Autor: Venera Tema: Pogače  (Pročitano 162 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Venera

  • admin
  • *****
  • poruke: 46.082
  • 4807 date prim. 5423
    • Venerin san
« poslato: 12. april 2013, 12:51 »
[hide]Uskršnja pogača

http://i.imgur.com/xJ6bH2u.jpg
Pogače


Potrebni sastojci:
1 kg brašna, kvasac, 3 jaja, 5 kašika ulja, 150 ml mlijeka, 250 ml vode, 50 grama putera, 1 kašika soli, 1 kašika šećera, susam
 
Priprema
Izmiješati mlijeko, kvasac i 1 kašiku šećera i ostaviti da odstoji. Umijesiti tijesto od brašna, soli, šećera, dodati jaje, ulje i kvasac. Dolivati vodu. Prekriti i ostaviti da naraste sat vremena.
 
Nadošlo tijesto razviti oklagijom, premazati puterom, uviti u rolnu. Isjeći rolnu na 8 djelova. Redjati ih u podmazanu tepsiju. Ostaviti 20-ak minuta, zatim premazati žumancetom, posuti susamom i peći na oko 200C pola sata.

Izvor: monnamagazin.me

Van mreže Estela

  • Maratonac
  • *****
  • poruke: 5.569
  • 457 date prim. 687
« Odgovor #1 poslato: 10. avgust 2014, 22:53 »
Somun



Za tijesto:
1 kg bijelog brašna,
50 g svježe germe,
1 kašičica šečera,
2 kašičice soli,
7,5 dl mlake vode,
2 kašičice maslinovog ulja
Za premazivanje:
1 žumanjak,
2 kašike pavlake/vrhnja
Priprema:
U brašno izmrviti germu, dodati šečer i so. Mlakom vodom zamijesiti mekano tijesto. Miješati tako, dok pod prstima ne osjetite mjehuriće zraka koji počnu pucketati, nakon 5-6 minuta.
Kad ste tijesto umijesili, dodajte ulje uz rub posude pa lagano okrenite tijesto tako da ulje bude sa svih strana tijesta. Zdjelu u kojoj ste mijesili tijesto, pokriti sa plastičnom folijom i ostaviti na toplom da odstoji. Možete ga staviti u pećnicu na 40 stepeni.
Kad je tijesto udvostručilo zapreminu, lagano ga premijesite i ostavite da nadolazi. Ovaj proces obnovite još dva puta.
Nakon trećeg puta kada je tijesto uzraslo, istresite ga na brašnom posutu radnu plohu i podijelite na 10 hrpica.
Svaku hrpicu tijesta premijesite na brašnu i stavljajte na mekinjama i brašnom posut pleh iz pećnice, naopako okrenut. Nakom 10-tak minuta, tijesto rastanjite tako što šake skupite u pesnicu. Ostavite ga da odstoji još desetak minuta.
Nožem napravite mrežu po lepinjama/ somunima, zatim ih premažite sa umućenim žumancetom u koje ste dodali pavlaku/vrhnje. Sada uzeti viljušku i izbosti tijesto. Ostaviti ga da nadolazi pa opet izbosti više puta.
Pećnicu ugrijati na maksimum, u nju staviti pleh (bez lepinja) da se dobro ugrije, a onda nakon što se pleh ugrijao, brzo prebaciti lepinje sa pleha na kojem su nadolazile na vrući pleh u rerni. Lepinje/somune peći 4-5 minuta dok ne nadođu i dok ne dobijte svijetlo smeđu boju.
Vrijeme pripreme: 1 sat i 30 minuta
Za tijesto:
1 kg bijelog brašna,
50 g svježe germe,
1 kašičica šečera,
2 kašičice soli,
7,5 dl mlake vode,
2 kašičice maslinovog ulja
Za premazivanje:
1 žumanjak,
2 kašike pavlake/vrhnja
Priprema:
U brašno izmrviti germu, dodati šečer i so. Mlakom vodom zamijesiti mekano tijesto. Miješati tako, dok pod prstima ne osjetite mjehuriće zraka koji počnu pucketati, nakon 5-6 minuta.
Kad ste tijesto umijesili, dodajte ulje uz rub posude pa lagano okrenite tijesto tako da ulje bude sa svih strana tijesta. Zdjelu u kojoj ste mijesili tijesto, pokriti sa plastičnom folijom i ostaviti na toplom da odstoji. Možete ga staviti u pećnicu na 40 stepeni.
Kad je tijesto udvostručilo zapreminu, lagano ga premijesite i ostavite da nadolazi. Ovaj proces obnovite još dva puta.
Nakon trećeg puta kada je tijesto uzraslo, istresite ga na brašnom posutu radnu plohu i podijelite na 10 hrpica.
Svaku hrpicu tijesta premijesite na brašnu i stavljajte na mekinjama i brašnom posut pleh iz pećnice, naopako okrenut. Nakom 10-tak minuta, tijesto rastanjite tako što šake skupite u pesnicu. Ostavite ga da odstoji još desetak minuta.
Nožem napravite mrežu po lepinjama/ somunima, zatim ih premažite sa umućenim žumancetom u koje ste dodali pavlaku/vrhnje. Sada uzeti viljušku i izbosti tijesto. Ostaviti ga da nadolazi pa opet izbosti više puta.
Pećnicu ugrijati na maksimum, u nju staviti pleh (bez lepinja) da se dobro ugrije, a onda nakon što se pleh ugrijao, brzo prebaciti lepinje sa pleha na kojem su nadolazile na vrući pleh u rerni. Lepinje/somune peći 4-5 minuta dok ne nadođu i dok ne dobijte svijetlo smeđu boju.
Vrijeme pripreme: 1 sat i 30 minuta

izvor:bošnjak ks