Autor: DarkCharmer Tema: Sve tajne simbola  (Pročitano 2145 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže DarkCharmer

 • VIP član
 • *****
 • poruke: 14.087
 • 1857 date prim. 2121
« poslato: 26. mart 2013, 10:32 »
Misteriozni simboli zbunjuju arheologe

Misteriozni reljefi u kamenu uklesani pre više hiljada godina koji su nedavno otkriveni ispod Jerusalima i dalje zbunjuju arheologe...

Izraelski radnici koji su otkopali kompleks soba uklesanih u stenu u najstarijem delu grada nedavno su pronašli tri isklesana simbola "V" jedan pored drugog na podu jedne od soba. Ko ih je isklesao i zašto, za sada je misterija.

http://i.imgur.com/fonHXwS.jpg
Sve tajne simbola


Arheolozi koji rade na iskopini toliko su zbunjeni otkrićem da nisu u mogućnosti čak ni da predlože neku teoriju, rekao je Eli Šukron, jedan od dvojice direktora iskopavanja.

"Znaci su veoma čudni i veoma intrigantni. Nikada nisam video nešto slično", rekao je on.

Reljefi su pronađeni na lokalitetu poznatom kao Davidov grad, politički osetljivoj iskopini u palestinskom delu grada koju vode izraelski arheolozi i koju finansira nacionalistička jevrejska grupa. Prostorije su iskopane kao deo istraživanja utvrđenja oko Gihon izvora, jedinog prirodnog izvora vode u drevnom gradu.

Moguće je da su znaci načinjeni pre 2.800 godina i da su bili deo drvene strukture koja je stajala na tom mestu, a možda su imali i neku svoju svrhu - poput ritualne funkcije.

Arheolozi, uglavnom, kada se nađu licem u lice sa nekim neobičnim predmetom mogu makar da pretpostave njegovu prirodu, ali u ovom slučaju niko, uključujući i spoljne saradnike, nema ideju o čemu se radi.

http://i.imgur.com/sSCzXz8.jpg
Sve tajne simbola


Slična oznaka već je jednom pronađena na istom nalazištu. Na mapi ekspedicije od pre jednog veka, koju je predvodio britanski istraživač Monegju Parker i koji je tražio izgubljena blaga Jevrejskog hrama u Jerusalimu u periodu 1909-1911. godine, nalazi se i nacrtano "V" u jednom od podzemnih tunela. Savremeni arheolozi još nisu otkopali tu oblast.

Keramički ostaci pokazuju da su sobe poslednji put korišćene oko 800 godine pre nove ere, kada su judejski kraljevi vladali Jerusalimom. U to vreme sobe su, kako se čini, bile ispunjene kamenjem kako bi podržavale odbrambeni zid.

Za sada se ne zna da li su prostorije izgrađene u to vreme ili vekovima ranije.

Takođe se ne zna ni svrha celog kompleksa. Prave linije zidova i nivelisani podovi pružaju dokaze o pažljivoj izgradnji, a i sove su locirane u blizini najvažnijeg mesta u gradu - izvora - što navodi na zaključak da je kompleks bio od izuzetnog značaja.

Neobično otkriće u sobi pored one sa čudnim oznakama - kamen poput nadgrobnog koji je ostavljen da stoji i kada je soba zatrpana - moglo bi da pomogne u rešavanju zagonetke.

Takvo kamenje korišćeno je na starom Bliskom istoku kao mesto rituala ili kao memorijal precima, tvrde arheolozi. Kamen je ostatak paganskih verovanja koje su izraelski sveštenici želeli da iskorene. To je, takođe, prvi kamen takve vrste koji je pronađen netaknut u Jerusalimu.

Ritualni kamen ne znači, međutim, da je ceo kompleks bio hram. Moguće je i da je kamen služio kao oznaka mesta rezervisanog za tu vrstu obreda.

Budući da stručnjaci nisu u stanju da smisle teoriju o urezima, ceo arheološki tim objavio je na Fejsbuku fotografiju ureza i zatražio predloge. Predlozi su išli od "sistema za drvene ploče koje su držale neki drugi predmet" do kalupa u kojima se topio metal, egipatskih ili starohebrejskih slova do "simbola za vodu, naročito jer je blizu izvora".

Iskopavanje u Davidovom gradu je najpoznatija i politički najosetljivija arheološka ekspedicija u Svetoj zemlji. Nazvano po kralju za koga se veruje da je vladao ovim mestom pre 3.000 godina, lokalitet se nalazi u današnjem istočnom Jerusalimu koji je 1967. godine okupirao Izrael.

Palestinci žele baš taj deo grada za svoj glavni grad.

Iskopavanje finansira jevrejska ordanizacija Elad koja, takođe, pomaže i preseljenje jevrejskih porodica u to palestinsko predgrađe, kao i u ostale delove istočnog Jerusalima kako bi sprečili bilo kakvu buduću eventualno podelu grada.

Palestinci i pojedini izraelski arheolozi kritikovali su iskopavanja tvrdeći da se previše fokusira na jevrejsku prošlost, što arheolozi koji rade na iskopavanju demantuju.

media1.rs

Van mreže Lola

 • član
 • ***
 • poruke: 354
 • 183 date prim. 124
« Odgovor #1 poslato: 26. mart 2013, 20:29 »
Svako zasto ima i svoje zato i sada i nekada. U praistoriji covek se recimo plasio munje i groma jer nije znao da ih objasni. Danas znamo kako dolazi do te pojave i nemamo obicaje da prinosimo zrtve bogovima da bi nam dali kisu i slicno... Hocu da kazem da svako vreme nosi nesto svoje, svoja verovanja, svoje obicaje...

Van mreže DarkCharmer

 • VIP član
 • *****
 • poruke: 14.087
 • 1857 date prim. 2121
« Odgovor #2 poslato: 03. april 2013, 10:50 »
Simboli- Jin-Jang I deoSimbol jin-janga viđamo na sve strane.  Koristi se u logoima, na koricama knjiga, u Nju ejdz pokretu, u borilačkim veštinama, itd. “Jin i jang se smatraju suprotnostima. Jin predstavlja večnost, tamu, žensko, levu stranu tela itd. Jang je njena suprotnost i predstavlja istoriju, svetlost, mušku, desnu stranu tela itd.” “Jang je muško, pozitivno i predstavljeno Suncem. Jin je žensko, negativno i predstavljeno Mesecom”, kaže Pol E. Dezotel (Paul E. Desautels) u knjizi  Carstvo dragulja (The Gem Kingdom). “Sam simbol datira bar do IV veka pre Hrista i identifikovan je kod istočnih filozofskih religija konfučijanizma, budizma i taoizma. U Zapadnom svetu odavno je usvojen u simboliku mita, magije, astrologije i vešti čarenja.” Knjiga pod naslovom Crna magija, bela magija (Black Magic, White Magic) ovako objašnjava  jin-jang:
“Drevni magijski znak zvan jin-jang prvi put se pojavio negde oko III veka pr e Hrista u Kini. T ajamblem postao je omiljeni znak VRAČEVA i mistika po celom Orijentu jer i on obuhvata tako mnogo mogućih značenja.”

jin-jang-sa-8-trigrama-liveni-180x180Jedna čuvena veštica,  Sibil Lik (Sybil Leek), koja sebe naziva “gospodaricom okultnog”, tvrdi da je jin-jang teorija: “… ideja koja je nadahnula stvari kao što su kineski boks, kontrola disanja (korišćena u jogi, meditaciji itd), upotreba raznih trava, i neke prilično erotske seksualne vežbe osmišljene da nahrane jang uz pomoć jina. Ona dodaje: “Za taoizam je ključna ideja jina i janga”. “Prema drevnim kineskim filozofima, u početku je bio Tao.  Ali onda se Tao podelio na dva prvobitna principa, jang i jin. A iz mnogih kombinacija janga i jina pojavilo se sve drugo u svetu. Jang i jin su proizveli ‘pet elemenata’, koji su metal, drvo, vatra, voda i zemlja. Sve u životu je u stalnom stanju toka; zapravo, jedina stvar u koju možete biti sigur nije to da će se ona promeniti.”

Još jedna knjiga kaže:“Jang-jin simbol je jedan od najlakših za prepoznavanje i razumevanje. On predstavlja dve suprotnosti, sukobljene sile koje se nalaze u svakoj akciji, i koje su odgovor ne za dinamični univer zum… Jang i jin operišu uuniverzumu prvenstveno kroz delovanje pet elemenata: Zemlja (Saturn), Voda (Merkur), Metal (Venera), Drvo (Jupiter) i Vatra (Mars). Ovi elementi pod vodstvom pet planeta for miraju, sa Suncem i Mesecom, sedam vladara. A svaki od tih elemenata može biti jang ili jin, tako da kombinacije svih njih mogu proizvesti mnoštvo mogućnosti i astroloških alternativa. Svaki, naravno, ima svoj simbol, koji se može urezati — a vrlo često je i bio urezivan – u kožu životinja i ljudi.”  Koncept jina i janga (takoje nazivan i T ai-gi-tu), igra važnu ulogu i u mnogim drugim okultnim radnjama. Na primer , Rečnik misticizma (The Dictionary of Mysticism) kaže sledeće o praksi šu-šu (shu shu):
“šu-šu: drevni kineski sistem magije, proricanja sudbine i okultnih radnji, uključujući astrologiju, tumačenje snova, veštinu koordinisanja ljudskih aktivnosti uz pomoć aktivnog i pasivnog principa univerzuma (jin-jang) i Pet elemenata (vuhsing (wuhsing)) Koncept jina i janga (takođe nazivan i T ai-gi-tu), igra važnu ulogu i u mnogim drugim okultnim radnjama………

misterije.info
Van mreže DarkCharmer

 • VIP član
 • *****
 • poruke: 14.087
 • 1857 date prim. 2121
« Odgovor #3 poslato: 03. april 2013, 11:03 »
PentagramPet ravnih linija koje se međusobno presecaju i na taj nacin oblikuju zvezdu sa pet kraka. Formalno je poznat kao pentagram. Jedan je od najstarijih simbola na svetu, koristio se pre više od cetiri hiljade godina pre Hrista. Crtajuci pentagram, crte se automacki dele na segmente prema božanskoj proporciji. Mera svih crta u pentagramu jednaka je broju PHI, a to ovaj simbol čini osnovnim izrazom božanske proporcije i od davnina je bila simbol lepote i savršenosti povezan sa boginjom i svetom ženstvenošcu. Pentagram je primarno paganski verski simbol.Ali, ako ste odmah pomislili da je simbol djavola, varate se.
U današnje vreme izraz paganski gotovo je jednak izraz djavola, što je velika zabluda. Koren reci zapravo dolazi od latinske reci paganus što znači onaj koji nastanjuje selo. “Pogani” su doslovno neindoktrinirani seljaci koji su se držali starih, ruralnih rituala štovanja prirode. Zapravo, strah Crkve od onih koji žive u ruralnim sredinama bio je toliko jak, da je iz reci seljak, engleski villager, izvedena rec vilain, što znaci pokvaren covek.
pentagram2

Hollywood je od zvezde petokrake napravio klišej u filmovima o satonskim serijskim ubicama iza kojih obicno na zidu ostaje nažvrljana na zidu stana nekog satonista zajedno s drugim navodnim demonskim znakovima.Pravo poreklo pentagrama zapravo je prilicno pobožno. Pentagram je predhršcanski simbol povezan s obožavanjem prirode. U davnini ljudi su zamišljali da je svet podeljen na dve polovice, mušku i žensku. Njihovi bogovi i boginje održavali su ravnotežu moći, jing i jang. Kada bi muškarac i žena bili u ravnoteži, svetom bi vladao sklad. Kad ne bi, vladao bi haos.

646px-Venus_pentagram pentagram6Pentagram predstavlja žensku polovicu svih stvari. U konceptu istoričara religija, on se naziva “sveta ženstvenost”. U svojoj najspecificnijoj interpretaciji, pentagram simbolizuje Veneru – boginju ženske polne ljubavi i lepote. Rana religija se temelji na božanskom poretku prirode. Boginja Venera i planet Venera bili su jedno te isto. Boginja je imala svoje mesto na nocnom nebu i zvali su je mnogim imenima Venera, Istocna zvezda, Ištar, Astarte, a sva ta imena bila su snažno povezana s konceptima prirode i majke zemlje. Graficko poreklo pentagrama i njegove veze s Venerom, možda je i njegovo najzanimljivije svojstvo. Poznato je da planeta Venera iza sebe svakih osam godina za pomrcine neba ostavlja savršeni trag pentagrama. U davnini je ljude taj
fenomen toliko iznenadio da su Venera i njezin pentagram postali simboli savršenstva,lepote i ciklicnih kvaliteta polne ljubavi. U cast Venerine magije, Grci su se poslužili njenim osmogodišnjim ciklusom kao modelom za održavanje Olimpijskih igara.

U današnje vrijeme malo ljudi zna da cetverogodišnji raspored suvremenih Olimpijskih igara još uvijek slijedi Venerine polu-cikluse. Još manje ljudi zna da je zvijezda petokraka zamalo postala službeni pecat Olimpijskih igara ali da ju je u zadnji tren zamijenilo pet medusobno povezanih krugova kako bi se bolje odrazio duh zajednišva i sklada olimpijskih igara. Simboli su vrlo otporni na promjene, ali pentagram je promijenila
rimokatolicka crkva. Kao dio vatikanske kampanje da izbrišu poganske vjere i preobrate mase u kršcanstvo, Crkva je lansirala lažnu kampanju protiv paganskih bogova i boginja preinacuci njihove božanske simbole u simbole zla. To je vrlo cesta pojava u razdobljima previranja. Novonastala sila preuzima postojece simbole i degradira ih, pokušavajuci izbrisati njihovo znacenje. U borbi izmedu poganskih i kršcanskih simbola, poganski su izgubili bitku. Posejdonove osti postale su vražje žezlo, šiljasta kapa koja je predstavljala mudrost postala je simbol vještica, a Venerin pentagram djavolji znak. Kako bi bilo još bolje vojska Sjedinjenih Americkih Država takoder je iskvarila pentagram. On je sada najistaknutiji americki simbol rata. Crta ga se na mlažnjacima i nailazimo ih na ramenima generala.


Wu Xing (kineski: 五行, pinyin: Wǔ Xing), pet faza, ili pet elemenata, je drevni kineski mnemonički i simbolički lik nadaleko poznat u istočnoj Aziji, a tradicionalno se koristi u aplikacijama kao što su medicina, akupunktura, feng shui, i taoizmu . Sličan antičko grčkim elementima, s više naglaska na njihovu cikličnu transformaciju nego na njihove materijalne aspekte. Pet faza su: Vatra (火 huǒ), Zemlja (土 tǔ), metala (金 jin), vode (水 shuǐ), i Wood (木 MU).

misterije.info


Van mreže Venera

 • admin
 • *****
 • poruke: 46.090
 • 4813 date prim. 5426
  • Venerin san
« Odgovor #4 poslato: 03. april 2013, 11:22 »
Pentagram – Vatrena Zvezda

http://i.imgur.com/wdhGriF.jpg
Sve tajne simbola
      

Pentagram predstavlja Savršenog čoveka sa nogama na zemlji, rukama u vazduhu i glavom prema nebu- označavajući omnipotenciju (svemoć), omniscienciju (sveznanje) i dominaciju nad inferiornim silama.

Ovaj znak predstavlja Mikro-kosmos-Čoveka. Pred ovim znakom drhte i beže kolone demona i sve mračne sile.

Znak sa glavom dole i nogama gore predstavlja demona, nered, ludilo,…, Mendezovog jarca. Upotrebljen kao takav, privlači mračne sile.

Pet vrhova označavaju poznata četiri elemenata kao fundament kreacije (zemlja, voda, vatra i vazduh) plus peti element ETER.
TE TRA GRAM MA TON (ime Boga od četiri slova) a koje se piše ovako: IOD HE VAU HE.

1 2 znače:1-muški princip-početak, 2-ženski princip-verbum (zvuk, reč).

1 2 3 : Trojstvo.

Pehar, Kupa, Gral: Yoni; Hermes Trismegistusova posuda.

Štap: kičmeni stub sa svojih 7 čakri, Kundalinijeva vatra; tri primarne sile: sveta afirmacija (OTAC), sveta negacija (SIN) i sveta rekoncilijacija (SVETI DUH).

Mač: volja, pravosuđe, vatra.

A-Ω- alfa i omega: početak i kraj svih stvari.

Zvezda mudrog Solomona: vatra i voda; Kako je gore tako je i dole.

Merkurov Kaduceus: kičmeni stub sa krilima duha, raširenim, Ida i Pingala-sveta osmica…

Sedam znakova planeta koje treba integrisati unutar zemaljskog čoveka…
...
U zaključku, Pentagram je simbol Autorealizovanog (Samoosvešćenog, Savršenog) Čoveka. Ovo svako može postići Revolucijom svoje Svesti …

Autor: Autor Editor VOPUS      

Van mreže DarkCharmer

 • VIP član
 • *****
 • poruke: 14.087
 • 1857 date prim. 2121
« Odgovor #5 poslato: 03. april 2013, 18:23 »
TriskelionTriskelion (gr. τρισκέλιον – tri noge) – tronožni ili trokraki simbol koji se sastoji od tri spirale koje se međusobno zatvaraju, tri savijene ljudske noge ili bilo koji drugi simbol sa tri simetrična nastavka. Uglavnom ima zajedničku simboliku sa svastikom – označava solarno kretanje, ali i lunarne faze, obnovu života, kontinuiranost i permanentnost prirode i života, prolaznost vremena i stvari.

Tri kraka pretstavljaju materijalnu egzistenciju: zemlja, voda, vazduh i vremensku dimenziju: prošlost, sadašnjost i budućnost. Takođe je prisutna i numerička simbolika 3×3 = 9, kao devet meseci potrebnih za rođenje ljudskog života.

Jedan je od najstarijih neolitskih simbola prisutnih u keltskoj, nordijskoj i slovenskoj mitologiji. Kasnije hrišćanstvo preuzima triskelion (kao i većinu ostalih paganskih simbola) i koristi ga u svrhu predstavljanja presvetog Trojstva: Oca, Sina i Svetog duha.
Negovo značenje se može protumačiti i kao: individualni rast, ljudski razvitak – progres, spiritualno proširenje, napredak.