n. e.), Šang (Shāng cháo, XVI – XI v. p. n. e.) i Džou (Zhōu cháo, XI vek – 221. g. p. n. e.). To je ujedno i materijal na osnovu kojeg je potvrđen kontinuitet pomentih dinastija sa prethodnim, neolitskim kulturama Jangšao (Yangshao, oko 5. milenijuma – 3 milenijuma p. n. e) i Lungšan (Lungshan, oko 2 500 – 1 900. g. p. n. e).
Izraz "feng šui" prvi put je upotrevljen u Gao Puovoj knjizi Zongšu (Knjiga pogreba) tekstu koji se bavio rasporedom životnog daha na zemaljskom planu, no kao umetnost proricanja pod nazivom "kan-ju" bio je poznat jos u peridu (403-221 p.n.e.). "Kan" znači 'put neba', "ju" 'put zemlje', što u doslovnom prevodu znači "Put neba i zemlje". Ono što je nasleđeno iz ranijih vremena je doživelo sofisticiran razvoj u sistem revnosnog posmatranja nebeskih (vreme) i zemaljskih (unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora) sila. Bukvalnoi prevod feng šuija je «voda vetar» dva prirodna elementa kojima se nastoji odrediti ušće "čija" - mesto gde "či" jaše na vetru (feng) i smešta se u vodu (šui) što upućuje na naselja, boravište ili mesta ukopa. Figurativno, feng šui pojam predstavlja studiju uravnoteživanja prostora i vremena (nebeskih i zemaljskih energija) da bi se ostvrila harmonija življenja i stvorio podsticaj za naša osobena stremljenja.
Kako se feng šui razvijao kroz istoriju tako su i razni uticaji ostavili traga u njegovoj strukturi vremenom je poprimao sve više matematičku i naučnu prirodu.
Kineske religije
Tri glavne kineske religije odnosno filozofska učenja su taoizam, budizam i konfucijanizam. Dok se budizam prvenstveno bavi životom posle života, a konfučijanizam čovekom, taoizam se uglavnom koncentrše na prirodu i prirodni poredak i stoga je imao najveći uticaj na razvoj feng shuija.
Svet se sve više upoznaje s feng shuijem, a ova drevna kineska praksa donosi sve više koristi onima koji je primenjuju. Feng shui je pogled na svet.

Izvor: lokva.com

Van mreže Venera

 • admin
 • *****
 • poruke: 46.090
 • 4814 date prim. 5427
  • Venerin san
« Odgovor #1 poslato: 13. april 2013, 18:32 »
Ključ za srećne emocije: 6 načina da vam feng shui spasi ljubav


Nezadovoljni ste svojim ljubavnim životom? Ponavljaju vam se uvek iste greške u vezama, bezizlazne situacije ili nikako ne možete da nađete pravog... možda je vreme da preispitate prostor u kom živote. Razmestite malo stvari po stanu i sve će se promeniti. Zvuči nemoguće? Mnogi praktikanti feng shuija smatraju da je ključ sreće u rasporedu nameštaja po kući.
 


Pravilnim rasporedom nameštaja možete podstaći da se stvari u vašem ljubavnom životu značajno poprave
Najvažnije je da u svom domu stvorite okruženje u kojem će energija nesmetano „teći“ - što je pojednostavljena verzija principa na kojima se temelji feng shui. Naime, prema svojoj okolini treba da razmišljate kao o „produžetku sebe“. Iako ga većina povezuje s istočnjačkim učenjima, feng shui je u smislu uređenja prostora prisutan u svim kulturama sveta, ali se mora priznati da su Kinezima od toga napravili nauku.
Zato kada odlučite da u pomoć pozovete feng sui kako bi vam procvetao ljubavni život za početak počistite sve u kući.
Bacite sve papiriće, stare kutije, okrnjene ili pocepane stvari. Garderobu koju ne nosite više od godinu dana uredno spakujte i poklonite. Ne zaobilazite ni podrume i tavane: podrum je vaša podsvest, a tavan unutrašnje biće.

LJUBAVNI ĆOŠAK
Jugozapadni i zapadni deo životnog prostora su područja ljubavi. Ono što treba da se nalazi u njima su zdrava biljka, par svećica, figurica dvoje zaljubljenih, par životinja koji u stvarnom životu simboliziraju vernost, crveni lampion ili sveća, crvena tkanina po mogućnosti svila. Ne preterujte sa simbolima - odaberite dva, tri i održavajte taj deo stana uvek čistim i urednim. Ako se osuši neki deo vaše biljke odstranite ga dijagonalnim rezom.

SPAVAĆA SOBA
Najviše pažnje obratite na jugozapadni i zapadni deo u spavaćoj sobi. Ukoliko je krevet uz zid na kom su i vrata, premestite ga na suprotnu stranu – sprečićete svađe i negativne emocije u vezi. Pokušajte da izbegnete i da krevet bude direktno preko puta ulaza u sobu. Najbolji položaj je dijagonalno u odnosu na vrata, tako da direktan upliv vazduha koji ulazi u sobu ne „udara“ u vašu ljubavnu postelju.
Ako je spavaća soba spojena s kupatilom neka vrata budu uvek zatvorena, a daska WC šolje uvek spuštena – izbećićete širenje otpadne energije. Pobrinite se i da spavaća soba služi isključivo za odmor, opuštanje i romantiku. Ne unosite posao. Izbegavajte da stavljate oko kreveta stare porodične fotografije – teško da ćete sa slikom prabake pored kreveta imati volje za noćne igrice.

UPARIVANJE
Proverite koliko je stvari u vašem „ljubavnom području“ upareno. Što više uparenih predmeta stavite u spavaću sobu, to ćete stvoriti više „parne energije“. Bilo da je reč o slikama ili posterima na zidu, svećama, cveću, kutijama za nakit, sve što držite u sobi neka bude u paru.

NAPRAVITE MESTA
Ima li u vašem životu, doslovno, mesta za drugu osobu? Ukoliko tražite partnera, napravite u svojem domu mesta za tu osobu. Kako? Ostavite pokoju praznu fioku, neka pored kreveta s obe strane bude noćna lampa, neka se krevetu lako prilazi s obe strane. Pošaljite jasnu poruku svemiru da u vašem domu ima mesta za dve duše.

PATKICE
Mandarinske patke su simbol vernosti i braka. One, kada pronađu partnera ostaju s njim do kraja života. Upravo zato je statua ili slika s ovim slatkim bićima u paru idealan ukras za vaš dom.
Osim patkica, mogu da posluže i divlje guske ili golubovi. Najbolje je da budu od poludragog kamenja, providnog ili ružičastog kvarca, turmalina ili crvenog korala. Nemojte da odaberete drvene patkice.PROMENITE BOJE
Boja romantike je ružičasta, a boja strasti crvena. Naravno, to ne znači da trebate celu sobu da okriečite u ružičasto. Pokoji ružičasti jastuk, tepih i dve roze sveće učiniće svoje.
S crvenom ne treba preterivati. Ako ubacite previše crvene u svoj životni prostor, to bi moglo da podstakne raznorazne rasprave i prepirke. Ako imate crveni lampion u jugozapadnom delu sobe to će biti sasvim dovoljno. Ne postavljajte ga prenisko, neka bude u ravni grudi ili očiju.Izvor: zena.blic.rs

Van mreže Venera

 • admin
 • *****
 • poruke: 46.090
 • 4814 date prim. 5427
  • Venerin san
« Odgovor #2 poslato: 13. april 2013, 18:35 »
U kuhinji leži blagostanje - uredite je prema feng šuiju

Kuhinja je jedno od najvažnijih mesta u svakom stanu. Poklonici feng šuija bi rekli da je ona ključna prostorija svakog doma jer obezbeđuje blagostanje i prosperitet. Evo osnovnih principa koje treba poštovati da bi se ispunio taj cilj."Bazična feng šui pravila su univerzalna i mogu se primeniti na svaku kuhinju", tvrdi Merilen Tul, arhitekta i dizajner u knjizi "Moderan život".

KOMANDNA POZICIJA
- Nove kuhinje su uvek u sklopu trpezarije, ali za razliku od starinskih velikih kuhinja sa prostorom za obedovanje, dizajnirane su tako da omogućuju da dvoje ljudi kuva u isto vreme. Na taj način onaj ko radi nešto u kuhinji nije izolovan od ostalih članova porodice ili od gostiju sa kojima će podeliti hranu - kaže Merilen Tul.
Onaj ko kuva treba da bude na 'komandnoj poziciji' ispred šporeta, ali tada ne treba da bude okrenut leđima ulazu u kuhinju. Ako ne možete drugačije da postavite šporet, ona predlaže sledeći trik: postavite iznad šporeta ogledalo ili neku drugu površinu koja reflektuje svetlo. Najbolje rešenje je ipak 'kuvarevo ostrvo', jer se sa njega vidi čitav prostor, svaka stvar može najbrže da se dohvati ili odloži, može da se razgovara s gostima ili da se motri na decu.ZELENA ILI PLAVA
Od toplih boja, u kuhinji ne bi trebalo koristiti crvenu ni roze, preporučuju se bela, svetlozelena i svetloplava. Feng šui pravila usklađuju pet energija - zemlju, metal, drvo, vatru i vodu. Pošto je kuhinja mesto vatre i vode, bela je najbolja jer posreduje između ta dva elementa.
- Ove boje se dobro uklapaju i u novi dizajn kuhinjskih elemenata koji obiluju hromom - kaže Merilen Tul. - Neonska svetla preskočite, ona ne prijaju očima, mogu dovesti do visokog pritiska i glavobolje. Ako ih ipak stavite zbog ekonomičnosti, koristite neonske sijalice punog spektra.KUVANJE U TROUGLU
Osnova kuhinje trebalo bi da bude u obliku trougla, jer to dozvoljava maksimum efikasnosti i minimum nepotrebnog kretanja. Šporet i mikrotalasnu rernu (vatra) treba odvojiti od frižidera i sudopere (voda). Treba ih odvojiti drvenim elementima, ili nečim što predstavlja drvo, kao što je biljka ili slika biljke.
Važno je da se što ravnomernije koriste sve ringle, jer to simbolizuje dobijanje novca iz više izvora. Feng šui odbacuje mikrotalasne rerne zbog elektromagnetnih polja, ali i zato što savetuje čoveku da uspori tempo, da bude svestan svake svoje aktivnosti i da sve što radi radi sa potrebnom pažnjom.

Izvor: zena.blic.rs

Van mreže Venera

 • admin
 • *****
 • poruke: 46.090
 • 4814 date prim. 5427
  • Venerin san
« Odgovor #3 poslato: 08. maj 2013, 09:14 »
Feng shui pravila za ljubavnu harmoniju u spavaćoj sobi

Japancima su uslovi stanovanja veoma važni pošto smatraju da oni utiču na zdravlje, ljubav, ali i na slaganje partnera u seksu. Stoga doslovce poštuju pravila veštine feng shui, koju su doduše preuzeli od Kineza, i prema njima uređuju dom.


Japanci svoj kompletan život baziraju na Feng Šui pravilima. Pokušajte da neka od njih primenite i u svom životu
ULAZ NE SME BITI NA SEVERU
Prozori, ulazna vrata i toalet ne bi trebalo da se nalaze na severnoj strani kuće jer će se to loše odraziti na potenciju muškarca. U kuću koja krši feng shui pravila postepeno se useljava nesreća i seksualni život zamire. Muž i žena se sve češće svađaju, obolevaju ili, u najboljem slučaju, postaju osobenjaci koje okolina izbegava.

POSIPAJTE SO PO KUĆI
Ako ne možete da zatvarate prozore, menjate poziciju ulaznih vrata i kupatila, dva puta mesečno, prvog i petnaestog dana, pospite malo soli po kući. Tako ćete neutralisati negativne uticaje, pročistiti međusobne odnose i poboljšati svoj seksualni život. Najvažnije je da solju pospete dnevnu sobu ili neku drugu prostoriju u kojoj svi ukućani provode najviše vremena.

STVORITE HARMONIJU
U kućama koje na severnoj strani imaju nekakvu izbočinu potencija muškarca se pojačava, seksualni život para koji u njoj živi postaje sve bolji i harmoničniji. Međutim, ukoliko kuća ima bilo kakvo udubljenje na severnoj strani, muškarac gubi potenciju, a žena interesovanje za seks. Oboje postaju hronično umorni.Izborite se s prljavštinom
Feng shui propisuje da u životnom i radnom prostoru uvek mora da vlada savršena čistoća jer u suprotno neće biti napretka ni dobrog seksa. I zato, ako su vam se trenuci romantike i nežnosti proredili, krpe, metle i četke u ruke, i prionite na posao. Očistite dom, najbolje zajedno, pa će i vaš seksualni život procvetati.ZASADITE BREZU
Kada Japanci žele da poprave seksualni život, jednostavno zasade brezu ili neko drugo lepo drvo u dvorištu.
Sadnica će najbrže rasti u severnom delu dvorišta, a uporedo s njom i vaša sreća.
 
GDE VAM JE TELEFON
Harmonija u kući i seksualni sklad zavise i od pozicije telefona. Japanci telefone drže na jugoistoku stana ili kuće, jer su ubeđeni da će im tako stizati samo dobre vesti.
Oni tvrde da im pravilan položaj telefona obezbeđuje iharmoniju u seksu.

PAZITE GDE VAM JE UZGLAVLJE
Ako imate mogućnost izbora, potrudite se da spavaću sobu smestite u severozapadni deo kuće ili stana da bi muškarac koji u njoj spavaju bio potentniji, a seksualni život para bolji. Međutim, ako se spavaća soba nalazi na jugozapadu doma, muškarac i žena, koji su do tada imali dobre seksualne odnose, počeće da gube interesovanje jedno za drugo. Uzglavlje na severnom zidu kuće učiniće muškarca potentnijim.

Izvor: zena.blic.rs

Van mreže Venera

 • admin
 • *****
 • poruke: 46.090
 • 4814 date prim. 5427
  • Venerin san
« Odgovor #4 poslato: 15. maj 2013, 09:07 »
Ove stvari pod hitno morate izbaciti iz svog domaFeng shui, kineska vještina uređenja prostora i življenja u skladu s njim, nalaže da nije sva samo u pozicioniranju predmeta, jer svaki od njih nosi svoju energiju. Postoje i predmeti čija energija u domu nije nimalo pozitivna.

Suho cvijeće
Suho cvijeće stvara loš feng shui zbog toga što ostavlja nepokretnu energiju. Kad negdje ponosno izložite suho cvijeće postaje teško živjeti u trenutku. Možda ćete čeznuti za djetinjstvom ili bivšim ljubavima. Možda ćete se čak osjećati kao da vas izdaje snaga. Zato bi najbolje bilo da se riješite buketića kojeg čuvate još od maturalne večeri i investirate u svježi buket.

Nefunkcionalni aparati
Stručnjaci za feng shui smatraju da elektronske naprave predstavljaju snagu i moć. Slomljeni, nefunkcionalni aparati ili elektronika s vremenom će se manifestirati u vašem životu u obliku zdravstvenih problema, propale veze ili gadne situacije na poslu. Ili popravite tu tehniku ili je bacite.

Uvenule biljke
Biljke u feng shuiju simboliziraju rast, ali samo ako rastu. Ako vam sobne biljke umiru, stvorit će vam probleme. Možda će vam biti teško ustati ujutro, a na poslu ćete se možda osjećati umorno i neproduktivno. Štoviše, moguće je i da ćete biti suviše umorni i za seks. Ako biljke pate zbog vaše nemarnosti, bacite ih i nabavite zdrave biljke o kojima ćete se više brinuti.

Lijekovi kojima je prošao rok trajanja
Osim što se ne preporučuje konzumacija lijekova i kozmetike nakon isteka roka trajanja, čini se da je njihovo čuvanje loše za dom. Oni prema feng shuiju sadrže toksičnu energiju koja vam uvelike može otežati opuštanje, kako tjelesno tako i psihičko, prilikom odmora. Zato pregledajte ormariće i kutije i riješite se svih lijekova kojima je prošao rok trajanja. Lakše ćete se osloboditi tjeskobe i više ćete uživati u slobodnom vremenu.Stara hrana u hladnjaku
Feng shui hranu vidi kao simbol sposobnosti da primate i dajete ljubav. Stoga hladnjak pun stare, pokvarene hrane može ozbiljno ugroziti vašu vezu. Pregledajte ga jednom tjedno , ali ne zaboravite ormariće i druga mjesta na kojima čuvate hranu. bacite sve što nije jestivo.

Fotografije bivših ljubavi

Čak i ako ste u dobrim odnosima s bivšim partnerom, nije zdravo izlagati njihove fotografije na vidljivim mjestima. Fotografije same po sebi sadrže snažnu energiju i imaju veliki utjecaj na vašu podsvijest. Ako želite napraviti mjesta u životu za trajnu i zdravu ljubavnu vezu, pospremite stare fotografije u albume ili kutije. To će biti simbol vaše želje za novom vezom koju ćete onda i lakše privući.

K.H. / RedLotusLetter

Van mreže Venera

 • admin
 • *****
 • poruke: 46.090
 • 4814 date prim. 5427
  • Venerin san
« Odgovor #5 poslato: 27. septembar 2013, 09:37 »
Feng Shui spavaće sobe

Spavaće sobe utiču na Vaše zdravlje i bogatstvo. Ako imate osećaj da vas nešto u vašoj spavaćoj sobi uznemirava, jednostavno uklonite dotični predmet.

http://i.imgur.com/NveZOTV.jpg
Feng šui


Povoljan oblik- Najpovoljniji oblik za spavaću sobu je oblik kvadrata ili pravougaonika. Ukoliko je oblik vaše spavaće sobe nepravilan, bilo bi dobro da se u svrhu postizanja uravnoteženog efekta poslužite ukrasnim predmetima, slikama kojima dominiraju lepe boje i nameštajem.

Ako imate osećaj da vas nešto u vašoj spavaćoj sobi uznemirava, jednostavno uklonite dotični predmet.

Osvetljenje i slike- Lampe neposredno iznad uzglavlja nisu dobre, umesto toga bolje je da se nalaze sa strane. Slika pored kreveta je odlična, pod uslovom da je prizor podesan za spavaću sobu. Nepodesni prizori su divlje životinje, bilo kakva voda, zmaj ili bilo koje božanstvo.Položaj toaleta- Štetnost toaleta u odnosu na položaj kreveta može se ispoljiti na više načina. Kada je krevet postavljen uza zid, a toalet se nalazi sa druge strane, nije dobar položaj i potrebno je premestiti krevet. U slučaju da to nije moguće, poslužite se tapetama ili obojite zid u tonove u kojima ima crvene boje, kako biste simbolično sagoreli lošu energiju koja kroz njega prodire. Pazite da vrata od toaleta ne budu naspram kreveta, a pobrinite se da se vaš krevet nikako ne nadje ispod toaleta na spratu.

Pod u spavaćoj sobi- Pod u spavaćoj sobi je dobro pokriti jednobojnim tepihom, tako da krevet stoji na tepihu a ne na daskama. Lamelni parketi ili oni koji se slažu u uzorak riblje kosti nisu dobar feng šui u spavaćoj sobi, jer predstavljaju sukobljenu energiju.

enterijer.rs

Van mreže Venera

 • admin
 • *****
 • poruke: 46.090
 • 4814 date prim. 5427
  • Venerin san
« Odgovor #6 poslato: 26. oktobar 2014, 12:15 »
Feng šui stručnjaci upozoravaju: 5 mesta u domu na kojima je voda zabranjena

Voda je element nepravilnog oblika! Prejako aktivirana donosi neodlučnost, dok nedostatak vodene energije donosi finansijske probleme. Ukoliko želite blagostanje u kući, držite se sledećih saveta...

   
http://i.imgur.com/8yx3bbs.png
Feng šui


Voda, po principima feng šuija, može doneti neizmernu sreću i blagostanje, ali morate se pridržavati osnovnih pravila za njeno korišćenje.

Kako biste aktivirali vodenu energiju, potrebno je nešto što simbolisati taj element. To može biti stvarna vodena masa ili slika vode. Dodatno pojačanje vodene energije pomoći će neki metalni element.

Osim što morate poštovati dole navedene zabrane, vodite računa da vam je voda uvek sveža, bistra, da teče i žubori i da je na povoljnom mestu po feng šuiju. Evo na kojih 5 mesta u domu nemojte stavljati posude, vaze ili akvarijume sa vodom:

Voda sa desne strane ulaznih vrata

Odnosi se na vodu unutar doma kao i onu izvan njega. Ovakva lokacija bilo koje količine vode značila bi nepovoljnost za vašu porodice ako ste u braku, i/ili vrlo lošu reputaciju, ako niste u braku. Oženjenim muškarcima ova voda navodno donosi brojne prilike za preljubu, koje će oni, pod uticajem nepovoljnog feng šuija, kad-tad i iskoristiti, ma kako odani i čestiti inače po prirodi bili.

Stoga je vrlo važno pobrinuti se da vam se akvarijum, fontana, jezerce ili vodeno-cvetni aranžmani nikada ne nađu na tom, nepovoljnom položaju.

Ako je ikako moguće postavite vodopad ili fontanu s leve strane ulaznih vrata, što je posebno povoljno. Voda neka uvek teče ka domu, a ne od njega i neka bude udaljena barem nekoliko metara od ulaznih vrata.

Više: 7 rizičnih predmeta koji vam kradu energiju u kući.

Voda u spavaćoj sobi

Voda koja se koristi u feng šuiju svrhe uvek je Yang. Spavaća soba uvek treba biti malo više Yin. Stoga voda u spavaćoj sobi postaje Yin i deluje nepovoljno. Šteti zdravlju i skladnim bračnim odnosima. Nije poželjno čak niti postavljanje slike s motivom vode u spavaćoj sobi, a kamoli prave vode. Stručnjaci tvrde da vam čaša s vodom na noćnom ormariću neće naštetiti.

Više: Feng šui pravila za sređivanje kuće.

Voda iza leđa

Ovo se odnosi na akvarijum, sobne fontane i slike s motivom vode koji vam se mogu naći izvan vidokruga, a iza vaših leđa dok sedite i odmarate ili radite. Ne odnosi se na slavine i vaze.

Takođe, isto upozorenje je i za potok ili reku koja priteče iza vašeg doma, kao i za jezerce ili fontanu iza kuće. Ovako locirana voda donosi vam nesreću u vidu izdaje na poslovnom i privatnom planu od ljudi od kojih biste to najmanje očekivali. Neočekivani problemi zaskočiće vas, ako se ne pobrinete da ovaj moćni element uvek držite pod nadzorom.

Naravno, ako je reka, jezero ili potok iza kuće - to je nemoguće promeniti i zato postoje korektivna sredstva koja će vam savetovati feng šui stručnjak.

Više:5 kratkih feng šui lekcija.

Nepovoljna voda

To je voda koja je ustajala, zamutila se, smrdi, u kojoj nešto truli. To može biti akvarijum koji niste na vreme očistili, vaza kojoj je neophodna hitna promena vode.

To može biti i obična čaša vode koju ste spustili na neko neuobičajeno mesto, na primer na policu za knjige i potpuno zaboravili, a ona sada danima skuplja prašinu i privlači bolest i nesreću.

Voda ispod stepenica

Ovo je još jedno mesto na kojem ne želite imati ništa vodeno, pogotovo ako imate decu. Vaze s cvećem, vodeni aranžmani, akvarijumi, sobne fontane mogu se činiti na prvi pogled kao idealna dekoracija za prazan prostor pod stepenicama, ali imajte na umu da hodajući stepenicama vi simbolički gazite po ovim vrednim feng shui simbolima bogatstva i blagostanja i time ih omalovažavate.

Kako prostor ispod stepenica direktno utiče na sreću dece i potomstva, bilo da oni žive s vama ili su odrasli i odselili se, postavljanje vode na ovom mestu donosi im veliku finansijsku štetu.

Izvor: Atma.hr