Autor: Leta Tema: Čokolada i eurokrem  (Pročitano 231 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Leta

  • Počasni član
  • *****
  • poruke: 16.655
  • 3382 date prim. 2486
« poslato: 18. jul 2012, 19:24 »
Domaca cokolada

1/2kg mleka u prahu i 100 gr kakao praha izmesati na suvo. U serpu staviti 1/4 litra vode i 300 gr secera, pa kuvati 10 minuta, zatim u tu vodu dodati 150 gr margarina za mesenje i sve to kuvati jos 5 minuta. Vruce sipati u smesu mleka i kakao praha i dobro izmesati. Sipati u tepsiju, nekim stapicem iscrtati kockice i staviti u frizider da se potpuno ohladi i stegne. Ako zelite punjenu cokoladu evo recepta za nadeve koji moraju biti pripremljeni pre nego sto spremite cokoladu:

1. SA SUVIM GROZDJEM
Suvo grozdje potopite u solju vruce vode kojoj se doda nekoliko kapi ruma. Na tepsiju razliti pola smese vruce cokolade, preko poredjati suvo grozdje, pa preliti ostatkom cokolade.

2. SA RIZOM
Opranu rizu (oko 200 gr) staviti u hladnu vodu dodati 3-4 kasike secera i kuvati u poklopljenom sudu do tacke kljucanja. Cim provri iskljuciti ringlu, a serpu ne sklanjajte sa sporeta jos nekih 5 minuta. Rizu procedite, pa je rasprostrite na neki pleh da se osusi. Na tepsiju razliti pola smese pripremljene vruce cokolade, posuti je rizom, pa preliti ostatkom cokolade.

3. SA VISNJAMA
Ocistiti visnje od koscica, poseceriti po ukusu i ako volite mozete ih preliti sa malo ruma. Visnje tako treba da odstoje nekih pola sata, zatim ih dobro iscedite, iseckajte na komadice pa poredjajte na polovinu vruce cokolade, a zatim ih prelijte ostatkom cokolade.

4.SA KOKOSOM
Skuvati 5 kasika vode sa 5 kasika secera, dodati kokosovo brasno pa kuvati na tihoj vatri oko 5 minuta. Ostaviti da se ohladi pa sipati preko polovine spremljene cokolade,a zatim preliti drugom polovinom cokolade. Drzati u frizideru da se stegne.

Cokoladu mozete spremiti i sa proprzenim i iseckanim lesnicima.

Izvor -Svastara

Van mreže Venera

  • admin
  • *****
  • poruke: 46.090
  • 4811 date prim. 5426
    • Venerin san
« Odgovor #1 poslato: 22. jun 2013, 10:41 »
Kako da napravite domaći eurokrem
            
Eurokrem je poslastica uz koju su generacije odrastale. Tradicionalno je obavezan sastojak palačinki. Deca posebno vole da ga mažu na hleb. Sada ga možete napraviti i u svojoj kuhinji, vrlo brzo i jednostavno i obradovati svoje najdraže.



Potrebni sastojci:

12 kašika brašna
250 g putera na sobnoj temperature
3 jajeta
5 kesica vanilin-šećera
1 l mleka
500 g šećera
50 g kakao praha ili istopljene crne čokolade

Priprema:

Brašno sipajte u suvu šerpu i pržite uz stalno mešanje na tihoj vatri, da ostane belo, a dobije miris lešnika.

U posebnoj činiji penasto umutite puter, pa dodajte jaja i vanilin-šećer, zatim stavite na tihu vatru uz stalno mešanje, da malo prokrčka. Kada prokrčka, ostavite da se prohladi.

Šećer potopite u mleko i mešajte dok se ne istopi.

Kada se sve ohladi, brašno sjedinite sa puterom, jajima i vanilin-šećerom i dodajte u mleko. Polako sve izmutite mikserom. Sjedinjenu masu podelite na dva dela.

U jedan deo sipajte kakao ili čokoladu. U činiju istovremeno sipajte obe mase, tako što u jedan kraj sipate smeđi, a u drugi beli fil, kašiku po kašiku.

Izvor: hranazadusu.com

Van mreže Leta

  • Počasni član
  • *****
  • poruke: 16.655
  • 3382 date prim. 2486
« Odgovor #2 poslato: 25. jul 2013, 09:28 »
Domaći eurokrem 2

Sastojci

6 malih šoljica (kao za crnu kafu) šećera
4 male šoljice mleka
70 g putera
100 g mlevenog lešnika
70 g prave tamne gorke čokolade za kuvanje
1 vanilin šećer

Sve sastojke pomešajte (osim čokolade) i lagano kuvajte na pari 5 minuta. Podelite smesu na dva dela, a zatim u jedan dodajte čokoladu i mešajte na tihoj vatri dok se ne otopi. Obe smese odvojeno izmutite mikserom. Sipajte uteglu ili u činiju istovremeno, da bi crni eurokrem bio odvojen od belog.

Može da stoji više dana u frižideru. Služite uz biskvite, piškote ili jednostavno namažite na hleb.

kuvar- s.caffe

Van mreže Leta

  • Počasni član
  • *****
  • poruke: 16.655
  • 3382 date prim. 2486
« Odgovor #3 poslato: 19. februar 2014, 14:28 »
BELA COKOLADA

Bela čokolada u stvari i nije čokolada. To je kakao puter kome je dodat šećer, veštačka aroma i mleko.


DOMACA BELA COKOLADA

700 grama šećera
400 ml vode
1 puter
400 ml mleka u prahu

 
Priprema:

Ušpinovati vodu i šećer kao za slatko. Skloniti sa ringle i dodati jedan puter i mleko u prahu. Mutiti mikserom 10-15 minuta. Po želji dodati cele ili seckane lešnike, razviti i ostaviti da se stegne.

gastronomija.info